Агенти змін у бджільництві

30 жовтня 2020, 17:41

    Традиційно співробітники кафедри ніколи не лишались осторонь проблем галузі бджільництва. Багато їх було піднято та вирішено у своїх наукових працях.

    В епоху активних змін науково-педагогічні співробітники кафедри постійно реагують на запити виробників продукції тваринництва, які є роботодавцями для наших студентів.

     Основною нашою місією є підготовка висококваліфікованих фахівців. Для її покращення ми вдосконалюємо навчальні плани, включаємо теми, завдяки яким студенти зможуть вирішувати їхні проблеми. До нас долучаються не байдужі люди як з України, так і з інших міжнародних організацій. В наявному навчально-методичному забезпеченні недостатньо або зовсім не висвітлені сучасні проблеми бджільництва.

     В останні десятиліття в Україні, і не тільки, інтенсивно розвивається хімізація сільського господарства, що швидко призводить до забруднення природного середовища і значною мірою є наслідком нераціонального сільськогосподарського виробництва. Цей процес можна оцінювати з двох позицій — як економічно вигідну, і як екологічно небезпечну для навколишнього середовища і для здоров’я самої людини. Навчальною літературою цього спрямування вузи не забезпечені.

    Тому з ініціативи професора Валерія Броварського та під його особистим керівництвом були створені і результативно працювали і працюють авторські колективи.

    В результаті їх роботи підготовлено науково-практичний посібник «Хімічні токсикози в бджільництві», в якому висвітлені наступні актуальні питання:

  1. Еколого-економічне значення глобального біорізноманіття;
  2. Ентомологічне різноманіття та його вплив на екологію;
  3. Функція медоносної бджоли (Apis melliferá) в біоценозі живої природи;
  4. Значення бджіл як запилювачів ентомофільних сільськогосподарських культур;
  5. Засоби захисту рослин, що можуть спричинювати отруєння бджіл;
  6. Шляхи отруєння бджіл засобами захисту рослин та методи його запобігання;
  7. Вплив хімічного токсикозу на яйценосність бджолиних маток;
  8. Вплив хімічного токсикозу на розвиток і продуктивність бджолиних сімей;
  9. Екотоксикологічна оцінка дії деяких пестицидів на медоносних бджіл;
  10. Токсикози та заходи попередження отруєння бджолиних сімей;
  11. Системне сповіщення бджолярів при застосуванні пестицидів агропідприємствами та фермерами.

   Виданий посібник є невід’ємним розділом, що вивчається у дисципліні «Виробництво, зберігання і переробка продукції бджільництва» підготовлений у відповідності до типової програми вивчення дисципліни у вищих навчальних закладах аграрної освіти. Зміст його відповідає вимогам, що ставляться до навчально-методичної літератури і адаптований до викладання дисципліни у контексті положень Болонської декларації при підготовці магістрів.

    У виданій праці виклад навчального матеріалу базується на результатах сучасних наукових досліджень і практичного досвіду використання пестицидів у бджільництві в умовах України.

І.Голвецький

доцент кафедри конярства і бджільництва

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook