Фахівці ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження стали учасниками тренінгу з VR-технологій в Академії ДТЕК

23 лютого 2021 року
     Багато людей вже неодноразово чули термін «віртуальна реальність», але мало хто на практиці використовує великі можливості цієї технології. Віртуальна реальність (VR) – це створене комп’ютером тривимірне середовище, з яким може взаємодіяти людина. Якщо говорити простою мовою – завданням окулярів віртуальної реальності є адаптація мозку людини таким чином, щоб він сприймав видимий 3D-простір як реальне середовище за допомогою спеціальних симуляторів.

     Сама технологія не є чимось надсучасним, але її використання для професійного та креативного розроблення освітніх і розвиваючих програм, заснованих на використанні технологій віртуальної реальності із залученням експертів відповідної галузі є надзвичайно актуальним завданням з огляду на безпеку та ефективність навчання. Для якісного забезпечення освітнього процесу при викладанні технічних дисциплін, роль таких технологій важко переоцінити.
     За дорученням ректора, академіка Станіслава Ніколаєнка в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження розпочато роботу зі створення навчально-наукової лабораторії технологій віртуальної реальності у енергетиці.
     На запрошення наших партнерів компанії ДТЕК фахівці нашого інституту Віталій Лисенко, Віктор Каплун та Володимир Козирський стали учасниками треніргу щодо використання VR-технологій у підготовці працівників інженерних служб енергетичних компаній. Наші колеги поділились цікавим досвідом та продемонстрували цікаві програмно-технічні розробки з виконання оперативних перемикань на підстанціях 110/35/10 кВ.

     Серед учасників тренінгу – начальник Центру професійного навчання ДТЕК Андрій Семенчук та представники компанії-розробника програмного забезпечення Юрій Кампов, Вікторія Ковальова, Євген Пахальчук.

 

     Технологія віртуальної реальності стає найбільш інноваційною для навчання та забезпечення освітнього процесу у енергетичній галузі. VR-гарнітури дозволяють «помістити» студента в комп'ютерне середовище для імітації реальних процесів, які відбуваються у складних електротехнічних комплексах енергосистем. Використання спеціальних гарнітур та рукавичок, оснащених датчиками, створюють ілюзію фізичної присутності користувача в 3D-середовищі.
     Це є одночасно пізнавальним процесом (здобуттям нових знань) та фаховим вишкілом для тренінгів оперативної взаємодії оператора з обладнанням. Ця технологія допомагає вдосконалити освітній процес шляхом більш ефективних процесів навчання як очного, так і дистанційного.
     ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження висловлює вдячність за запрошення та бездоганну організацію тренінгу Андрія Семенчука. Співпраця з однією з кращих енергетичних компаній України розширюється…

Марина Гачковська,
старший викладач кафедри автоматики
і робототехніки ім. акад. І.І. Мартиненка

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook