Колектив наукової бібліотеки продовжує активно працювати в умовах карантинних обмежень

5 червня 2020 року
   Незважаючи на вимушене соціальне дистанціювання, колектив наукової бібліотеки НУБіП України продовжує працювати в умовах віддаленої роботи. Наради керівництва бібліотеки із завідувачами відділів та філій відбуваються в онлайн режимі на основі платформи Zoom Meeting з обговоренням важливих поточних завдань, що стосуються, на даний час, з’ясування заборгованості студентів випускних курсів перед бібліотекою та погодженням обхідних листів в традиційному та онлайн режимах.

     Наразі як центральна бібліотека, так і філії бібліотеки здійснюють прийом навчальної літератури та підписання обхідних листів щоденно з 10 до 12 год. 

   З метою підтримки освітнього процесу в дистанційному режимі та розвитку баз даних електронних ресурсів бібліотеки працівники відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення здійснюють наповнення як електронної, так і цифрової бібліотеки новими виданнями науково-педагогічних працівників університету. Триває також оцифрування рідкісних і цінних видань з фонду бібліотеки. Вперше запроваджено послугу електронної доставки документів (ЕДД) з нашої електронної бібліотеки, що була створена ще в 2014 р. та містить понад 6560 повнотекстових документів, які доступні лише з локальної мережі університету. Запити для отримання цих видань слід надсилати на електронну адресу [email protected] із вказанням відомостей про необхідний документ (автор, назва, рік видання) та відомостей про замовника (прізвище, ім’я, по батькові, структурний підрозділ, посада).
   Впродовж останніх двох місяців продовжується перевірка навчальних видань університету на ознаки плагіату, так, зокрема за цей період перевірено 15 таких видань. Вперше проведено засідання комісії з етики та академічної доброчесності в онлайн режимі з використанням платформи Cisco Webex Meetings https://nubip.edu.ua/node/76816, на якому було розглянуто 5 видань. Наразі триває підготовка до проведення другого такого засідання. Нагадуємо, що науково-педагогічні працівники університету можуть надсилати електронні копії підручників та навчальних посібників для перевірки на електронну адресу: [email protected].

   З метою забезпечення навчально-виховного процесу сучасними виданнями працівники відділу комплектування здійснюють оформлення навчальних видань, отриманих нещодавно від видавничого відділу та оприбуткування подарованих документів від науково-педагогічних працівників університету Сформовано перелік сучасних наукових та науково-інформаційних журналів для передплати на друге півріччя 2020 р., що відбуватиметься з проведенням тендерних закупівель.

   Cеред послуг, які протягом трьох років надаються в режимі онлайн та користуються популярністю, слід віднести індексування видань за таблицями УДК, яке здійснюють бібліотекарки інформаційно-бібліографічного відділу. Так, зокрема в період карантинних обмежень заіндексовано 547 документів, серед них – випускні роботи магістрів-дослідників, тези конференцій, наукові статті, навчальні посібники та підручники, монографії, дисертаційні роботи.
   Сьогодні у цей непростий час карантинних обмежень досить важко зберігати душевний спокій та баланс, а книги, як відомо, є одним з найкращих способів здолати стрес, тож ми започаткували рубрику “Читай з нами”, у якій ось уже протягом двох місяців знайомимо з сучасними українськими, і не тільки, письменниками та їх творами, детальніше про це можна почитати за посиланням https://nubip.edu.ua/node/75108, а також на нашій сторінці у мережі Facebook.

   Наша бібліотека завжди намагається згуртовувати університецьку спільноту, організовуючи різноманітні заходи, однак зараз ми робимо це в дистанційному режимі. Прикладом такої соціальної згуртованості є віртуальні виставки, які ми організували, а саме: “Вернісаж талантів НУБіП. Весну 2020 не зупинити" (3-9 квітня), у якій взяли участь 6 працівників університету, що представили 82 чудові роботи, а також “Вишивані мотиви душі” (14-21 травня), де до участі долучилось 9 працівників з 73 вишитими роботами.
   Водночас, період карантинних обмежень – це чудовий час для підвищення особистої кваліфікації та набуття нових навичок і вмінь, тому наші бібліотекарки активно долучаються до участі у різних онлайн-заходах, семінарах, вебінарах. Так, зокрема, за участь у вебінарах на базі платформи Web of Science, бібліотекарки отримали 13 сертифікатів, у вебінарі «Швидко та просто: як перевіряти роботи на плагіат за допомогою Unicheck» брали участь 3 осіб, в он-лайн курсах “Бібліотека – відкритий публічний простір”5 осіб, в онлайн-курсах “Ефективні презентації”, “Курс з креативності” по 1 особі.


   Важливим на сьогодні є сприяння цифровій грамотності українців, тож під час карантину наші бібліотекарки стали активними учасниками освітніх онлайн-курсів «Дія. Цифрова освіта», що дозволить в майбутньому допомагати іншим користувачам у наданні необхідної інформації.

Тетяна Кіщак,
директорка наукової бібліотеки

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook