Асистент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Юрій Масалович пройшов стажування на Жашківському кінному заводі Поділитись:

1 квітня 2020 року

Асистент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Юрій Масалович пройшов стажування на Жашківському кінному заводі під керівництвом директора Олега Володимировича Миговича


Жашківський кінний завод був заснований в 1999 році. Спеціалізується на розведенні, вирощуванні і тренінгу коней західноєвропейських порід (Весфальскої, Гольштинської, Ольденбурзької, Ганноверської, Бельгійської, Рейнської, Голландської, Французької+ сель порід).
На сьогоднішній день досягненням Жашківської кінно-спортивної школи є його поголів’я, яке складається з жеребців і кобил зі світовими іменами. Дев’ять жеребців заводу мають ліцензії: Cornet Obolensky, Captain Fire, Lancer III, Artifex, Consolidator, Copperfield, Comme il Faut, Congress, Grand Sportage. 95 % маточного поголів’я – це еліт-клас, більшість з якого премійовано в Німеччині.
Програма стажування була надзвичайно насичена та цікава. Юрієм Степановичем було проведено відбір сперми у видатного спортивного жеребця родом з Німеччини. Він входить у п’ятірку конкурних жеребців світу та є учасником олімпіади 2004 року (Cornet Obolensky).

Попередньо було підготовлено манеж для жеребця, штучну вагіну до відбору сперми. Для взяття сперми в манежі за бар’єром знаходилася кобила, яка є нейросексуальним подразником при взятті сперми.
 
Після успішного відбору спільно було проведено органолептичну оцінку якості еякуляту (колір, запах, консистенція). Опісля приступили до визначення рухливості сперміїв у роздавленій краплі одночасно з визначенням густини сперми. Наступним етапом було заправка планшетки для визначення концентрації сперми за допомогою приладу SpermaCue фірми Minitube. Частину еякуляту використали для осіменіння кобил в охоті. Іншу частину сперми була використано для довготривалого замороження в рідкому азоті.


Наступним етапом було визначення оптимального часу осіменіння (при наявності у кобил ознак тічки та охоти, ректальне дослідження яєчників з встановленням ступеня зрілості фолікулів з використанням УЗД апарату) та підготовка кобил до нього.

Після визначення ступеня зрілості фолікулів було проведено штучне осіменіння кобил. Його проводять як розрідженою, так і нерозрідженою спермою. Чотирьох кобил осіменялисвіжою спермою  безпосередньо у матку та двох – замороженою кріоконсервованою спермою жеребця (CHIN CHIN ) у ріг матки, в яєчнику якого відбулася овуляція. Для осіменіння застосовували тверді катетери у вигляді тонкої трубки довжиною 50 см з розширенням на кінці у вигляді голівки. При осіменінні свіжою спермою до нього під’єднували шприц з спермою (25–35 мл). Для осіменіння замороженою використовували пайєти, які вставляли всередину з використанням металевого стилета для проштовхування спермодози.

 
Надзвичайно цікавим був етап фасування та замороження у парах рідкого азоту до –196 °С. Після замороження одну пайєту розморозили для контролю якості сперми.


Лабораторія оснащена новітнім обладнанням швидкого заморожування сперми, фасування, оцінки сперми. Юрій Степанович залищився приємно вражений досвідченими працівниками ветеринарної медицини, які постійно проходять стажування за кордоном та мають навики в роботі з новітнім обладнанням та займаються реалізацією високоплемінного сім’я за кордон.

Олександр Вальчук,

завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook