Геополітичні процеси у світі з точки зору видатного литовського політика та громадського діяча Егідіуса Варейкіса

20 лютого 2021 року

 

 
19 лютого 2021 р. викладачі кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності разом зі здобувачами ОС “Бакалавр”, “Магістр”, “Доктор філософії” освітніх програм “Публічне управління та адміністрування” та “Управління інноваційною діяльністю” взяли участь у гостьовій лекції дипломата, представника Литви у Парламентській Асамблеї Ради Європи, члена Литовського Сейму та громадського діяча Егідіуса Варейкіса. Зустріч, присвячена геополітичній тематиці, була організована за сприяння кафедри філософії та міжнародної комунікації Національного університету біоресурсів і природокористування України.
 
 
На лекції розглядались питання конкуренції країн Великої сімки (G7) за глобальний вплив на світові політичні й соціально-економічні процеси, забезпечення миру та міжнародної безпеки у 21 сторіччі. Пан Егідіус Варейкіс вважає, що за останні роки спостерігається зміна підходів до формування публічної політики та розуміння геополітичного простору. Одні держави змагаються за міжнародні ринки та збільшення обсягів торгівлі, шукаючи різні шляхи налагодженя партнерських відносин, інші – підвищують свій вплив в окремих регіонах за рахунок розміщення військових баз у країнах-союзниках. Якщо раніше міжнародні договори виконувались на “джентельментських” умовах, то зараз існує невизначеність у забезпеченні довіри між партнерами у майбутньому.
 
 
На його думку, демократія у провідних державах світу повинна бути контрольованою, в іншому разі вона може призвести до негативних наслідків і розбалансування конституційного ладу. У такому разі необхідно знайти баланс між наданням прав громадян відстоювати свої права та забезпеченням контрольованого владою правопорядку у законний спосіб.
Зміна клімату, війни, пандемія COVID-19 та інші кризові явища спричинили економічний спад у світі. Міграційні процеси населення з бідних до розвинених країн відбуваються не лише з метою працевлаштування, а й у пошуках кращих умов проживання, вищого рівня доходів, соціального забезпечення та безпеки.  
 
 
 
 
Після лекції викладачі, студенти та аспіранти ставили пану Егідіусу Варейкісу запитання щодо продовження безвізових відносин України з ЄС, перспектив входження нашої держави до Європейської спільноти на умовах повноправного членства та демократичних принципів урядування. Під час відповідей гостьовий лектор зазначив, що для поглиблення інтеграції України у європейський і світовий простір перед урядом нашої держави постає ряд завдань у проведенні реформ у різних сферах і галузях, а демократичні принципи повинні посилюватися відповідальністю кожного з нас за свої дії та вчинки.
 
 
Щиро дякуємо пану Егідіусу Варейкісу за змістовну лекцію та надання можливості здобувачам поспілкуватися з видатним політичним і громадським діячем.
 
 
Сергій Приліпко,

 

в.о. завідувача кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності, доктор наук з державного управління 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook