ВИХОВНИЙ ПРОЦЕС В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ: ВИКЛИКИ ЧАСУ І НОВИЙ ДОСВІД

24 квітня 2020, 15:00
Киев
 24 квітня 2020 року відбулась відео нарада Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України під головуванням директора центру Ржевського Г.М..

В нараді прийняли участь начальники відділів, а саме, якості освіти, маркетингу і профорієнтаційної роботи Мотринчук Д.Й. та Т.в. о. виховної роботи і студентських справ Арзуманян К.К., працівники зазначених відділів.

На порядок денний наради було винесено декілько актуальних питань, а саме:
1. Особливості організації профорієнтаційної роботи, проведення онлайн днів відкритих дверей за спеціальностями в умовах дистанційного навчання та перебування на карантині.
2. Впровадження нових форм організації і проведення виховної роботи з використанням інтернет-середовища.
3. Підготовка і організація віртуальних турів по Музею Історії НУБіП України, Музею Анатомії, Музею лісових звірів та птахів ім. професора О.О. Салганського, Музею грунтознавства.
4. Аналіз нарахування додаткових балів за результатами діяльності стипендіальних комісій деракторатів та факультетів.
5. Актуальні питання організації і координації роботи роботи кураторів наставників академічних груп в умовах перебування на карантині і дистанційному навчанню (аналіз і узагальнення досвіду).
6. Реалізація проекту щодо створення віртуальних 3D - турів по цікавинкам університету.

Було заслуховано звіт кожного працівника щодо особливостей виконання покладених на кожного обов`язків на період перебування на карантині. Відзначено що підготовлено і реалізовано проект щодо створення реєстрації на психологічне консультування за запитом за допомогою гулформи, яка розміщена на головній сторінці сайту університету. 
Надано консультаційну допомогу факультетам та інститутам, щодо організації виховної роботи кураторів академічних груп зі студентами в умовах дистанційного навчання, і створення або використання наявних у вільному доступі віртуальних екскурсій по музеям м. Києва і Світу, цікавим місцям рідної неньки України. Підготовка матеріалів за такими подорожами на сторінки інститутів та факультетів, з метою вивчення місць, в яких перебувають студенти під час карантину і сприяння розвитку сільского туризму.
Розглянуто питання і доповідь провідного фахівця відділу виховної роботи і студентських справ Каріни Арзуманян, щодо відображення і систематизації подання протоколів стіпендіальних комісій інститутів і факультетів в весняному семестрі навчання з урахуванням особливостей перебування студентів на дистанційному навчанні та неможливості деякої участі в культурно-масових заходах та спортивних змаганнях.
Запропоновано нові інноваційні форми за допомогою яких студенти можуть покращити власне самопочуття та здійснювати процес саморегуляції та самовиховання, саморозвиток творчих і інтелектуальних здібностей, формувати власні риси майбутнього фахівця та патріота нашої держави!!! Всебічно розвиватися та вносити власний внесок в історію нашого університету його величних здобутків. 
Рекомендовано до впровадження з метою практичного використання в навчальній і виховній роботі монографії, яка підготовлена за багаторічними теоретичними і практичними дослідженнями директора ННЦ ВР і СР НУБіПУкраїни Ржевського Г.М. "Теоретичні і методичні засади багатовекторного впливу Інтернет середовища на студентів закладів вищої освіти", розроблені теоретичні, методичні концептуальні підходи і практичні рекомендації  вкрай актуальні в умовах дистанційного навчання та проведння виховної роботи. Використання практичних розробок і порад, є надзвичайно актуальними під час постійної роботи в Інтернет середовищі для студентів і безумовно викладацького складу і наставників академічних груп, з метою попередження негативного впливу і розкриття позитивних аспектів використання інтернет середовища, для ефективного і якісного навчання в умовах біологічної небезпеки і використання саме дистанційних технологій розміщених в віртуальному Інтернет середовищі. 
Наголошено на актуалізації проведення навчальних дистанційних вебінарів та нарад з кураторами-наставника академічних груп на різноманітних платформах, а саме: Cisco Webex Meetings, Zoom,  раз на два тижня, з метою узагальнення досвіду та координації начальної і індивідуально-виховної роботи ними під час дистанційного навчання. І особливостей рейтингового оцінювання роботи кураторів-наставників в умовах дистанційного навчання та перебування на карантині. Наставник головна постать в координації навчальної роботиі дежрело формування духовних і інших цінностей в умовах біологічної небезпеки, а також особистий приклад в формуванні психологічної готовності до подолань труднощів.
Як, підсумок було зазначено, про неперервність проведення виховної роботи в умовах дистанційного навчання та перебування на карантині, важливості надання всебічної консультаційної допомоги та соціальну підтримку студентів соціальної категорії, що залишились проживати та потребують підтримки. Здійснення волонтерської діяльності і наданню матеріальної і соціальної допомоги. Гостро реагувати на звернення мешканців зазначеної категорії студентської молоді і негайно вирішувати питання, що виникають.
Також на нараді розглянуто питання підготовки до Святкування 122 річниці НУБіП України з врахування умов карантину, а саме розробку декількох варіантів проведення.
Начальник відділу якості освіти, маркетингу та профорієнтаційної роботи Мотринчук Д.Й., під час звіту, зосередив основну увага на креативних підходах до  розробки онлайн-сценаріїв Онлайн днів відкритих дверей за спеціальностями випускових кафедр.
Основна увага під час наради була зосереджена на підготовці Онлайн варіанту проведення 122 річниці Дня університету, а також розробка інших сценаріїв, його проведення, в залежності від терміну завершення загально національного карантину.
Під час наради також оголошено про важливість і актуальність оновленої Програми виховання студентів нашого славетного університету розробленої колективом авторів під керівництвом ректора академіка НАПН України С.М. Ніколаєнко "Громадяним, патріот, фахівець", яка є головним програмним концептуальним документом, щодо організації планування і проведення виховної роботи в університеті в сучасних швидко мінливих умовах і надзвичайних умовах біологічної небезпеки.
Робота відділів оцінена в цілому позитивно. А в той же час, основну увагу, як зазначив проректор з навчальної і виховної роботи академік Кваша С.М., необхідно зосередити на профорієнтаційній роботі в онлайн режимі, підготовку онлайн вшанування Дня пам`яті та примирення і про відзначення 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні в умовах карантину, підготовку онлайн-сценарію святкування Дня НУБіП України в жорстких умовах карантину у зв`язку з біологічною небезпекою розповсюдження захворювання на Cjvid - 19. Також успішне завершення весіннього навчального сесместру та підготовки до зустрічі майбутніх вступників до нашого університету.

Актуальність і необхідність впродавження інтенсивної виховної роботи в сучасних умовах є надзвичайно актуальною і беззаперечно важливою!

Соціальна підримка та надання всебічної вчасної допомоги один одному, тільки в єднанні наша сила і Перемога!

Тільки разом в родинному проофесійному колі НУбіП України ми подолаємо всі негаразди і тимчасові труднощі пов`язані з перебуванням на карантині!

Всім нам, міцного психічного, фізичного, соціального і духовного здоров`я!

 

Геннадій Ржевський, 
директор ННЦ ВР і СР
НУБіП України, кандидат
психологічних наук, доцент


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook