Успішне завершення навчальної практики з дисципліни «Електронні геодезичні прилади»

10 липня 2020 року
Впродовж двох останніх тижнів на факультеті землевпорядкування у студентів 2-го курсу проходила навчальна практика з дисципліни «Електронні геодезичні прилади», яку викладають доценти кафедри геодезії та картографії Олексій Жук та Євгенія Кривов’яз.

Мета навчальної практики – систематизація, закріплення та поглиблення знань теоретичного матеріалу з даної дисципліни, поглиблене знайомство з будовою та використанням сучасних електронних геодезичних приладів, набуття практичних навиків з методики виконання польових геодезичних вимірювань, камеральної обробки їх результатів, графічних побудов та оформлення графічних матеріалів і технічної документації.
Цьогорічна практика є особливою. Зважаючи на карантинні заходи, практичне навчання проходило у дистанційній формі. Але враховуючи досвід дистанційного навчання під час навчального семестру та можливості сучасних засобів комунікації, проблем з організацією навчальної практики не виникало.

 


Кожного ранку о 9:00 студенти і керівники практики зустрічалися дистанційно з допомогою електронної платформи Zoom. Традиційна процедура для практик: здійснюється перекличка, обговорюються завдання на кожний день практики, керівники пояснюють та демонструють методику виконання окреслених задач. Всі необхідні матеріали для виконання завдань розміщені на навчально-інформаційному порталі Elearn. Для швидкого вирішення проблемних питань, які потребують додаткового пояснення викладача, студенти використовувати месенджери Viber або Telegram.

Завдяки створеним викладачами кафедри геодезії та картографії відеоматеріалам, які відображають покрокову роботу студента при вирішенні завдань організації топографічного знімання, було успішно вирішено цілий ряд завдань. Зокрема проведено такі види робіт:

  • повірки та юстування електронних геодезичних приладів;
  • рекогносцирування та складання абрису на територію майбутнього топографічного знімання;
  • приведення приладу у робоче положення;
  • створення планово-висотного обґрунтування;
  • прив’язка полігону до опорної мережі;
  • виконання топографічного знімання (знімання пікетних точок);
  • контроль проведених вимірювань;
  • створення плану топографічного-знімання.

Навчальна практика з дисципліни «Електронні геодезичні прилади» дозволила оволодіти методикою виконання вимірювань сучасними геодезичними приладами. Так, студенти освоїли методику вимірювання довжин ліній, визначення площі та об’єму досліджуваних об’єктів з допомогою лазерної рулетки Disto A5. Опрацювали процес визначення перевищень цифровим нівеліром Sokkia SDL 50, який є представником нового покоління приладів для визначення висот (перевищень) методом геометричного нівелювання. Особлива увага була приділена організації та виконанню вимірювань за допомогою електронних тахеометрів (Trimble M3, South NTS 360R, Leica TCR 1200 та Leica TPS 400) – приладів, призначених для вимірювання горизонтальних і вертикальних кутів, віддалей та перевищень, тобто для виконання планово-висотного (тахеометричного) знімання місцевості.

Якщо відзначати плюси цієї дистанційної практики, то це, насамперед, доступність навчальних матеріалів. Зникла проблема нестачі чи відсутності підручників, навчальних посібників чи методичок, тому що студенти отримали їх на електронну пошту або мають можливість отримати їх з інформаційного порталу elearn. Також плюсом є мобільність. Олексій Павлович та Євгенія Вікторівна на зв’язку протягом робочого часу, тому з ними можна проконсультуватися стосовно будь-якого питання. Згідно з опитуванням багатьох студентів, окремим плюсом є індивідуальний підхід до кожного студента. При традиційному навчанні викладачеві досить важко приділити необхідну кількість часу всім студентам групи, підлаштовуватись під темп роботи кожного.

 


Керівники практики знайшли підхід до студентів і змогли подати інформацію онлайн на високому рівні.

Анастасія Матейченко,
Тетяна Мазуріна
студентки 2-го курсу
факультету землевпорядкування

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook