Практичне навчання у навчальному центрі Великообухівське

19 серпня 2020 року
НЦ Великообухівський

 

Студенти кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Марія Тодосійчук і Тетяна Гажийська разом зі своїм дипломним керівником, професором Миколою Долею та доцентом Лесею Бондарєвою, відвідали науково-виробничий центр В.Обухівське на базі господарства АП АП (В. Обухівське).

Господарство цікаве тим, що активно використовує у виробництві технологію no-till. Вона заснована на відмові від обробітку грунту, що призводить до надзвичайних результатів. Перш за все, ефективність no-till можна відзначити візуально, в порівнянні з іншими господарствами, де навіть на перший погляд, при класичному обробітку очікуються в трати врожаю 20% і більше, звісно, на це впливає, також, і недотримання технології вирощування, але навіть в рівних умовах важко не відмітити переваги технології нульового обробітку грунту.

Перш за все, це зберігання вологи; зменшення ерозії грунту; підвищення вмісту органічних речовин, у зв’язку із тим, що рештки попередньої культури залишаються на полі; зменшуються витрати на паливо-мастильні матеріали.

Звісно, не може обійтися і без недоліків, адже відсутність обробітку дає можливість для розвитку хвороб, бур’янів та шкідників, але правильно складена система захисту, використання стійких гібридів та підвищена врожайність нівелює негатив.

Для впевненості варто навести офіційну характеристику з господарства: при загальній площі с.-г угідь 1200 га вирощується 45% кукурудзи, 30% сої, 20% озимої пшениці та 5% інших культур. Загальне валове виробництво зерна складає до 10 тис тонн, а витрати паливо-мастильних матеріалів лише до 46 л/га.

У підсумку можна впевнено сказати, що поїздка була вдалою, адже, на жаль, сьогодні небагато людей відступають від класичних методів, тому не кожному випадає нагода побачити на власні очі дійсно цікаві та перспективні технології, до яких впевнено можна віднести no-till.


 


 

 

 

Марія Тодосійчук, студентка 3 курсу

Фото: Тетяна Гажийська

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook