Вчена рада звернулася до Президента України Володимира Зеленського

30 квітня 2020 року

30 квітня 2020 року вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України розглянула критичну ситуацію, яка склалася навколо Боярської лісової дослідної станції. 

Майже сто років Боярська ЛДС здійснює наукові дослідження в галузі лісівництва та екології. Вона доглядає 17,7 тис. га державних лісів, де проходять практики більш, ніж 1200 студентів лісогосподарських, екологічних, землевпорядних спеціальностей.

На сьогодні станція є сучасним науково-дослідним підприємством, в якому виконуються лісогосподарські роботи з дотриманням всіх екологічних норм та вимог. Ліси сертифіковані згідно міжнародної сертифікації Forest Stewardship Council, що підтверджує європейський рівень ведення господарства.
 
На території станції багаторічними зусиллями науково-педагогічних працівників спільно з вченими США створено ефективну систему боротьби з лісовими пожежами, облаштована сучасна навчальна база, аудиторії, науково-дослідні лабораторії, гуртожитки, їдальня.
 
В останні роки різними, так званими екологічними організаціями, вносяться пропозиції знищити станцію шляхом створення на її теренах національного природного парку. Аналіз та практика свідчать про недоцільність такого кроку, намагання передати частину лісів під забудову. 
 
Вчена рада університету неодноразово висловлювала свою категоричну думку про помилковість такого рішення. Боярська ЛДС працює як навчально-науково-виробничий центр за сучасними екологічними технологіями у відповідності з міжнародними вимогами та постійним аудитом. Окрім того на території станції провідними лісівниками-вченими України закладені пробні площі для постійного моніторингу стану лісів, дослідження на яких проводяться останніх сто років. Наукові рекомендації та методики з цих досліджень використовуються всіма лісогосподарськими підприємствами України та інших країн.
 
У 2018-2019 роках виконаний, в черговий раз, на високому науковому рівні проект організації території та порядок проведення робіт на майбутні десять років. Фактично протягом 2019 року затвердження цього проекту блокувалось в різних структурах влади і тільки в грудні 2019 року він був затверджений Київською ОДА та сесією обласної ради. 
 
Нині проект вже декілька місяців знаходиться на розгляді в Міністерстві енергетики та захисту довкілля. Проект пройшов оцінку впливу на довкілля і громадське обговорення. В ньому передбачено виконання всіх екологічних норм і заходів для збереження біорізноманіття в лісах на основі сучасних європейських вимог.
 
Проте через загрозу несвоєчасного затвердження даного проекту діяльність підприємства фактично зупинена, звільнено половину працюючих, під великим ризиком є охорона лісів, а місцеві громади втратили надходження відповідних податків. Станція не отримує державного фінансування і працює за рахунок власної виробничої діяльності.
 
Окрім того, через зупинку роботи Боярської ЛДС існує реальна загроза виникнення пожежі на південно-західних кордонах Києва. Вже в цьому році на території станції було зафіксовано близько 10 пожеж, які були подолані силами колективу. 
 
Дивує той факт, що вчені Університету брали і беруть участь в розробці усієї законодавчої бази лісівничої галузі, екологічної безпеки, землевпорядкування в Україні, очолюють європейські експертні групи, а до нашої думки в країні не прислухаються, ведеться відверта зневажлива політика.
 
Вчена рада університету звернулася до Президента України Володимира Зеленського з проханням терміново розглянути ситуацію навколо Боярської лісової дослідної станції щодо отримання об’єктивних висновків з оцінки впливу на довкілля, затвердження об’ємів лісокористування, як цього вимагає закон.
 
Звернення схвалене 30 квітня 2020 року одноголосно на засіданні Вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України.
 
Прес-служба НУБіП України
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook