Екологи розробили новий план боротьби з пожежами у Чорнобильській зоні

1 лютого 2021 року

Масштабні пожежі, що охопили зону відчуження в минулому році і стали причиною знищення сотень гектарів території, змусили суспільство переглянути своє ставлення до екологічних тем. Адже коли Екотема стає предметом маніпуляцій, виникають величезні ризики пропустити масштабну загрозу для всієї Європи по ряду дрібніших інформаційних приводів. Такої думки дійшли учасники брифінгу, який відбувся з ініціативи Професійної асоціації екологів України. "Ми роками спостерігаємо ситуацію, коли українці замість того, щоб запобігти катастрофі, страждають від наслідків. Коли частина екологічних проблем тоне в потоці інших маніпулятивних тем, процес перекладання відповідальності забирає дорогоцінний час. Тому час діяти спільно, щоб зберегти життя і здоров'я! Час подивитися на виклики комплексно і з максимальною відповідальністю кожного. Адже коли вирує пожежа, - щось або хтось (в більшості випадків) її спровокував ", - зазначила президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.


Саме тому екологи виступили за розробку плану, який допоможе створити системний, узгоджений і єдиний підхід до пожеж. Цей план зможуть використовувати всі відомства і підприємства в зоні відчуження і ті, кого залучають до гасіння пожеж, також він стане основою для виділення бюджетного фінансування. "План включатиме опис стратегії недопущення великих пожеж в зоні відчуження, опис завдань, які необхідно вирішити, опис ризиків, небезпек, відповідальності та порядку взаємодії відомств і окремих підприємств. Ключовими частинами плану буде аналіз поточної і минулої ситуації, причин виникнення великих пожеж та комплекс заходів, спрямованих на створення інтегрованої системи попередження і гасіння пожеж. Інструментами реалізації плану будуть покращене нормативне забезпечення, комплекс організаційних і управлінських заходів, покращене бюджетне фінансування, навчання персоналу, в тому числі заходам індивідуальної безпеки, підготовка керівників гасіння пожеж різного рівня, а також широке застосування сучасних інформаційних технологій для моніторингу пожежних ризиків, забезпечення готовності, виявлення і гасіння пожеж", - пояснив Сергій Зібцев, професор кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України та керівник Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж.


Нагадаємо 4 квітня в Зоні Відчуження Чорнобильської АЕС розпочалася масштабна пожежа. З нею боролися близько тисячі фахівців і кілька сотень спецтехніки. Але вогонь охопив понад 30 000 гектарів, знищив частину "рудого лісу", 12 покинутих сіл і військове містечко Чорнобиль-2. Але найстрашніше - що пожежа підійшла до околиць Прип'яті і сховища радіоактивних відходів "Підлісний". Причиною масштабної пожежі назвали умисний підпал сухостою. Двоє людей, підозрюваних у злочині, були затримані.

Джерело: Відкритий ліс, Марія Шевчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook