Підведено підсумки річної науково-дослідної та практичної діяльності вчених Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж та кафедри лісівництва в межах виконання міжнародного проекту RESILPINE

22 квітня 2021 року
Online

22 квітня 2021 року група вчених кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж проф. Сергій Зібцев, доц. Василь Гуменюк та доц. Олександр Сошенський, під керівництвом директора Глобального центра моніторингу пожеж (GFMC) проф. Йогана Голдаммера представили річний звіт з науково-дослідної та практичної діяльності в межах виконання міжнародного проекту "Перетворення лісів шляхом їх наближеного до природи управління в Україні: застосування методів наближеного до природи лісівництва та управління пожежами з метою підвищення стійкості соснових насаджень до посухи та пожеж" (RESILPINE)

Проект розпочався 2 травня 2020 року та має на меті підвищення стійкості соснових лісів України до зміни клімату та ландшафтних пожеж методами наближеного до природи лісівництва, які також включають окремі елементи охорони лісів від пожеж.

За цей час науковці підібрали ряд експериментальних ділянок в межах лісогосподарських та дослідних підприємств, зокрема в Боярській ЛДС, ДП "Остерсьський ВЛГ", ДП "Тетерівське ЛГ", ДП "Сєвєродонецьке ЛМГ" та ДП "Новоайдарське ЛМГ", на яких запроектували та вже почали створювати пожежостійкі узлісся для захисту населенних пунктів та лісів підприємств від ландшафтних пожеж, а також розробляють рекомендації для формування соснових насаджень з низьким ступенем природної пожежної небезпеки. Результати роботи, отримані в межах проекту RESILPINE будуть розглянуті та включені до нової національної політики з управління ландшафтними пожежами, так як науковці на чолі з проф. Йоганом Голдаммером включені в Робочі групи при Верховній раді та Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, які нині займаються розробкою Державної стратегії національної системи управління ландшафтними пожежами на 2021-2035 рр. в Україні.

Також, в межах проекту було придбано та передано сучасне професійне пожежне обладнання та екіпірування для проведення контрольованих палів, серед якого вогнетривкий одяг пожежника, шоломи, маски, респіратори, ручні інструменти, ранцеві обприскувачі, запалювальні апарати та найсучасніший мобільний модуль для гасіння лісових пожеж Slip-on Unit RotFire B30-18. Варто зазначити, що пожежний модуль представляє собою високотехнологічний засіб для боротьби з лісовими пожежами, оснащений професійним обладнанням та насосами високого тиску, що дозволяє ефективно використовувати вогнегасні речовини, а також одночасно застосовувати антипірени та піноутворювачі. 

 

Партнери проекту: Університет Еберсвальда зі сталого розвитку (Eberswalde University for Sustainable Development) (Еберсвальд, Німеччина), Глобальний центр моніторингу пожеж (Фрайбург, Німеччина), Регіональний Східноєвропейський Центр моніторингу пожеж / Національний університет біоресурсів і природокористування України (Київ, Україна), Національний лісотехнічний університет України (Львів, Україна).

Проект супроводжується за фінансової підтримки: Федерального міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft, BMEL) / Федерального агентства сільського господарства та продовольства Німеччини (German Federal Agency for Agriculture and Food, BLE).

 

Василь Гуменюк, доцент кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України,
співробітник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook