Про те, як студенти – харчовики навчаються дистанційно

26 березня 2020 року

Терновик Галина, магістр 1 року навчання ОНП «Нутриціологія»:

Галина, скажіть, будь ласка, де Ви знаходитесь на період карантину?

На момент карантину я залишилась у Київській області, де проживаю під час навчання.

Чи змінився ритм Вашого життя?

Мій режим особливо не змінився, але працюю і навчаюсь дистанційно. В цьому є свої плюси, тому що не витрачаю час на дорогу, проте є і свої мінуси. Навчаюсь лише після роботи, тобто після 18 год, іноді встигаю щось виконати із завдань під час робочого часу, в залежності від завдань викладачів та своєї сили волі.

Крім роботи та дистанційних занять на платформі Elearn, чи є час та бажання ще чимось займатися?

Я продовжую, як і до карантину, займатися спортом, а саме йогою, встаю о 6 годині ранку. При цьому виділяю хвилин 20 для читання своєї любимої книжки, працюю над магістерською роботою та вивчаю іноземні мови.

Як поставились до такої Вашої позиції батьки – залишитись в Київській області?

Я розумію, що даний момент є виключенням, тому що я не поїхала додому до батьків, а залишилась тут сама. Та я маю можливість використовувати весь мій час так, як я бачу це в даний час та в даній непростій ситуації. Проте я впевнена, що, якби поїхала до рідних, то час розподілила би по-іншому, вибачте, в основному весь час я би проводила з ними.

 

Сикало Марія, магістр 1 року навчання ОНП «Нутриціологія»

Марія, скажіть, будь ласка, де Ви знаходитесь на період карантину?

Знаходжусь вдома або на роботі.

Як проходить  дистанційне навчання?

До дистанційного режиму навчання адаптуватись легко, коли чітко перед студентом ставлять задачу та дають адекватне навантаження. Хочу сказати, що не враховується така ситуація, коли у студента на дистанційному навчанні не одна дисципліна та необхідність дистанційної заочної форми навчання в іншому вузі.

Скільки часу Ви витрачаєте на навчання, перебуваючи вдома, на карантині?

Кожного дня витрачається різна кількість годин. Це може бути нуль хвилин в день, а може бути 6-7 годин. Окрім того, є домашні справи, які потрібно виконувати, та виділяти час для написання магістерської роботи.

А вільний час маєте на улюблені справи?

Займатися спортом і читати книжки – це звичайний розпорядок мого дня, тому за будь-яких умов я виділяю на це час!

 

Лазюк Анна, магістр 1 року навчання ОНП «Нутриціологія»

Аня, скажіть, будь ласка, де Ви знаходитесь на період карантину?

Наразі знаходжуся вдома, в м. Ірпінь.

Наскільки змінився розпорядок дня?

В моєму житті не сильно щось змінилося, окрім того, що я перестала їздити в Київ. Від поїздок та шумного міста я втомлююся, тому рада такій невеликій віддушині.

Ви лише навчаєтесь чи працюєте також?

Встигаю працювати і навчатися, роботу також повністю перевели в дистанційний режим.

Скільки часу витрачаєте на  навчання в такій ситуації?

На навчання  інколи вистачає годину на добу, іншого разу – до 7 годин.

Чи є вільний час від роботи та навчання?

Часу на інші заняття не дуже вистачає, але не через навчання, а через все в цілому. Змінився також час перебування за комп’ютером. Тепер я з ним пліч-о-пліч 12-14 годин на добу. Мій кращий друг в найближчий час!

 

Соромітько Ксенія, магістр 1 року навчання ОНП «Нутриціологія»

Ксенія, скажіть, будь ласка, де Ви знаходитесь на період карантину?

Під час карантину я знаходжусь вдома, зі своєю сім`єю.

Як проходить життя та навчання під час карантину?

Адаптувалася до карантину легко, тому що графік навчання був не дуже завантажений, зараз навіть краще, не потрібно витрачати час на дорогу, збори, ранні прокидання. Адже зараз у сучасному світі досить зручно користуватись усіма доступними сервісами онлайн, де можна надсилати всю виконану роботу за лічені хвилини і так само швидко отримувати відповіді від викладачів.

Чи більше часу Ви витрачаєте на дистанційне навчання в даній ситуації?

Часу в день витрачаю на навчання небагато, за весь час карантину, чесно, витратила на навчання поки десь години 4, хотілося б більше, але зараз уся робота також у віддаленому режимі, тому більшість часу витрачаю саме на роботу.

Крім навчання, ще чим займаєтесь?

Під час карантину, звісно, вистачає часу займатися спортом, читати книги, дивитися фільми, експериментувати з рецептами та смаками улюблених страв. Це прямо улюблене, завжди хотілося готувати смачне корисне печиво або цукерки з сухофруктів, але часу катастрофічно не вистачало, зараз же є і час і бажання, бо не так втомлюєшся через дорогу або велике навантаження на роботі та навчанні.

Якийсь позитив маєте від даної ситуації з карантином?

Мені здається, що карантин у наш час – це спосіб побути з сім`єю в першу чергу, адже важко згадати, коли останній раз ми, не поспішаючи, прокидалися, снідали разом і просто говорили. Тому у всьому потрібно знаходити позитивні моменти.

Що хочете побажати всім?

Усім бажаю 36,6ºС в дім та не нервувати через дрібниці, адже саме це найбільше призводить до хвороб!

 

Похильченко Анастасія, магістр 1 року навчання ОНП «Нутриціологія»

Настя, як проходить студентське життя на карантині?

Скоро вже 2 тижні, як я знаходжусь в Миколаївській провінції, без доступу до багатотисячної цивілізації та найближчого супермаркету.

А в провінції інтернет є?

Так, є.

І є можливість навчатись?

Завдяки дистанційному навчанню лекції, практичні роботи денної та заочної форм навчання зі мною 24/7, 7 днів на тиждень. Якщо точніше, навчання щоденно займає від 6 до 12 годин (денна та заочна форми навчання). Роботи більш ніж достатньо, є над чим працювати.

Так Ви лише навчаєтесь 24 години на добу?

День починається о 8 ранку після доброї порції зарядки. На цьому фізична активність завершується і до самого пізнього вечора вся енергія йде на навчання. Весь час отримую нові завдання, нудьгувати нема коли. Така буденність може перериватися прослуховуванням останнього сезону «Світ навиворіт» під час домашньої роботи.

Крім навчання, часу не залишається на дозвілля?

Залишається… За період карантину встигла дочитати лише одну книжку, знайти ідеальний рецепт випікання домашнього хліба від мами та полагодити карбюратор в старенькій Ладі.

Хотіли б щось побажати Вашим університетським друзям?

Всім зичу здоров’я, благополуччя, терпіння та спокою!

Непросто поєднувати одночасно денне та заочне навчання.

 

Тимошенко Оксана, магістр 1 року навчання ОНП «Нутриціологія»

Оксана, скажіть, будь ласка, як проводите період карантину?

Частину карантину, 10 днів, я провела на роботі. Поєднувати роботу навіть з дистанційним навчанням дійсно важко. Проте з посиленням карантинних дій зараз я вдома, лише навчаюсь.

Вдома краще бути?

Звикнути до постійного перебування вдома дійсно важко: відсутність живого спілкування, неможливість займатися спортом і навіть просто достатньо рухатися.

Але ж вдома навчатися зручніше?

Навчатися вдома непогано: сидиш у піжамі, прокинувся – і вже на парах, можна вмикати улюблений серіал або музику, обід у будь-який зручний час (не чекаючи у столовій), працювати можна в любий час протягом доби (а я сова, тому мені це дуже зручно). Проте після 4 годин безперервної роботи за комп’ютером працювати стає тяжко. Тоді на допомогу приходять книжки. І знову через чотири-п’ять годин можна працювати аж до сну.

Як Ви сприймаєте сьогоднішню ситуацію у світі?

Працювати вдома дійсно непогано, проте та ситуація, що склалася сьогодні у всьому світі, і зокрема в нашій країні, є дійсно жахливою, і я дуже сподіваюся, що скоро все це завершиться і наше життя нормалізується, ми знову зустрічатимемося з друзями, будемо ходити на роботу, їздити на заняття в університет, а в моєму випадку ще й відгуляємо весілля! Тому всім зичу здоров’я і терпіння!

 

Сидоренко Марина, магістр 1 року навчання 

Марина, скажіть, будь ласка, де Ви знаходитесь на період карантину?

Під час карантину я перебуваю у місті Немирів.

Чи легко було адаптуватися до такого режиму життя та навчання?

Не скажу, що адаптуватись до дистанційного навчання було просто, але ми і раніше працювали на платформі Elarn з деяких дисциплін. Все ж таки погоджусь, що працювати дистанційно краще, ніж нічого не робити в такій ситуації, і не просто краще, а це велика перевага, тому що ми не втрачаємо час і потім не потрібно буде наздоганяти навчання та втрачений час.

Чи є якісь побажання до викладачів?

Побажання до викладачів - лояльно і з розумінням ставитись до студентів. Необхідно розуміти, що у нас є ще інші предмети, де також потрібно виконувати лабораторні, самостійні та модульні роботи, а також конспектувати лекції.

Скільки годин в день займає навчання?

Дистанційно в  Elearn я працюю зазвичай близько трьох годин, але це залежить від кількості пар та завдань, які необхідно виконати.

Як проводите вільний від занять час?

Оскільки під час карантину наші дії обмеженні, не працює транспорт та заборонено відвідувати громадські місця, все ж є справи, якими можна себе зайняти, наприклад, прогулянки із домашнім улюбленцем на свіжому повітрі,  приділити більше уваги вивченню іноземної мови, прочитати книгу, слухати улюблену музику, та багато іншого, але з нетерпінням чекаємо завершення карантин.

.

Фесенко Владислава, студентка 4 курсу 1 групи спеціальності «Харчові технології»

Владислава, де Ви знаходитеся на період карантину?

Під час карантину я перебуваю в своєму рідному місті Прилуки.

Чи легко Ви адаптувалися до дистанційного режиму навчання?

До режиму дистанційного навчання спершу було трохи важко адаптуватися, адже все таки так не хочеться вставати з рідного теплого ліжечка і щось робити. Але довелося брати себе в руки, зосередитися та почати наполегливо та старанно працювати.

Чи маєте якісь побажання для викладачів під час дистанційного навчання?

Наші викладачі швидко організували злагоджену роботу на Elearn, де є майже весь необхідний матеріал для самоопрацювання, навчальні тести та модулі.

Скільки часу в день витрачаєте на самостійне навчання?

Спочатку було важко змусити себе, не відволікаючись, просидіти за книжками хоча б годину. Проте зараз набагато легше виходить приділити максимально багато часу на самостійне навчання, і, роблячи невеликі перерви, в сумі на навчання витрачається до 6 – 7 годин.

Чи вдається під час карантину займатися спортом, читати книжки?

Насправді намагаюся розподілити свій час так, щоб ввечері залишилося кілька годин для себе, щоб прогулятися та подихати свіжим весняним повітрям.

 

Тернова Альона, студентка 3 курсу спеціальності "Харчові технології" 

Альона, де Ви знаходитеся на період карантину?

На період карантину знаходжусь вдома, в Києві.

Чи легко Ви адаптувалися до дистанційного режиму навчання?

Досить легко, бо я ще з першого курсу працюю на платформі Elearn nubip, де знаходяться всі дисципліни. Кожного дня, згідно розкладу, я заходжу в Ельорн, там я через новини та повідомлення дізнаюсь завдання, яке необхідно виконати. Я опрацьовую лекційний матеріал, презентації, практичні та самостійні роботи, після чого надсилаю звіт. Так що не скажу, що дистанційне навчання для мене є незвичним.

Чи маєте побажання для викладачів?

Насамперед, бажаю не хворіти, берегти своє здоров'я. Щодо навчання, то навіть не знаю, викладачі все чітко організовують, з ними можна легко зв'язатись як в Ельорні, так і по Viber  та іншим мережам, якщо виникають питання. Мені лише не вистачає живого спілкування та рідних лабораторій, та тут нічого не поробиш, все заради безпеки.

Скільки часу в день йде на самостійне навчання, тільки чесно?

Якщо чесно, навчаюсь майже так само. Витрачений час залежить і від розкладу, і від дисциплін. Буває в день години 2-3, а буває як сядеш виконувати самостійні, і не помітиш, як вже 5 годин минуло. Інколи важко себе змусити почати роботу, і тут допомагає те, що, не зважаючи на дистанційне навчання, я все одно виконую завдання за розкладом. А от той час, що я витрачала на дорогу, можна витратити на додакову годину сну, що безсумнівно є плюсом дистанційного навчання.

Чи вдається під час карантину займатись спортом, готуватись до олімпіади, читати книжки?

Як на мене карантин – це час, який можна витратити на саморозвиток. Я оптиміст і вважаю, що завжди треба бачити хороше. Є більше часу на спорт, на нову книжку, на спілкування з друзями та рідними, більше часу на буденні справи. І звичайно, більше часу на свій розвиток. До речі, я, як майбутній харчовий технолог, і вдома можу опановувати і удосконалювати необхідні навички. Ось повернусь з карантину і буду вражати своїми навичками з розбирання риби. Також я захоплююсь кондитерською справою і щаслива, що в мене є більше часу на улюблену справу, яка ще й пов’язана з моєю спеціальністю.

Ці продукти Альона підготувала для презентації своїм друзям з курсу після виходу з карантину.

 

Розмову вели:
Лариса Баль-Прилипко, декан факультету,
Юлія Крижова, доцент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook