«Ветмедсервіс» – серце факультету ветеринарної медицини

14 березня 2021 року

 

Провідною навчально-науково-виробничою ланкою факультету ветеринарної медицини є його прогресуючий структурний підрозділ –ННВ «Клінічний центр «Ветмедсервіс», – образно кажучи, серце живого, діючого організму, якому вже понад сотню років. Про його навчальний процес та будні ми поспілкувалися із завідувачем центру В’ячеславом Соломоном.

  • На що, власне, розрахований ваш центр? Його призначення і основні фахові орієнтири?

   — Вивчаючи здоров’я тварин та їх фізіологічні та патологічні стани, студенти факультету ветеринарної медицини мають можливість відпрацювання тут теоретичних знань та практичних навиків. Цьому сприяє потужна клінічна база підготовки з високопрофесійним кадровим забезпеченням. Заняття з тваринами проходять постійно – починаючи від профорієнтації зі школярами та випускниками коледжів і до роботи за участі студентів різних курсів. Під керівництвом науково-педагогічних працівників факультету здійснюється навчання з використанням на практичних та лабораторних заняттях біологічних об’єктів – живих тварин, продукції тваринництва, біологічного та патологічного матеріалу тощо. І у «Ветмедсервіс» школярі і студенти, викладачі, аспіранти, докторанти, науковці з інших провідних наукових інститутів відпрацьовують новітні методи та здобувають сучасні знання, а випускники факультету та практикуючі лікарі ветеринарної медицини дізнаються чимало нового та продовжують покращувати практичний досвід на навчальних курсах з підвищення кваліфікації. Останні проводимо раз на п’ять років.
     Структура клінічного центру – це низка підрозділів, що забезпечують безперебійну роботу не тільки факультету, а й всього університету в цілому. Адже, крім студентів факультету ветеринарної медицини, його база використовується іншими факультетами та інститутами НУБіП України у підготовці стейкхолдерів.
     Клініка дрібних тварин дбає про функціональне забезпечення з діагностики та належного збереження їх здоров’я. Маємо приймальну з терапії та первинного прийому тварин, навчально-наукову лабораторію альтернативних методів навчання та ветеринарної дієтології, конференц-залу для проведення різноманітних навчальних та науково-практичних заходів, кафедральний «Банк крові тварин», спеціалізовані кабінети – гематологічний, УЗД-діагностики, грумінгу тварин, ендоскопії (для дрібних, продуктивних та спортивних тварин), цифрової рентген-діагностики, спеціалізовані лабораторії – доклінічних та клінічних досліджень, перетримки для тварин, готелі для домашніх улюбленців, ординаторську, операційну з сучасними приладами та матеріалами, індивідуальні бокси для реанімації післяопераційних та хворих тварин з індивідуальним регульованим мікрокліматом. Усі вони облаштовані сучасними професійними столами відповідно до їх функціонального призначення і орієнтовані на вузькоспеціалізовані маніпуляції з тваринами. Є власний двір з декоративною птицею, фазанарій тощо.

     Інші наші структурні підрозділи – клініка продуктивних тварин, лабораторія лабораторного тваринництва – забезпечують навчально-науковий процес клінічно здоровими тваринами, деяким з яких вже понад 20 років. Це 15 видів тварин, серед яких продуктивні (коні, поні, велика рогата худоба, вівці, кози, свині, кури, перепели), домашні дрібні (коти та собаки), декоративні (фазани) та лабораторні тварини (кролі, мурчаки, щури білі та миші лабораторні). Студенти мають нагоду, крім основного аудиторного навчання, здобувати практичну професійну підготовку з вузькопрофільними та вузькоспеціалізованими фахівцями ветеринарної справи, проходити практику за різними професійними напрямками та спрямуваннями.

  

  • А як щодо цін?

     — Вони досить помірні. Якщо, наприклад, у приватному готелі ціна тимчасового перебування вашого домашнього улюбленця більше 500 гривень, то у нас – удвічі менше.

  • Що у найближчих планах?

     — На цей рік плануємо створення ряду кабінетів, зокрема, дерматології, стоматології, кардіології тощо, та їх професійне наповнення.
    Найближчим часом бажаючі стейкхолдери можуть долучитися до навчальних комерційних курсів, що працюють на базі «Ветмедсервісу»: ультразвукової діагностики дрібних тварин, кардіології, грумінгу для собак і котів. За часом, витраченим на них, шкодувати не будуть…

     Для зацікавлених: контактна інформація з всіх питань за телефонами 098 310-50-88, 066 383-48-13, 044 527-86-98, 095 524-95- 15, 063 606- 64-92.


Розмовляла Ірина Кушніренко

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook