Зустріч куратора кафедри економічної теорії з першокурсниками (онлайн)

10 травня 2021, 16:58
zoom

   7 травня вібулася виховна година куратора із студентами 1 курсу 6 групи ФАМ. На виховні годині було згадано про дві червоні дани в календарі – 8 та 9 травня.
   8 травня – День пам’яті та примирення, встановлений Указом Президента України від 2015 року. Його метою є гідне вшанування подвигу українського народу та висловлення поваги всім борцям проти нацизму.
   9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В цей день німецький генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, що поклало кінець найбільш кровопролитному конфлікту в історії Європи. 75 - річницю перемоги над нацизмом, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі.
   Схиляємо голови перед відважними героями, що пожертвували своїм життям заради миру у всьому світі. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися.
   Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги є червоний мак. Мак є міжнародним символом пам’яті жертв військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. Ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті з’явилася під впливом вірша військового лікаря й поета, учасника І світової війни, Джона Мак-Крея – «У полях Фландрії»:
«В полях фламандських квітне мак
Поміж хрестів – скорботний знак
По нас…».

Світла пам'ять переможцям! Честь і слава героям! Слава Україні!

   При зустрічі було згадано про День матері та історію цього свята.
   День матері в Україні традиційно відзначається у другу неділю травня. Цього року – це 9 травня, коли також святкують Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
   Свято матері та його традиції шанують у понад сорока країнах світу, адже воно нагадує нам про головну людину в нашому житті – маму.
   Крім України 9 травня 2021 року вшановувати матерів будуть в Естонії, США, Мальті, Кіпрі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Італії, Туреччини, Австралії, Японії, Бельгії, Бразилії тощо.
   В Україні День матері святкують з 1999 року – він встановлений відповідним указом президента.
   День матері походить ще з Стародавньої Греції, де існував культ матері-богині Геї. А у Великобританії в XVII-XIX століттях відзначали «материнську неділю», вшановували улюблених мам і пекли особливий пиріг.
   Ініціатива зробити це свято загальним походить зі США. У 1872 році американка Джулія Уорд виступила з ідеєю, що День матері – це день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Але широкої підтримки вона не отримала.
   У 1907 році інша американка – Анна Джарвіс знову повернулася до цього питання. Вона написала листи до держустанов з пропозицією присвятити один день у році найближчим людям у житті кожного – матерям. Жінка зробила це в пам'ять про померлу маму, і домоглася свого.
   У 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь всіх американських матерів.
   Студентам була донесена інформація, про те, що в цьому році університет відзначатиме 123 - річницю і у зв'язку із цим буде проведено комплекс заходів (День відкритих дверей, зустріч із Радою роботодавців, відбудуться зустрічі з випускниками з нагоди Дня університету).

   Було повідомлено, що з 11 по 20 травня 2021 року в університеті буде проходити Х “Фестиваль студенської науки – 2021» приурочений до 123-річчя Університету та Дня науки.
   При зустрічі також піднімалося питання, про необхідність відвідування пар студентами та готовності до них. Було нагадано що незабаром сесія і тому слід звернути увагу на підготовку та написання модулів, виконання самостійних робіт, закриття нб та додаткове отримання балів.

Оксана Пащенко
доц. кафедри економічної теорії

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook