Тренди дистанційного навчання: аналітика міжнародних біржових ринків з магістрами спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

4 квітня 2020 року

 

Особливої актуальності набуває використання поточних реальних ситуаційних прикладів на практичних заняттях з біржової діяльності. Сьогодні стрімке поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на глобальному рівні  посилило роль міжнародних біржових ринків. Вони стали епіцентром глобальної інформаційної бази і вказують про пануючі настрої міжнародних інвесторів. У таких умовах постає потреба у постійному моніторингу та оцінці світової біржової кон’юнктури.

 

Зокрема, цікавою темою для дискусії стало дослідження поведінки міжнародних інвесторів на фоні тривалих обвалів біржових індексів та підготовка аналітичних звітів щодо прогнозування поточної та середньострокової кон’юнктури ринків.

  

На фоні глобального обвалу міжнародних фондових бірж, студент Денис Кругловенко досліджував поведінку інвесторів та основні джерела «перетоку» інвестиційних ресурсів. Так, за досліджуваний період (березень-квітень) можна було побачити стрімке зростання біржових котирувань спочатку по ф’ючерсних контрактах на долар США, який все ще залишається на біржовому ринку «валютою-схованкою» для інвесторів. Але з часом погіршання ситуації з коронавірусом, у тому числі в США, викликало різке зростання ф’ючерсних цін на золото. Така поведінка інвесторів є закономірною в часи глобальних фінансових криз. Натомість, інший вид біржового активу нафта сорту Brent за досліджуваний період продемонструвала стрімке падіння до історичних мінімумів, на фоні дисбалансу у скороченні попиту на нафтопродукти та високих обсягів її видобування. Дана ситуація також була розглянута студентами, як чудова можливість для інвестицій у ф’ючерсні контракти на нафту віддалених місяців виконання.

Студентка Анастасія Зайва підготувала аналітичний огляд з сайту однієї з найбільших бірж світу – СМЕ Group. 

На фоні негативних цінових змін по більшості товарних ф’ючерсах і опціонах, вона розглянула перспективи для вітчизняних експортерів від впровадження на американській біржі CME Group ф’ючерсних контрактів на олію Чорноморського басейну. Необхідно відмітити, що попри низьку активність торгівлі вже існуючим ф’ючерсом на пшеницю Чорноморського басейну, на цій біржі все одно вбачають перспективу в інструментах для нашого ринку. Адже, відсутність торгівлі деривативами (строковими контрактами) на вітчизняних товарних біржах та великий експортний потенціал України на світових аграрних ринках, викликає попит інвесторів у цих інструментах  задля хеджування ризиків та спекуляції.

Актуальні аналітичні звіти, підготовані магістрами спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та висока активність на платформі Elearn свідчить про те, що за декілька тижнів більшість студентів вже повністю переналаштувались на новий ритм життя і продовжують успішно навчатись дистанційно.

Валентина Яворська,

доцент кафедри організації підприємництва

та біржової діяльності

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook