"Безпечність харчових продуктів при мікрохвильовій обробці" - продовження співпраці між НУБіП України та Університетом штату Пенсильванія

28 січня 2021 року

     Безпечність харчових продуктів відіграє найважливішу роль на всіх етапах виробничого ланцюжка: від виробництва сировини, її обробки, зберігання, розподілу до приготування і споживання. За даними ВООЗ, небезпечні продукти харчування викликають близько 600 мільйонів випадків виникнення хвороб харчового походження щорічно і несуть загрозу здоров'ю людини і економіці країн. 

     Сучасна харчова промисловості приділяє особливу увагу фізичним методам впливу на вихідну сировину, напівфабрикати і готову продукцію, які здатні інтенсифікувати теплообмінні процеси, забезпечити мікробіологічну безпеку, а також поліпшити і підвищити харчову цінність сировини. Метод мікрохвильової обробки застосовується для різних технологічних процесів в харчовій промисловості та громадському харчуванні. 

    В рамках реалізації спільного проекту із Університетом штату Пенсильванія (США) та НУБіП України «Educational Reform at NULES: Building an Industry Outreach and Training Program for the Growing Food Sector» 19 та 21 січня відбулися вебінари, представлені професором Рамасвамі Анантесваран на тему «Розроблення харчових продуктів-мікрохвильова обробка».

      

    Онлайн семінар розпочався з вітального слова організаторів, координаторів та лекторів проекту.  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук зазначив, що важливість даного заходу є очевидною, як з метою удосконалення професійних знань, так і володіння англійською мовою та висловив побажання плідної роботи вебінару та продовження співпраці.

     Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК залучено до співпраці, а викладачі та студенти беруть активну участь у  роботі онлайн семінарів. Цього разу приймали участь доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Наталія Сілонова та магістр спеціальності 181 «Харчові технології» освітньої програми «Нутриціологія» першого року навчання Катерина Кім. На даний час  Катерина навчається в ISA Lille це французька вища школа в галузі Сільського господарства та біоінженерії за програмою Еразмус+ та зазначила, що знання, отримані на вебінарах, стануть беззаперечною базою для подальшого навчання.

    На даний час мікрохвильова обробка застосовується в громадському харчуванні і харчовій промисловості у процесах розігріву і приготування страв, сушки, розморожування, варіння, випічки, знезараження, екстрагування, а також в якості стимулюючого фактору, спрямованого на інтенсифікацію технологічних процесів і підвищення харчової цінності сировини, напівфабрикатів і готової продукції.

     Онлайн-семінари наочно продемонстрували учасникам ряд переваг, що має мікрохвильова обробка, порівняно з  традиційними методами термічної обробки, зокрема:  висока швидкість нагріву і його рівномірність внаслідок об'ємної подачі тепла;  збереження вітамінів та інших незамінних нутрієнтів харчового продукту;  можливість м'якого режиму термообробки, подачі тепла імпульсами, тобто ступеневого нагріву та ряд інших, що забезпечать не лише належний рівень безпечності харчового продукту, а й високу харчову і біологічну цінність сировини, напівфабрикатів та готових виробів.

 

     Варто зазначити, що вже традиційною була атмосфера вебінарів, інформаційно насичені презентації та вільні дискусії організаторів та учасників формували її сприятливою для сприйняття інформації та поглиблення не лише професійних знань з актуальних питань  безпечності харчових продуктів, а й володіння англійською.

   

   Щира подяка  вельмишановним експертам  Укніверситету Штату Пенсильванія  та  Відділу міжнародних зв’язків НУБіП України  за сприяння співпраці у сфері безпечності харчових продуктів, чекаємо наступного циклу вебінарів, які відбудуться вже у лютому.

Наталія Сілонова,

доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook