Почесний професор НУБіП України Анатолій Швиденко: «Головний світовий тренд – перехід до сталого ведення лісового господарства»

23 квітня 2021 року
     Темі глобальних змін та трендам у сітовому лісівництві присвятив свою лекцію почесний професор НУБіП України Анатолій Швиденко, який майже три десятиліття працює у Міжнародному інституті прикладного системного аналізу (International Institute for Applied Systems Analysis, Австрія).

     Уже стало приємною традицією проведення Анатолієм Зіновійовичем лекцій для студентів та аспірантів ННІ лісового і садово-паркового господарства. Правду кажучи, на кожній лекції майже половина присутніх – науковці, викладачі та практики лісового господарства, які у різні періоди навчалися чи працювали під керівництвом проф. А.З. Швиденка.

     Лекція була насичена аналітичними даними про стан лісів світу та визначеннями основних викликів для лісового господарства. Професор Швиденко зауважив, що людство спромоглося пригальмувати втрату лісів протягом останніх трьох десятиліть, однак зупинення знеліснення у глобальному масштабі - це ще справа для майбутніх десятиліть.
     Окремий фокус лектор зробив на аналізі впливу великих пожеж на ліси протягом двох останніх десятиліть, зокрема на лісові пожежі в Сибіру, вплив яких мав значення на глобальному рівні.
     Значна увага Анатолія Зіновійовича була приділена основним сценаріям емісії вуглекислого газу та змінам клімату. Нажаль серед понад 1000 різних сценаріїв критично мало оптимістичних, а більшість досліджень вказують на ймовірне підвищення температури приблизно на 3 ℃.

     Перед людством стоїть складне завдання адаптації до змін клімату та приготуватися до суттєвої зміни лісів. За оптимістичними прогнозами на наступне століття, на території України найбільших втрат лісів слід очікувати на півдні та центральній частині країни, однак за «найтеплішого» прогнозу втрати можуть катастрофічними і досягнуть північних кордонів нашої держави. Наукове обґрунтування такого прогнозу можна прочитати у статті «Vulnerability of Ukrainian forests to climate change» (https://www.mdpi.com/2071-1050/9/7/1152).

     Своїм виступом проф. А.З. Швиденко дав відповіді на численні запитання про глобальні тренди лісівництва, однак, в той самий час, як справжній вчений він окреслив ряд ключових проблем, на які науковцям треба знайти відповіді у недалекому майбутньому.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри
таксації лісу та лісового менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook