Що є причиною погіршення якості повітря в Україні?

17 квітня 2020 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Якість повітря визначається наявністю нехарактерних для повітря речовин. Більшість країн слідкує за шістьма основними забруднювачами повітря (полютантами): діоксидом сірки (SO2), твердими частками (PM10), дрібних твердих часток (PM2.5), діоксидом азоту (NO2), оксидом вуглецю (CO) і озоном (O3 а також вираховують показник (індекс) якості повітря для цих забруднюючих речовин.

Індекс якості повітря (англ. Air quality index, AQI) - це показник, що використовується в державній системі моніторингу повітря України і визначає рівень забруднення повітря у даний час. Якщо цей індекс збільшиться вище допустимого рівня, то значна частина населення зіткнеться з серйозними наслідками для здоров'я.

Якщо 5 квітня 2020 р. приємно було бачити карту Києва, на якій всі 40 станцій громадського моніторингу повітря показували "добрий рівень" (в середньому індекс AQI = 10), то 17 квітня  стан повітря в Києві різко погіршився (рис.1).

 

 

Рис. 1. Стан повітря в м. Київ (на 11.00 17 квітня 2020 року)

 

При цьому, Індекс якості атмосферного повітря (AQI), розрахований для головного полютанта повітря (дрібнодисперсного пилу фракції PM2.5) виріс до значення AGI = 205, що відповідає рівню Very Unhealthy - дуже небезпечний). На ранок (10:31) 17 квітня станція моніторингу повітря, розташована на 4-му корпусі НУБіПУ зафіксувала PM2.5: 43.95 мкг/м³ (AGI = 185, що відповідає рівню Unhealthy for Sensitive Groups - небезпечний для чутливих груп населення, рис. 2а), а на просп. Науки, 42 кількість PM2.5 вже становить 392.3 мкг/м³ (AGI = 429, що відповідає рівню Hazardous - небезпечний, рис. 2б).

 

Рис. 2. Зміни якості повітря в м. Київ (на 11.00 17 квітня 2020 року)

а - станція біля 4-го корпусу НУБІП; б - стнція на пр. Науки 42

 

 

Індекс якості повітря може збільшуватись за рахунок збільшення викидів в атмосферу (наприклад, в годину пік автотранспортом, при роботі котелень ТЕС тощо). Аналіз метеоінформації свідчить, що причиною різких погіршень якості повітря в Києві, як і по всій Україні, останнім часом є як збільшення числа пожеж (спалювання стерні, сміття, лісові пожежі), так і пилові бурі (рис. 3).

 

 

Рис. 3 Пилові бурі в Київській і Житомирський областях, м. Києві

 

Наводжу таблицю, згруповану за значенням індексу і його впливу на здоров'я за даними Національного агентства з навколишнього середовища США:

 

Індекс якості повітря

Наслідки для здоров'я

Добрий (0-50)

Мінімальний вплив

Задовільний (51-100)

Може викликати незначний дискомфорт при диханні у чутливих людей.

Помірно забруднений (101-200)

Може спричинити дискомфорт при диханні у людей із захворюваннями легенів, таких як астма, а також у людей з серцевими захворюваннями, дітей і літніх людей.

Високий (201-300)

Може викликати дискомфорт при диханні за тривалого впливу, а також дискомфорт у людей із захворюваннями серця.

Дуже високий (301-400)

Може викликати респіраторні захворювання у людей при тривалому впливі. Ефект може бути більш виражений у людей з легеневими і серцевими захворюваннями.

Небезпечний (401-500)

Може вплинути навіть на здорових людей, і спричинити серйозні наслідки для здоров'я людей із захворюваннями легень чи серця. Негативні наслідки можуть виникнути навіть під час легкої фізичної активності.

 

 

Володимир Боголюбов,

завідувач кафедри екології та

безпеки життєдіяльності

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook