Лісівники на луганській сковорідці

14 жовтня 2020 року

Вісім діб без сну, але вогонь ліквідовано.

Хроніка подій: Перше повідомлення про загорання сухої трави та лісової підстилки поблизу сіл: Трьохізбенка, Кряківка, Муратове, Капітанове Новоайдарського району, а також між селами Половинкине та Байдівка Старобільського району надійшло 30 вересня о 20:00. Пізніше вітер місцями доходив до 15 метрів за секунду й перекинув іскри на сусідні з містом Сєверодонецьк села. Найскладніша ситуація за ці дні склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєверодонецького районів, де до зони ураження потрапило 32 населених пункти. І найголовніше завдання було – не допустити загорання на склад боєприпасів та поширення вогню у села та на територію заводу «Азот», який розташований у Сєверодонецьку.

Через ускладнення ситуації, одразу вилетіла Урядова група на чолі з очільником МВС Сергієм Яровим на місце пожеж до Луганської області для координації дій всіх сил. До складу групи також увійшли Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, командувач Нацгвардії Микола Балан, Голова Державного агентства лісових ресурсів Василь Кузьович, його заступник Юрій Болоховцеь та перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислав Замлинський. Прибув також і Прем’єрміністр України Денис Шмигаль.

Після обльоту місць загорання очільник лісової галузі Василь Кузьович направив додаткові сили для гасіння пожеж із семи областей – Донецького, Харківського, Полтавського, Чернігівського, Київського, Черкаського та Сумського обласних управлінь лісових та мисливських господарств. Основні зусилля були направлені на захист населених пунктів, польового артилерійського складу ЗСУ поблизу с. Боровеньки та газорозподільної станції на околиці с. Олександрівка.

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович провів із лісівниками понад три доби.

Весь цей час він практично не відпочивав, безперервно координував дії на ділянках разом із Урядовою групою. Бачив, що лісівникам Луганського ОУЛМГ необхідно підсилення і прийняв рішення про залучення додаткових сил із інших областей.

«Працівники лісогосподарських підприємств, як і рятувальники та силовики працювали без перепочинку. Їм слід віддати належне, вони справжні герої і деякі точно пройшли бойове хрещення. На час прийняття рішення підсилити «армію» борців, вогнем було охоплено орієнтовно 11 тис. гектарів лісового фонду, а в населених пунктах пошкоджено понад 250 будівель, діяв режим НС. Тому і було прийняте рішення відправити на допомогу наших працівників з Донеччини, Сумщини, Харківщини, Полтавщини, Київщини, Черкащини та Чернігівщини. Лісівники до останнього допомагали евакуюватись місцевим жителям, які приклали максимальних зусиль для приборкання стихії», – сказав Василь Кузьович.

«Хочу подякувати за оперативність начальникам обласних управлінь та лісівникам, які швидко відреагували і направили сили і засоби на гасіння екологічного лиха, та всім лісівникам, які гасять пожежі на Луганщині. Згодом на ділянках, де вигорів ліс, будуть посаджені дерева. Єдине, що не можна відновити – це життя людей, які забрала стихія. Тому, першочергово, при подоланні таких стихійних лих, ми повинні говорити про захист і безпеку саме людей. На превеликий жаль, при виконанні службового обов’язку героїчно загинув 46-річний майстер лісу Райгородського лісництва «Новоайдарське ЛМГ» Василь Авершин. Вічна пам’ять герою та глибокі співчуття родині та колективу», – додав очільник лісової галузі України.

Майже дев’ять діб боролися з вогнем. На ліквідацією вогню були залучені працівники державної лісової охорони, рятувальники, силові та правоохоронні органи, волонтери та представники органів місцевого самоврядування. За попередніми оцінками, орієнтовна площа, пройдена вогнем, становить понад 22 тисячі гектарів. Залучено було і важку інженерну техніку ЗСУ (БАТ – 2 од., ІМР – 1 од.) та пожежний потяг й авіацію, без якої не вдалося б ліквідувати верхові пожежі. Під час гасіння пожеж евакуйовано 150 осіб. Під час ліквідації лісових пожеж виявлено тіла 11 осіб, з яких: 3 особи загинуло внаслідок отруєння продуктами горіння, 1 особа – від отриманих опіків, 3 особи – внаслідок серцевих нападів, 4 особи – причина загибелі встановлюється. Постраждало 19 осіб (зокрема, три співробітники ДСНС).

Юлія ДАВИДОВА,
Газета “Природа і суспільство”

 Джерело: https://ekoinform.com.ua

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook