Обговорення підвищення якості підготовки магістрів та аспірантів за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування»з колегами – науковцями, експертами НАЗЯВО і стейкхолдерами

9 жовтня 2020 року

 

      В продовження науково-практичного семінару «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів», який відбувся на передодні, кафедрою фінансів була проведена зустріч аспірантів і магістрів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» в форматі круглого столу з науковцями і роботодавцями для обговорення наповнення навчальних планів та практичної орієнтації майбутніх фахівців і докторів філософії. Круглий стіл проходив в очно та в он-лайн режимі з використанням хмарного сервісу Zoom.

 

 

Відкрила зустріч гарант освітньо-наукової програми «Фінанси, банківська справа та страхування» підготовки здобувачів PhD доктор філософії, завідувач кафедри фінансів, д.е.н., професор Давиденко Н.М., яка зазначила про необхідність і важливість обговорення якості і наповнення освітніх програм, особливо на предмет відповідності навчальних планів суворій реальності та комплексним вимогам до фахівців  від роботодавців.

 

 

З вітальним словом виступив декан економічного факультету, д.е.н., професор Діброва А.Д., який наголосив на важливості співпраці з роботодавцями. «Якість підготовки фахівців, це,в першу чергу, - адаптовані навчальні плани, але саме головне - це реалізація цього плану, яка залежить від студентів та викладачів».

 

 

В обговорення тематики круглого столу підключилися онлайн-учасники, які були представлені провідними науковцямиУніверситету державної фіскальної служби України, Хмельницького національного університету, ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет», ДВНЗ «Університет банківської справи», Державного університету інфраструктури та технологій, Вінницького національного аграрного університету, Львівського державного аграрного університету, Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Учасники обговорили вимоги до навчальних планів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти при акредитації освітніх програм.

Д.е.н., професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Хмельницького національного університету Квасницька Р.С., д.е.н., завідувач кафедри економіки та фінансів ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет» Танклевська Н.С., д.е.н., професор кафедри фінансових ринківУніверситету державної фіскальної служби Коваленко Ю.М. відмітили про необхідність дотримання співвідношення обов’язкових та вибіркових дисциплін згідно вимог в структурі навчального плану, зосередження уваги на змісті і наповненні дисциплін фахової підготовки, навчальні дисципліни обов’язкових та вибіркових компонент навчального плану повинні відображати мету освітньо-наукової програми, основою в підготовці фахівців і науковців є навчальна складова – глибина знань по спеціальності.

 

Особлива увага в дискусії була приділена пропозиціям щодо формування вибіркових компонент у навчальних планах, а саме збільшення перелікувибіркових дисциплін, формування їх каталогу.

Доктор економічних наук,старший науковий співробітник професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування Вінницького національного аграрного університету Алєскерова Ю.В. підняла питання про реалізацію дуальної освіти при підготовці фахівців і науковців.

 

 

В дискусії взяли участь стейкхолдери: фінансовий директор ТОВ «Укравтозапчастина» Амер О.В., директор з міжнародних зв’язків, АК «Кроу Україна» Чайка О.І.які зосередили увагу на сучасних вимогах до фахівців на ринку праці, а саме soft skills, які передбачають наявність у претендента лідерських, комунікативних навичок,  вміння прийняття рішень, командна робота, стресостійкість, а також обов’язках: вміння вести ділову переписку, аналізувати фінансову звітність, вміння працювати з великими масивами даних, програмним забезпеченням.

Д.е.н., професор, провідний науковий співробітник відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного Наукового центру «Інститут аграрної економіки» Пасічник Ю.В. зосередив увагу на посиленні аналітичної складової в підготовці фахівців і аспірантів, а саме володіння економіко-математичними методами.

 

                      

На завершення заходу професор Давиденко Н.М. подякувала учасникам круглого столу за цікаву, корисну зустріч та живу дискусію. Всі учасники висловили побажання проводити і надалі такі заходи. 

 

Лариса Олійник,

доцент кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook