Наталія Грищенко: отримання стипендій і грантів є можливістю втілення теоретичного доробку у практичну площину

27 серпня 2020 року
     Серед цьогорічних стипендіатів Кабінету Міністрів України 2020 року – і доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Наталія Грищенко. Про її роботу та плани – наша розмова.

 

  • За яку роботу призначена стипендія?

     – Власне це не одна робота, а творчий науковий доробок з наукових праць. Він присвячений оптимізації промислової технології виробництва продукції свинарства та козівництва.

  • На Вашу думку, чи стимулюють такі стипендії молодих науковців? І які ще стипендії чи гранти хтіли б здобути?

     – Участь у конкурсах стимулює молодих науковців до розкриття свого інтелектуального та творчого потенціалу. Спілкування з людьми, які мають здібність до генерації наукових ідей та розробок, значно розширює світогляд і стимулює до виховання лідерських якостей, поваги до себе, alma mater, на базі якої зростаєш і вчишся, та до країни, гідним громадянином якої намагаєшся бути. Особистість зростає поступово, і, безумовно, значною мірою на її формування впливає середовище, досвід та приклад колег, сформована інституційна пам'ять, що передається в університеті з покоління в покоління.
     Керівництво нашого університету всебічно підтримує участь співробітників у міжнародних проєктах та наукових грантах. Сьогодні на факультеті тваринництва та водних біоресурсів реалізовується міжнародний проеєкт за програмою Erasmus+ “Improving skills in laboratory practice for agrо-food specialists in eastern Europe» (Ag-Lab), у якому я беру участь як менеджер. Це – спільне дітище 19 установ з 7 країн світу. Нині на розгляді Єврокомісії у Брюсселі перебуває ще один міжнародний проєкт за програмою Erasmus+.
     Неможливо виборювати гранти самостійно: це велика командна робота, для якої необхідний досвід старшого покоління та романтизм і запал молоді, науково-практична база досліджень, синтез та аналіз отриманих результатів. У сучасних умовах розвитку наукової діяльності отримання стипендій і грантів є можливістю втілення теоретичного доробку у практичну площину.

  • Будь ласка, кілька слів про найближчі плани…

     – Найбільше задоволення у професійній сфері мені приносить продуктивний діалог зі студентами. Прийдешній семестр буде особливим, тому пріоритетною є відповідність стандартам якості надання навчального матеріалу. Наукова діяльність реалізується у тісній співпраці з виробництвом. Саме тому після закінчення карантину планую відновити практичну дослідницьку діяльність. І, звісно, поруч із цим у планах – бути щасливою та насолоджуватись життям.

Розмовляла Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook