Вадим Ткачук: у 2021 році ректорат НУБіП робитиме все, щоб і надалі зарплати підвищувалися, а університет розвивався

27 січня 2021 року
     Фінанси, як небезпідставно вважають спеціалісти, причетні до освітньо-наукової сфери, – кровоносна система будь-якого підприємства чи, в нашому випадку, вищого навчального закладу. Про фінансово-економічний стан НУБіП у 2020 і 2021 роках – наша розмова з проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом Ткачуком. 

 

  • Як Ви оцінюєте фінансово-економічну діяльність університету в 2020 році? 

     — Пандемія коронавірусу змінила всі сфери життєдіяльності університету. І фінансова-економічна діяльність є об’єктивним відображенням цих змін.
    На початку року ситуація здавалася катастрофічною. Уряд запровадив жорсткий локдаун. Державне фінансування – під питанням. Надходження коштів за навчання, гуртожитки, госпрозрахункову діяльність призупинилися. В цих умовах ми прораховували три сценарії розвитку ситуації – один гірший іншого. За песимістичним вже до кінця року не вистачало б коштів навіть на зарплату. Але, на щастя, нам вдалося цього не допустити.
    Загальний обсяг фінансування університету з відокремленими структурними підрозділами в 2020 році становив понад 1,4 мільярда гривень. Це на 111 мільйонів більше, ніж було в 2019 році. Збільшилось як державне фінансування, так і власні надходження. Слід зазначити, що в 2020 році за результатами запровадження формульного розподілу фінансування НУБіП потрапив до числа найкращих закладів вищої освіти, фінансування яких відповідно до показників якості зросло на 41,9 млн. грн. Крім цього, протягом року міністерство пішло нам назустріч і додатково виділило майже 20 мільйонів гривень на зміцнення матеріально-технічної бази, в т.ч. 14 мільйонів – капітальних видатків.

     Що ж зроблено? Профінансовано рекордну суму за останні роки на зміцнення матеріально-технічної бази – 42,5 мільйонів гривень. Придбано сміттєвоз, автобус, меблі для гуртожитків і навчальних корпусів, металопластикові вікна, світильники і світлодіодні лампи, матеріали для ремонтів, засоби дезінфекції, протипожежне обладнання. Продовжуємо оновлення парку обладнання для забезпечення освітнього і наукового процесу: купувалися комп'ютери, мультимедійні системи, проектори, дрони, ендоскопічне обладнання, мікроскопи, детектори і аналізатори, лабораторні меблі. За останні роки рівень матеріально-технічного забезпечення в університеті значно покращився, але цього мало – науково-технічний прогрес вимагає безперервного оновлення наукового обладнання, регулярної заміни застарілої та придбання нової досконалішої техніки. Та є тривожна тенденція – деякі кафедри так звикли жити без коштів, що місяцями думають, а що ж придбати!
     Питання приведення до ладу корпусів і гуртожитків залишалося пріоритетним і в 2020 році. Фінансувалися ремонти і корпусів, і гуртожитків. Велику частину робіт зроблено власними силами – працівниками технічних служб, роботодавцями, батьками, викладачами, студентами.
     Підсумовуючи, можна сказати, що 2020 рік був для всіх нас хоч і складним, але й продуктивним. Колектив йшов хоч важко, але вгору. Університет вистояв, працює і розвивається.

  • Яким Ви бачите бюджет 2021 року?

     — Маєте на увазі, чи достатнім є фінансування вищої освіти в 2021 році? Однозначно – недостатнім. Пандемія, локдауни болюче вдарили по економіці. Бюджетні кошти виділяються лише на заробітну плату з нарахуваннями, на стипендії і соціальну підтримку дітей-сиріт. На енергоносії та комунальні послуги виділено лише 30% від потреби. На придбання матеріалів, обладнання, капітальні та поточні ремонти – кошти взагалі не виділяються. За нашими підрахунками, у бюджеті загального фонду 2021 року 99,5% – це оплата праці з нарахуваннями, комунальні видатки, підтримка дітей-сиріт.
     Залишаються питання і до розподілу видатків державного бюджету між закладами вищої освіти на основі показників їхньої освітньої, наукової та міжнародної діяльності (формула фінансування закладів вищої освіти). Бо без визначення мінімальних нормативів життєдіяльності формульний підхід є поділом «дірки від бублика», прикриттям політики тихої ліквідації вітчизняних вишів, узаконення їхньої бідності. Новий міністр удосконалює ці механізми, йде назустріч вишам, але ситуація непроста.
     Формула потрібна закладам вищої освіти, як говорить наш ректор, перш за все, для «зовнішнього застосування»: як аргумент для Мінфіну, уряду, Верховної Ради України, щоб фінансування було реальне, а не механізмом захисту від бідності.
     Метою нової моделі повинен бути не механічний розподіл виділеного Мінфіном обсягу коштів між ЗВО, а виділення достатнього фінансування для їх функціонування і розвитку. На мою думку, в основу формули повинні бути покладені мінімальні фактичні потреби закладу на підставі реальних розрахунків: необхідно стовідсотково профінансувати заробітну плату з нарахуваннями, стипендії і соціальну підтримку, енергоносії та комунальні послуги. Іншими словами, не можна ділити чорний хліб (оплату праці та комунальні послуги) за формулою. Можна ділити за формулою масло та ікру (кошти на розвиток і дослідження).
     Напруженою є ситуація зі зростанням фонду заробітної плати. З 1 січня 2021 року відбулося 20-відсоткове підвищення посадових окладів: I тарифний розряд буде становити 2 670 гривні, мінімальна заробітна плата – 6 000 гривень, а з 1 грудня – відповідно І тарифний розряд становитиме 2893 гривень, а мінімальна заробітна плата – 6500 гривень. Ми повинні перерахувати всі оклади і працівникам університету.
     Відповідно, навантаження на спеціальний фонд збільшиться. Для того, щоб утримувати наявний персонал, треба хоч на 50% нарощувати власні надходження. А частина кафедр, факультетів, ННІ, підрозділів чекають з моря погоди. Дивіться: факультет землевпорядкування заробив на підвищенні кваліфікації кадрів майже 2 мільйони гривень, добре працюють факультети агробіологічний і ветеринарної медицини. А інші?

  • Конкретизуйте, будь ласка, картину із зарплатами по університету.

     — Незважаючи на всі проблеми, середня заробітна плата в НУБіП все ж таки щороку зростає. У 2020 році вона становила для НПП – 22,2 тисячі гривень (при середній по МОН – 11,3), для інших працівників – 8,5 (середня по МОН – 4,8). І в 2021 році ми будемо все робити, щоб зарплати підвищувалися, а університет розвивався. За нашими розрахунками, з врахуванням середніх коефіцієнтів рейтингу завідувач кафедри (професор) буде отримувати на місяць 34,7 тисячі гривень, професор – 33,3, доцент – 26,1, старший викладач – 17,4, асистент – 13. Це на 3-5 тисяч гривень більше, ніж було. Приблизно на 1200 гривень збільшиться зарплата і у лаборантів, старших лаборантів, секретарів і диспетчерів. Це завдання непросте, без напруженої праці його не виконаємо.
     Що ж, новий 2021 рік не обіцяє бути легким. Але нам не звикати працювати в складних умовах. Разом ми подолаємо всі проблеми і негаразди.

 

Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook