Науковий жовтень – 2020 р.: міжнародна наукова конференція «Війни XVII століття – правові, політичні та економічні наслідки. У 400-ту річницю з дня смерті Станіслава Жулкевського»

27 жовтня 2020 року

 

 

26 жовтня 2020 року на базі онлайн платформи MS Teams відбулася міжнародна наукова конференція «Війни XVII століття – правові, політичні та економічні наслідки. У 400-ту річницю з дня смерті Станіслава Жулкевського», організовану кафедрою історії політики та права Католицького університету в Любліні, секцією історії права Клубу студентів-юристів Люблінського католицького університету імені Іоана Павла ІІ та фундації Fundamenta.

 

Викладачі теорії та історії держави і права Віра Качур та Людмила Протосавіцька гідно представили Національний університет біоресурсів і природокористування України у роботі цього наукового заходу. Вони та інші учасники з Любліна, Львова, Києва та Одеси (усього було заявлено 17 доповідачів) взяли активну участь в роботі двох секцій та у своїх рефератах виклали власне бачення тих проблем, про які було заявлено у Програмі конференції.

 

Питання, які піднімалися учасниками в їхніх доповідях, умовно можна згрупувати за різними групами.

Доповіді, що стосувалися загальних питань та наслідків воєн загалом: ідея справедливої війни у польській літературі XVI і XVII ст. (Маржена Дяковська, м. Люблін), економічні наслідки воєн XVII ст. (Вольдемар Беднарук, м. Люблін), міжнародно-правові наслідки Тридцятилітньої війни 1618-1648 (Тарас Шевчук, м. Львів), причини, хід та властивості Англійської революції XVII ст. (Ольга Липитчук, м. Львів).

 

Доповіді, які розкривали роль тогочасних європейських інституцій у європейських війнах XVII ст.: роль морського флоту Першої Польської Республіки у Лівонських війнах (Джудіта Дворас-Кулік, м. Люблін), участь Святого престолу у війнах XVII ст. (Анна Совіковська, м. Люблін),

 

Доповіді, які торкалися політично-правових наслідків воєн XVII ст. для України: відродження Української держави під час національно-визвольної війни (1648-1657) (Ігор Бойко, Львів) та національно-визвольна війна (1648-1657) у контексті політико-правових європейських процесів (Ліліана Шевчук, м. Львів), правові та історичні наслідки Гадяцької унії 1658 р. (Микола Кобилецький, Львів), історико-правові аспекти Московської війни 1709-1918 (Христина Моряк-Протопопова, м. Львів), роль Запорізької Січі XVII ст. в історії створення держави української нації (Андрій Кольбенко, м. Львів).

 

 

Доповіді, присвячені персоналіям політичних діячів, які справили значний вплив на державно-правову історію України: коронний гетьман Станіслав Жолкевський та Україна (Борис Тищик, м. Львів) та державна програма Богдана Хмельницького під час національно-визвольної революції 1648-1654 (Людмила Протосавіцька, м. Київ).

 

 

Доповіді, які торкнулися формування політико-правових ідей та понять, що сьогодні становлять окремі концептуальні напрями наукового пошуку: ідея державного суверенітету до Вестфальського миру (Ганна Федущак-Паславська, м. Львів) та релігійний сепаратизм в англійській революції XVII ст. (Віра Качур, м. Київ).

 

Засідання кожної із секцій завершувалося дискусією, а вислів «Є дискусія – є наука!» стало головним гаслом урочистого закриття конференції.

 

Висловлюємо щирі слова вдячності організаторам цього наукового заходу та усім колегам за запрошення та можливість хоча би дистанційно подискутувати з піднятих питань!

 

Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії

та історії держави і права

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook