Науковці обговорили актуальні проблеми виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства
22 квітня 2021 року на базі факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК почала свою роботу ювілейна Х МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «НАУКОВІ ЗДОБУТКИ У ВИРІШЕННІ АКТУАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ СИРОВИНИ, СТАНДАРТИЗАЦІЇ І БЕЗПЕКИ ПРОДОВОЛЬСТВА».
Ще під час реєстрації була зафіксована рекордна кількість учасників - 116 науковців прибули на відкриття та пленарне засідання конференції. А якщо говорити про статистику, то до участі в цьому науковому заході було подано 188 тез доповідей з двадцяти чотирьох установ, серед яких представники семи закордонних організацій.
Зокрема свої матеріали до участі в конференції подали науковці з таких установ України: Національний університет харчових технологій, Національний авіаційний університет, Подільський національний університет, Одеська національна академія харчових технологій, Інститут технічної теплофізики НАН України, Київський кооперативний інститут бізнесу і права, Уманський національний університет садівництва, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Херсонський державний аграрно-економічний університет, Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Науково-дослідний та проектний інститут стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції» м. Одеси, Інститут продовольчих ресурсів НААН України.
Також засвідчили свою участь в конференції закордонні науковці з Польщі, Словаччини, Франції, Німеччини, Узбекистану, Вірменії, Білорусїї та Молдови. Серед них:
- Пашечко М.І. – професор кафедри технології техніки Люблінського університету, республіка Польща;
- Бріндза Я. – професор Словацького аграрного університету в м. Нітра;
- Робер Жерар – керівник метрологічної служби Ліонської ветеринарної школи, Франція
- Сафаров Ж.Е. – професор Ташкентського державного технічного університету, Узбекистан.
- Григорян К. – професор Єреванського державного університету, Вірменія;
- Елісовецкая Д.С. – старший науковий співробітник Інститут генетики, фізіології та захисту рослин Академії наук Молдови;
- Черник М.І. – провідний науковий співробітник лабораторії хвороб бджіл РУП "Інститут експериментальної ветеринарії ім. С.М. Вишелесського", Білорусь.
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_pered_1.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_1.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_2.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_3.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_4.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_5.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_6.jpg)
Талановитому вченому, керівникові та організаторові з великим потенціалом працездатності Юрію Григоровичу в цьому році виповнилось б 70 років. Та він відійшов у вічність…Але його трудовий шлях є взірцем служіння науці зокрема і державі взагалі, прагненням віддати всі свої сили, знання та вміння на благо України.
![](/sites/default/files/u251/2021_04_22_pered_7.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_7.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_8.jpg)
Перспективи подальших досліджень полягають у практичній апробації розробленої концепції та розроблення на базі неї методології, методів та математичних моделей управління ризиками в системах управління безпечністю харчових продуктів.
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_pered_9.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_9.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_10.jpg)
![](/sites/default/files/u251/2021_04_22_pered_11.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_11.jpg)
На фоні різкого зростання цін на всі види ресурсів, що використовуються в діяльності підприємств АПК - аналіз рентабельності різних напрямів їх діяльності демонструє згубність таких підходів і загрозу продовольчої безпеці держави та економічному стану абсолютної більшості підприємств АПК.
Найбільш глибокі невідповідності склалися у галузі тваринництва, яке масово стало збитковим внаслідок глибокого диспаритету цін на продукцію тваринного походження та матеріально-технічні ресурси, що споживаються галуззю, а також відсутності ефективного фінансово-економічного механізму державної підтримки. Україна за останні роки втратила частку світового ринку тваринницької продукції, а разом з ним і робочі місця, податки, валютні надходження від експорту тощо. Питома вага України в світовому поголів’ї ВРХ знизилась майже у 6 разів, а у виробництві молока Україна, яка перебувала на п'ятому місці у світовому рейтингу, зараз займає тільки 18 позицію. У той же час, результати дослідження свідчать, що Україна має всі шанси збільшити свою частку на світовому ринку агропродукції, якщо докладатиме максимум зусиль та зможе розробити дієві виробничу та маркетингову стратегії для молочного продуктового підкомплексу АПК України. В цьому зацікавлені й постачальники послуг - селекційно-племінних, ветеринарних, науково-дослідницьких, логістичних, фінансових, лізингових, аутсорсингових, консалтингових, виробників техніки та обладнання для підприємств підкомплексу, виробників комбікормів та шроту, насіння для виробництва кормів, фармакологічних, миючих засобів тощо.
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_14.jpg)
Криза відносного «перевиробництва» певних видів сировини, надмірне зниження закупівельних цін на них - явище суто українське, адже регуляторна функція держави відсутня: немає реальних заставних закупівель у період великого врожаю, надзвичайно невеликі за обсягом державні закупівлі до Держрезерву та Агрофонду. Виживають у таких умовах лише великі птахівничі підприємства з прискореним обігом капіталу й деякі спеціалізовані свинарські та молочні господарства.
Суттєвою складовою проблем є недосконала система кредитування, а іноді, абсолютна неможливість отримання кредитування підприємств в силу повної відсутності у більшості суб'єктів господарювання ліквідної застави. Дефіцит обігових коштів змушує виробників постійно спрощувати технології виробництва, йти на порушення вимог щодо якості та безпеки продукції.
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_15.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_16.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_17.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_pislya_17_a.jpg)
![](/sites/default/files/u253/2021_04_22_17_b.jpg)
![](/sites/default/files/u251/2021_04_22_17_v.jpg)
![](/sites/default/files/u251/2021_04_22_pislya_17_g.jpg)
- Стандартизація і сертифікація продукції АПК та технологій і засобів її виробництва;
- Актуальні проблеми виробництва продукції тваринництва і рибництва;
- Інноваційні технології переробки продовольчої сировини;
- Процеси і обладнання виробництва та переробки продукції АПК.
Марія Жеплінська,
доцент кафедри процесів
і обладнання переробки продукції АПК