Молоді науковці факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК вирішують проблему дефіциту дезінфікуючих засобів

13 квітня 2020 року
     Питання якості, безпечності та дружнього впливу на навколишнє середовище стоїть нині досить гостро. Однією з найбільш не екологічних галузей є виробництво синтетичних мийних засобів та засобів гігієни. Саме питаннями виробництва екологічних мийних засобів без втрати якісних характеристик продукції та ще і з незалежним оцінюванням екологічності життєвого циклу опікується молодий науковець факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, здобувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції за спеціальністю «Стандартизація, сертифікація та метрологічне забезпечення», за сумісництвом директор компанії "Де Ла Марк" Олексій Веренікін, керівник к.т.н, доцент Юлія Слива.

     Тематикою досліджень та подальшого захисту дисертації на здобуття ступеню кандидата технічних наук була обрана тема «НОРМАТИВНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА МИЮЧИХ ЗАСОБІВ З ПОКРАЩЕНИМИ ЕКОЛОГІЧНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ».

     Метою роботи було вдосконалення нормативно-технічного забезпечення виробництва мийних засобів з покращеними екологічними характеристиками та створення відповідних, науково обґрунтованих рекомендацій для забезпечення контролю життєвого циклу таких засобів.

     Для досягнення поставленої мети нами були поставлені такі завдання:

  • систематизувати асортимент мийних засобів для детального вивчення показників якості, безпечності та екологічності, звертаючи особливу увагу на особливості їх компонентного вмісту;
  • розробити рецептури мийних засобів з покращеними екологічними характеристиками, дослідити їх якісні показники і показники безпеки та оцінити вплив розроблених мийних засобів на навколишнє середовище;
  • порівняти систему технічного регулювання виробництва мийних засобів в Україні та за кордоном, з метою вивчення шляхів реформування вітчизняного нормативно-технічного забезпечення;
  • вдосконалити методи випробувань основних показників якості мийних засобів, розглядаючи можливість використання нових, альтернативних підходів;
  • на основi експериментальних досліджень, сформувати рекомендації, щодо нормування основних показників мийних засобів;
  • розробити нормативно-технічну документацію зі стандартизації, сертифікації та метрологічного забезпечення для виробництва мийних засобів з покращеними екологічними характеристиками.

     В межах наукової тематики та з врахуванням поставленої мети було розроблено нові рецептури синтетичних мийних засобів, досліджено можливість застосування нових методів ідентифікації мийних засобів, розроблені нормативні документи для проведення процедури сертифікації екологічних мийних засобів.

     Попередній розгляд дисертаційної роботи Олексія Веренікіна був запланований на квітень 2020 року, але….

     Вже всім відомі умови, в яких нині перебуває світ. COVID-19 вніс свої корективи в життя і діяльність майже всіх країн, та кожен на своєму місці та в силу наявних ресурсів прагне долучитись до питання боротьби з пандемією. Бажаючи допомогти, якнайшвидше подолати вірус виробник luxury-товарів компанія LVMH, що володіє брендом LouisVuitton і такими відомими брендами, як виробник шампанського Moe&Chandon, виробник годинників TagHeuer і ювелірний дім Bulgari в рамках вирішення проблеми загальнодержавного дефіциту противірусних продуктів використовує свої лінії виготовлення парфумів, для виробництва дезінфікуючих засобів для захисту людей від коронавируса.

     Не залишився осторонь проблеми дефіциту дезінфікуючих засобів в Україні і здобувач Олексій Веренікін. Оскільки в нас не завжди є можливість помити руки, а їх гігієна наразі – це просто ОБОВ’ЯЗОК для кожного, то було завдання створити екологічно безпечні, але ефективні засоби дезінфекції, які можна було б використовувати як вдома, так і в громадських місцях.

     Завдяки ретельно підібраним спиртовмісним компонентам (рослинні екстракти на етанол-гліцериновій основі ЕГО, парфумована композиція) та етонію, компанією розроблені засоби для очищення рук, гель і розчин, які чинять антибактеріальну та дезінфікуючу дію. Вміст спирту не менше 60%, як і необхідно для попередження зараження COVID-19. Дані композиції не містять сполук хлору, в тому числі триклозану, фосфатів та фосфонатів, етилендіамінтетраоцтової кислоти ЕДТА (Трилону Б), парабенів, ізотіазолінонів, джерел формальдегіду та інших шкідливих речовин. Не створюють липкої плівки на руках. Ці сполуки дбайливі до шкіри, не викликають подразнень, мають приємний аромат.

     Наразі, розробку здобувача кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Олексія Вренікіна впроваджено у виробництво компанією «ДеЛаМарк», дезінфекційні засоби пакуються в великі економні упаковки 500 мл (гель) та 1 л (гель і рідина). Для зручності їх можна перелити у свою ємність меншого об’єму. Слід зазначити, що продукція «ДеЛаМарк» сертифікована, як екологічна та має право мати на своєму пакуванні знак екологічної сертифікації України – «Зелений журавлик».

     Кожен має розуміти, що лише суворе дотримання правил особистої гігієни та умов карантину допоможе нам зменшити ризик інфікування! Розроблені дезінфікуючі засоби набули широкої популярності серед шанувальників екологічної продукції, а ті споживачі, які не були знайомі з компанією та продукцією відкривають для себе якісну, екологічну продукцію. Про попит на розробку свідчить кількість замовлень та вдячних коментарів споживачів.

     Важливо, що, тару та упаковку із засобів з покращеними екологічними характеристиками компанія «ДеЛаМарк» збирає та гарантує безпечну, екологічну переробку. Але на сьогодні, підтримуючи заклик держави та фахівців з епідеміології і вірусології «Залишайся вдома», споживачі екологічної продукції вирішили покреативити з можливостями при використанні пустої тари та було запущено флешмоб «Тренування на карантині з ДеЛаМарк». Якщо у споживача залишаються порожні пляшки від засобів, а здати в переробку відразу немає можливості, то рекомендовано наповнити їх водою та розпочинати тренування! Ось вам ще один приклад повторного використання пластикової тари та відповідального відношення до навколишнього середовища під час карантину!

     Посилання на відео тут: https://www.facebook.com/delamarkofficial/videos/516633472560519/?t=12

     Карантин, звісно закінчиться, ми здолаємо і це випробування разом, а аспірант та керівник дисертаційної роботи розглянуть можливість розширення тематики досліджень і включення розроблених засобів дезінфекції в область завдань дисертаційної роботи чи майбутніх наукових досліджень. І, звичайно, попередній розгляд дисертаційної роботи креативного, відповідального, директора компанії «Де Ла Марк» Олексія Веренікіна відбудеться після закінчення карантину.

Юлія Слива,
доцент кафедри стандартизації
та сертифікації сільськогосподарської продукції

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook