Карантин — не перешкода для шахових баталій

16 квітня 2021, 15:00
Київ

     Шахи — древня гра, що традиційно має велику популярність у світі і в Україні. Особливою повагою шахи користуються й у нашому університеті. У чому ж полягає їх популярність, яка не зменшується в роки комп’ютерних технологій, всіляких ігрових приставок, що пропонуються величезну кількість різноманітних баталій, комп’ютерних військових битв, стратегічних і тактичних віртуальних війн і операцій? Насамперед слід сказати, що тисячолітня історія шахової гри сполучає у собі елементи спорту, мистецтва та науки. «Завдяки шахам я виховав свій характер» писав один з найвідоміших шахистів і чемпіонів світу Олександр Альохін.
     Граючи в шахи, потрібно робити те, що і у багатьох сферах в життя: визгначити мету, продумати план і реалізувати його.
У шаховій грі, як і в будь-яких ділових переговорах ти завжди маєш прораховувати можливий розвиток подій і на кожен випадок передбачаєш відповідні дії. Це звичайні логічні міркування, - але важливо розуміти, що вони необхідні. Багато людей приймають рішення імпульсивно. І це призводить до невигідних або навіть негативних наслідків. Шахисти, як правило намагаються діяти інакше, виважено.
Крім того, шахи загартовують мозок - він може витримувати сильне напруження протягом тривалого часу, а у багатьох справах це дуже потрібно і важливо. Шахова партія нерідко триває 3-4 години, а серед гравців вищого рівня може доходити до 5-6 годин. Таке тренування, безумовно, допомагає зосереджуватися.
     Шахи не так постраждали, як інші види спорту, від локдаунів та карантинних обмежень у зв’язку із можливістю проводити зустрічі через інтернет. У цю пору велика частина шахових змагань світового та всеукраїнського рівня проводилася і продовжує проводитись онлайн.
    Сеанс одночасної гри в шахи — це вид змагання, коли один гравець (сеансер), як правило високої кваліфікації, грає одночасно проти кількох інших, часто він обирає білі фігури, супротивники грають чорними, оскільки така гра потребує значних розумових і фізичних зусиль.
    Навіть великий Пеле навряд чи поодинці впорався б, наприклад, з київським «Динамо». Не встояв би на рингу і Володимир Кличко, якби проти нього вийшли одразу десяток боксерів. З усіх видів спорту тільки в шахах одна людина в змозі боротися і перемагати одночасно двадцять, тридцять, а то й більшу кількість супротивників. Мова, звичайно, йде про сеанси одночасної гри.
     У таких сеансах встановлено безліч рекордів. Так, гросмейстер Властіміл Горт в 1977 році в Рейк'явіку провів сеанс на 550 дошках. Після 24 годин гри на його рахунку було 477 перемог, 63 нічиїх і лише 10 поразок. Між столиками він пройшов 35 кілометрів, скинувши 4 кілограми ваги. Після кожної години гри робилася п'ятихвилинна пауза, і за весь час Горт випив 20 літрів різних соків. Цей сеанс зайняв гідне місце в Книзі рекордів Гіннесса.
Саме у сеансі одночасної гри у 1975р. уперше зустрілися 12-й чемпіон світу з шахів Анатолій Карпов та майбутній 13-й чемпіон Гаррі Каспаров.

Фото 1 (з мережі Інтернет)

     Сеанси одночасної гри проти любителів нерідко закінчуються стовідсотковою перемогою майстра або гросмейстера. Втім, Гаррі Каспаров примудряється з розгромним рахунком перемагати в сеансах навіть збірні країн, причому не якихось африканських, а цілком цивілізованих в шаховому відношенні, наприклад команди Ізраїлю, Німеччини, Франції чи Аргентини. Проти нього зазвичай грають від чотирьох до шести гросмейстерів, і мало кому вдається зробити хоча б нічию.
     В кінці 2002 року на Кубі був встановлений світовий рекорд в області масових шахових заходів. У гігантському сеансі на площі Революції в Гавані проти 550 гросмейстерів, майстрів і просто сильних шахістів боролися 11 000 любителів шахів. Попереднє досягнення належало Мехіко - 10 007 учасників. У кращих традиціях соціалістичного змагання кубинці вийшли на шаховий суботник і побили цей рекорд. Сам Фідель Кастро сів за дошку і близько години боровся з відомим кубинським гросмейстером Сильвініт Гарсіа.
    Влітку 1980 року в сеансі одночасної гри мало не постраждав Михайло Таль. Він перебував з родиною в Сочі, і його запросили виступити в одному привілейованому санаторії. Таль не став брати з собою дружину і дочку, але Євген Бебчук, який товаришував з ним, вирішив трохи пожартувати, посадив їх у машину і теж привіз до санаторію. Перш ніж почати сеанс, гросмейстер за традицією зробив коло, щоб представитися. А за одним із столиків непомітно причаїлася його п'ятирічна дочка. Таль підійшов до чергового партнеру і простягнув руку: «Михайло Таль». І тут його руку потисла дівчинка, яка з серйозним виглядом відповіла: «Жанна Пєтухова» (Петухова - дівоче прізвище Гелі, її мами, останньої дружини Таля). Публіка була солідна, невдоволено зашикала, і Таль, щоб не перетворювати сеанс на шоу, зробивши перший хід, запропонував Жанні нічию.
     Жанна холодно відповіла: «Я подумаю». Учасники сеансу і глядачі були здивовані. Все ж в кінці партії мадемуазель Пєтухова погодилася, і нічия Таля з дочкою виявилася в сеансі єдиною. (Матеріали з мережі Інтернет: https://www.nkj.ru/archive/articles/3254/ )
    Національний університет біоресурсів і природокористування України теж широко відомий своїми шаховими змаганнями і турнірами. Кожного року тут відбувається велика кількість шахових баталій, в яких беруть участь ректорат, науково-педагогічні працівники інститутів, факультетів, кафедр та інших підрозділів.
 

   У попередні роки як і в цьому році, доцент кафедри геодезії та картографії В'ячеслав Анатолійович Богданець, багаторазовий переможець університетських змагань з шахів, учасник київських, всеукраїнських та міжнародних змагань 1995-2005рр., на весні регулярно проводив у гуртожитку сеанси одночасної гри у шахи для студентів факультету землевпорядкування.

https://nubip.edu.ua/node/14303
https://nubip.edu.ua/node/21661
https://nubip.edu.ua/node/41258

       Цього року, недивлячись на обмеження, спричинені пандемією коронавірусу, В’ячеслав Анатолійович успішно провів два сеанси одночасної гри в шахи он-лайн для усіх бажаючих студентів, у першу чергу, членів університетського клубу “Шаховий король” НУБіП на платформі Lichess.

           

    Фото 2. Скріншот сеансу одночасної гри в шахи

     У сеансі взяли участь понад 15 студентів, серед них Ніка Обелець, Аліса Сергеєва, Дмитро Казіміров, Ярослав Маліцький, Назар Тарнавський, Андрій Славинський, Вячеслав Цаль-Цалко, Юлія Михалевич, Марія Вербельчук, Олександр Карулін, Олександр Крижов, Анастасія Скуба, Владислав Ткаченко та інші, які, на жаль, не вказали у профілі своє прізвище та ім’я.


Фото 3. Скріншот сеансу одночасної гри в шахи

      Було проведено два сеанси, один на 15 дошках у швидкому темпі по 15 хв на партію, і другий, із повільнішим часовим контролем, на 10 дошках, по 20 хв на партію плюс додатково по 15 секунд за кожен зроблений хід.
      Результат двох проведених у сеансів був на користь сеансера, хоча кілька партій студенти виграли або звели унічию.
      На завершення хочеться поділитися з читачами думкою великого письменника Стефана Цвейга: «Шахова гра витримала випробування часом краще, ніж всі книги і творіння людей, це єдина гра, яка належить всім народам і всім епохам, і нікому не відоме ім'я божества, що принесло її на землю, щоб розсіювати нудьгу, витончувати розум, підбадьорювати душу». Тож любіть шахи, грайти в шахи, вони подарують вам незлічені години радості, натхнення і щастя!
     Наступний сеанс одночасної гри он-лайн планується провести 23 травня, проводитиме його знову В’ячеслав Анатолійович Богданець.


ЗАПРОШУЄМО ВСІХ СТУДЕНТІВ ДО УЧАСТІ!
 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook