Донор – не професія, а покликання душі: Всесвітньому дню донора крові присвячується

14 червня 2020, 7:45

Донор не лише кров віддає,
А з нею крапельку тепла,
Що б’є ключем з найшляхетнішої душі…
(Сучасна українська мудрість)

   14 червня 2020 року відзначається Всесвітній день донора крові – щорічне свято на честь людей, які добровільно і безоплатно здають свою кров заради порятунку людських життів. Це свято було встановлено 23 травня 2005 року на щорічній 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, у роботі яких беруть участь делегації з усіх 194 держав – членів ВООЗ.
   Дата святкування була обрана на честь Дня народження австрійського лікаря, імунолога, хіміка, інфекціоніста, вченого, лауреата Нобелівської премії Карла Ландштайнера , який перший відкрив групи крові (резус-фактор) людини і зробив перший крок до переливання донорської крові.

 

   Служба крові – невід’ємна складова частина системи охорони здоров’я та національної безпеки будь-якої країни світу. Впровадження у медичну практику сучасних методів лікування, розширення обсягів високотехнологічних оперативних втручань, зростання кількості потерпілих від аварій, надзвичайних ситуацій потребує від служби крові збільшення об’ємів заготівлі крові та її компонентів. Сьогодні лише в 62 країнах світу національні запаси крові забезпечуються на 100% добровільними безоплатними донорами.

   Приємно відзначити, що студенти і викладачі нашого університету завжди долучається до поповнення національних запасів крові. Так, у 2018-2019 рр. участь у благородній і почесній справі донорства прийняли студенти землевпорядного факультету та факультету харчових технологій.
   Асистент кафедри землевпорядного проектування Ірина Колганова зазначила: «Важливість проведення «Дня донора» в Національному університеті біоресурсів і природокористування України перегукується з безсумнівною важливістю самого донорства. Як відомо, потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожний донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів. Варто замислитись над тим, що рятуючи чиєсь життя сьогодні, ми отримуємо надію на порятунок свого завтра».

   Донорство під час карантинних обмежень. Лікарі зазначають, що зараз запаси крові катастрофічно зменшуються через карантин. Така ситуація склалась, зокрема, й через те, що люди елементарно не можуть доїхати до таких медзакладів. Тож, щоби поповнити банки крові, українські волонтери створили в інтернеті тематичну сторінку («ДонорUA»), де закликають власників автівок з різних населених пунктів підвозити донорів до медичних центрів. Та наша країна має і рекордсменів, які здали найбільше крові. Так, зокрема, Володимиру Ніколаєву – 75 років, і за 44 р. донорства він здав більше, ніж півтонни крові й плазми та допоміг таким чином врятувати понад дві тисячі пацієнтів.
   До речі, він єдиний в Україні Герой України, що отримав звання за добровільну пожертву крові. На станцію переливання крові пан Володимир приїхав на таксі – безкоштовно. «Скільки ти можеш і на скільки ти здатний доводити собі, що ти ще потрібен. Раз ти щось можеш, то ти ще потрібен», – розказує Володимир Ніколаєв.

   Харківський обласний центр служби крові зазначає: «Впровадження і поширення сучасних методів лікування змінило характер надання трансфузійної допомоги пацієнтам, а донорство компонентів крові стало одним з базових чинників розвитку високотехнологічної медичної допомоги. Надання медичної допомоги в онкології, онкогематології, трансплантології і імунології, в переважному числі випадків, зупиняють або пригнічують механізм кровотворення. В усіх цих ситуаціях в якості замісної терапії використовуються виключно компоненти донорської крові».
   Для багатьох людей добровільна здача крові – це почесна і благородна справа, бо саме донор дарує шанс на збереження життя та одужання, ще один день народження.

Така тендітна, небайдужа, гомінка…
В очах неспокій і чоло високе…
Її спитала: звідки Ви така?
Почесний донор в юні Ваші роки!
Всміхнулась тихо і за інших почала:
«Тож серед нас таких багато!
Життя складне й коли біда прийшла,
Ти можеш повз пройти,
А можеш врятувати!
Комусь для щастя треба лімузин,
Хтось хоче в клубах радості зустріти,
Хтось прагне до незвіданих вершин,
Хтось бій веде, щоб дихати і жити.
Ти поряд стань невидимим плечем,
Ти руку простягни і поділися кров’ю,
Йому в тій боротьбі додасться шансів ще,
А ти отримаєш життєвої наснаги!»
(авторка Tara Nova)

   Тож пам’ятайте: лише півлітра донорської крові може врятувати життя людини. Можливо, саме Ваша кров подарує життя людині, яка її терміново потребує.
   Адже люди, які віддають частку себе іншому, є справжніми громадянами своєї держави, низький уклін їм за таку добру і дуже потрібну справу задля одужання нації!

Олена Литовченко,
завідувачка філії наукової бібліотеки у
навчальному корпусі № 6

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook