НОВОРІЧНЕ СВЯТО

31 грудня 2020 року

 

 

 

Новорічне свято і Різдво: традицій багато, а бажання одне!

У більшості давніх народів святкування нового року збігалось із початком відродження природи і відбувалось у березні. Протягом 12 весняних днів жителі влаштовували маскаради.

У християнській традиції днем святкування проголошували 1 вересня і пов’язували цю дату з біблійною історією про початок проповідування Христом Царства Божого.

Слов’яни до 1699 року святкували Новий рік то у березні, то у вересні. Проте Петро І змінив своєю реформою дату святкування на більш звичну для нас – 1 січня. Свято проходило за прикладом Голландії та інших країн Західної Європи.

Сучасні українці відзначають свято весело, в колі рідних та друзів. Наряджена гірляндами та скляними кульками ялинка прикрашає нашу оселю. А рівно опівночі ми загадуємо бажання та випиваємо келих шампанського. Діти шукають свої «замовлені» Діду Морозу подарунки.

Кожній країні притаманні особливості святкування. Так, наприклад, в Іспанії рівно опівночі заведено з’їдати 12 виноградин. Вважається, якщо людина встигає це зробити, весь майбутній рік буде для неї успішним.

Для французів атрибутом свята є велике поліно, яке розпалюють у каміні, що символізує родинне благополуччя. Коронними стравами вечора є індичка та морква з медом. Також випікають пиріг, в якому ховають біб. Компанія, що зібралась за столом, виконує бажання людини, якій дістанеться шматочок із сюрпризом.

В Австралії через відсутність снігу Дід Мороз приходить у плавальному костюмі. Тут добрим знаком, що пророчить щастя й удачу в наступному році, вважається почути урочистий звук «Дзвін миру».

Не позбавлені гумору й італійці, які напередодні новорічної ночі «розправляються» з непотрібним мотлохом, викидаючи його через вікно.

По всій Японії в новорічну ніч лунає дзвін, який б’є рівно 108 разів. Кожен удар дзвону уособлює собою один із шести людських пороків: заздрість, жадібність, дурість, нерішучість, легковажність і злість. Японці вважають, що у кожної з цих вад є вісімнадцять відтінків, тому й виходить число 108.

У Сполучених Штатах Америки заведено цілуватися під бій курантів. Американці також дуже педантично ставляться до вибору вбрання, віддаючи перевагу яскравим кольорам, щоб життя в новому році теж було яскравим.

Традиції святкування різняться, проте всі народи вірять, що з настанням нового року прийде успіх.

Свято Різдва ознаменовується народженням Ісуса, зачатого від Святого Духа, у Діви Марії та теслі Йосифа. Під час народження Христа зійшла Віфлеємська зірка – знак людству про народження видатної людини. Світло зірки вказало дорогу східним мудрецям – волхвам, які щедро обдарували немовля – звідси й бере свій початок традиція дарувати подарунки на Різдво. Цар Ірод вирішив, що Месія претендує на престол. Тому наказав вбити усіх дітей до двох років. Аби врятуватися, Марія та Йосиф із новонародженим сином переховувались у Єгипті. Повернувшись пізніше в Галілею, Ісус розпочав проповідувати вчення про любов до ближнього, віру в Бога. Апостол Іуда зрадив Спасителя, якого розіп’яли на хресті за спасіння людства.

Християни по всьому світу вшановують цей день 25-го грудня за григоріанським та новоюліанським календарем або ж 7-го січня за юліанським календарем.

Мешканці Норвегії започаткували власну різдвяну традицію: місцеві підприємства, школи, дитсадки й небайдужі городяни об’єднують зусилля і споруджують ціле місто з імбирного печива.

Напередодні Святвечора у Фінляндії усі починають оздоблювати ялинки  – передусім традиційними солом’яними прикрасами «хіммелі» у вигляді різних геометричних фігур.

В Австрії влаштовують ярмарки. Продаються там сувеніри та подарунки ручної роботи й традиційні смаколики. Солодощами – шоколадками, марципанами, білочками та голубами з тіста – заведено прикрашати ялинки.

Підготовку до Різдва у Швеції та Німеччині розпочинають за місяць: запалюють першу з чотирьох свічок у спеціальному підсвічнику або вінку, причому згоріти їй дають лише на чверть. За тиждень запалюють дві свічки – ту, що на чверть згоріла, й нову. Так роблять аж до Різдва, коли на святковому столі запалюють останню свічку.

Перед тим, як із появою першої зірки в Польщі сісти за стіл, господар дому роздає усім облатки. Кожен має підійти по черзі до всіх присутніх, дозволити відламати шматочок своєї облатки і навпаки, відламати кусничок в іншого. При цьому треба сказати кілька добрих слів, обійняти людину та побажати їй щасливого Різдва.

В Україні святкування починається зі Святого Вечора, де на столі стоять 12 пісних страв. У день Різдва закінчується сорокаденний піст і люди розговляються за щедрим столом. Згодом українці починають ходити по сусідніх хатах із привітаннями та колядками. Також актуальним є вертеп. У виставі дітям розповідають історію зародження свята.

Головне в цей період приділити увагу духовним речам, зокрема молитві.

Христос народився! Славімо Його!

Дорогі викладачі і студенти!

Кафедра соціальної роботи та реабілітації щиро вітає всіх вас із прийдешніми святами – Новим роком і Різдвом Христовим – і бажає вам родинного тепла й достатку, радості від спілкування з добрими людьми та відчуття приналежності до цієї багатовікової великої традиції – святкування зародження нового року та нового життя.  Щорічне проходження цього святкового рубежу допомагає усім нам пережити важкі моменти, стати мудрішими, духовнішими й кращими та вірити у щасливе майбутнє.

Оксана Мажар,

студентка спеціальності

«Соціальна робота», групи-20001б

та кафедра соціальної роботи і реабілітації

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook