1 квітня – Міжнародний день птахів

5 квітня 2020 року

     1 квітня – Міжнародний день птахів. Його щорічно проводять рамках програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера”. І не випадково саме в цей день. Адже 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

 

День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель, яке святкується також як прихід весни. Вперше цей день, як дитяче свято, стало проводитися в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка в штаті Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято.

 

Святкування Міжнародного дня птахів зараз актуально, як ніколи. Кількість зниклих видів обчислюється сотнями, а повне знищення птахів може спричинити за собою непередбачувані наслідки для людства. З часу запровадження Дня птахів список пернатих, що зникають, стрімко  поповнюється – на Землі вже зникло понад 160 їх видів і підвидів. У  Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. В Україні налічується  близько 360 видів. 87 видів з них занесені до Червоної книги України.

А Ви знали, що єдиний в світі птах, у якого взагалі немає крил, – це Ківі? Він живе в Новій Зеландії. Вважається, що птахи походять від динозаврів групи терапод, і археологи дійсно знаходять скелети перших птахів, близькі за будовою до ящірок. І навіть саме пір'я, що покриває пташині тіла, є просто видозміненими лусочками! Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км/год, наприклад це робить сокіл сапсан під час полювання. А ще вони дуже швидко бігають. Знаменитий страус розганяється до 60 км/год. Деякі види птахів - прекрасні плавці, а самим «розумним» птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 грам маси його тіла приходиться 4,37 грамів мозку.

 

Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема. Адже птахи – це частинка нашого життя, нашої культури, більше того – нашого світогляду та нашого світовідчуття.  Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі.

Хай поки й не офіційно,  але ми вітаємо всіх любителів птахів і професійних орнітологів з Міжнародним днем птахів! Успіхів Вам і всім нашим пернатим!                     З Днем птахів!

 Г. Бурлик, Ю. Кліщова,
студентки 3 курсу 3 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook