Між Скіллою і Харібдою

13 квітня 2020 року
На ці роздуми мене надихнув однойменний  ексіз Гіремі-Гіршля, угорського художника зламу 19-20 ст. Завдання звичайно не просте: прокласти маршрут між двома дуже  ймовірними для нашої країни катастрофами: економічною і епідемічною. Причому реалізація однієї, з великою ймовірністю гарантує реалізацію іншої. Уявіть, заходи жорсткого карантину спрацювали, мляво, поточна епідемія поступово сходить нанівець, але економіка прокидається повільно і горстка професійних (добре проплачених) революціонерів або тітушок, виводить застояний і злегка зголоднілий народ на вулиці за допомогою соціальних мереж.
Потім братання на тлі розбитих вітрин з пластиковим стаканчиком Хеннесі, ну і новий сплеск епідемії, пасіонарії підхоплять вірус в чергах за продуктами, які вмить стали дефіцитними. До речі, ймовірність зворотної послідовності події (спочатку переповнені лікарні і цвинтарі, а вже потім крах економіки) відповідно теорії дорівнює ймовірності попереднього революційного сценарію.
Вважаю, що прагматичний та схильний до ризику Коломойський, скоріш за все, інвестував не тільки в реалізацію першого сценарію (16 тис. правок для зупинки закону, який  спроможний суттєво зменшити ймовірність економічного краху ), а і в ритуальний бізнес. Ну там склади з деревиною, цвяхи, столярні майстерні, пару пустирів під цвинтарі та з десяток похоронних контор в Дніпрі та Києві.  До речі, його ризик вивірений  та обмежений: літак з екіпажом та повними баками завжди готовий до вильоту в Ізраїль. Оцінимо витрати Коломойського та очікуваний виграш. Почнемо з виграшу: це Приват (але це малоймовірна подія, p<0,001), або компенсація у розмірі 2 млрд USD за версією Порошенка (вважаю «колишній» знає про що мова, адже націоналізували Приват при ньому). Зупинимося на витратах Коломойського. З початку про поправки: думаю всі бачили цю убогість -0,5 години на кожну максимум для кваліфікованого юриста, крім того вони повторюються: тобто по 1 тис USD за штуку виконавцям (юристам) і по цьому ж тарифу  депутатам, що їх подають до Ради - загалом 32 млн USD, ну ще інвестиції в перспективний ритуальний бізнес тобто 40 млн. USD –це оцінка зверху витрат Коломойського.  Витрати складають 2% від можливого виграшу у 2 млрд USD,  а це означає, що схильна до ризику людина буде робити таку ставку навіть при 1% ймовірності виграшу (для неї корисність очікуваного виграшу перевищує корисність витрат). Крім того,  ймовірність отримання компенсації Коломойським, по його оцінкам, перевищує 1% ( лежить в межах від 1 до 10%).  
Ну а тепер про головного заробітчанина Полякова, який за нашими оцінкам  непогано заробив на 6 тисячах правок (6 млн USD).  Впевнений, що його власний бізнес, до членства в Раді, не дозволяв отримувати за пару місяців навіть 1% від цієї суми. Цікаво, як він оцінює ризик власних дій і чи оцінює його взагалі. Відповідно універсальній моделі, співвідношення доходів та ризиків(CAPM), претендуючи на такі доходи людина ризикує більше ніж кар'єрою та майном, а чи знайдеться місце в літаку Коломойського важко сказати.

Ну і нарешті про наші перспективи, за умови, що епідемію ми успішно подолаємо. Тут багато залежить від допомоги МВФ, інший варіант дефолт (не платимо нікому і нічого ),до якого закликає Коломойський. Але не будемо песимістами і варіант дефолту відкинемо (в такі країни погано інвестують, а рівень довіри до нас нижче плінтуса). Міністр фінансів Марченко впевнений, що вистоїмо навіть без підтримки МФВ. Ну і які наші перспективи: падіння ВВП в цьому році планується в межах 3-5%. Досить оптимістично, тому що в кризисні 2008-2009 ми виявилися слабкою ланкою - падіння 22% . А от з податками все виглядає набагато гірше, так по основним очікується менш на 10-20%. Тому друкований станок скоріше за все запрацює, і монетарні показники – інфляція -8% і курс до 30 грн./USD скоріше за все утримати не вдасться. Звичайно все залежить від підтримки МФВ: при її наявності і при  хоч за якоїсь  єдності верхів, назвати їх елітам, якось язик не повертається. Напевно нам гріх скаржитися, адже ми і є той самий соціальний ліфт, який постачає на гору пачками «полякових».

Андрій Скрипник,

завідувач кафедри економічної кібернетики

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook