Столичні новини "Вечірній Київ" разом з НУБіП "про їжу і вірус"

21 квітня 2020 року

Збалансоване харчування сприяє зміцненню імунітету і зменшенню ступеню важкості вірусної інфекції. 

Про вплив їжі на імунітет розповідає декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування (НУБіП), професор Лариса Баль-Прилипко.

– Ларисо Вацлавівно, яким чином їжа зміцнює наш імунітет?

– Загальновідомо, що будь-яка їжа постачає організму енергію: вона вимірюється у кілокалоріях, які використовуються для забезпечення базових функцій нашого тіла та мозку, компенсують витрати під час фізичної активності.

 

Імунна система, клітини якої присутні у нашому організмі, теж потребує енергії. Щоб бути «у формі», необхідній для захисту від інфекцій, імунні клітини постійно споживають необхідні поживні речовини: протеїни, жирні кислоти, вуглеводи і флавоноїди.

– Які продукти мають високий вміст поживних речовин?

– Насамперед, потрібно споживати овочі: буряки, моркву, гарбузи, капусту (зокрема, цвітну), огірки, помідори, шпинат, броколі. Також варто «налягати» на ягоди і фрукти: смородину, чорницю, лохину, малину, яблука, груші, банани, апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони. Не треба забувати і про злаки, бобові, горіхи, насіння (соняшника, гарбуза).

Поживні речовини є в і рибі, м’ясі (нежирні частини птиці, кролика, телятини), молочних і кисломолочних продуктах із вмістом пробіотиків, без цукру та фруктових солодких домішок.

– Що можете порадити у випадку виникнення коронавірусного захворювання?

– Наразі ще немає відповіді на питання про те, яка їжа допомагає успішно перехворіти вірусом COVID-19. Існують загальні правила, що дозволяють мобілізувати імунітет, зменшити важкість і тривалість вірусної інфекції.

 

Валентин Ковальський

За матеріалами сайту https://vechirniy.kyiv.ua/news/izha-i-virus-stolychnyy-profesor-dilyt-sya-sekretamy

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook