Практична підготовка – маркер якісної освіти студентів

17 лютого 2020, 20:19
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

21 ст. характеризується поглибленням спеціалізацій у всіх галузях діяльності, що дозволяє підвищити ефективність та якість роботи. З іншого боку, цінність представляють і ті фахівці, що володіють компетенціями з широкого кола питань. Підготовка таких студентів здійснюється і на факультеті ветеринарної медицини в рамках магістерської програми  «Ветеринарні превентивні технології забезпечення здоров’я тварин», метою якої є вивчення особливостей діагностики, лікування і профілактики хвороб коней, продуктивних, дрібних домашніх та екзотичних тварин. Такі випускники по закінченню вишу матимуть можливість з однаковою ефективністю працювати з тваринами різних видів.

Відомо, що ключовим питанням існування популяцій тварин є ефективне відтворення. Відтак, проблеми з відтворенням призводять до зникнення сотень і тисяч видів. В Україні постійно зменшується кількість продуктивних тварин: великої рогатої худоби, овець, кіз свиней, а відповідно - і виробництво та споживання продукції тваринництва. Тому студенти з інтересом вивчають технології, що забезпечують підтримання високого рівня відтворення тварин, а також можливі ризики виникнення патологій.

17 лютого 2020 р. доцент кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин Лакатош В.М. провів лабораторне заняття за темою «Діагностика тільності. Аналіз ризиків і методи профілактики патології тільності на молочних фермах» зі студентами 1 курсу ОС «Магістр» (на базі ОС «Бакалавр»). В лабораторії кафедри вони вивчили особливості використання таких сучасних методів ранньої діагностики тільності як імуноферментного  та імунологічного, які зазвичай використовуються в індивідуальних та невеликих фермерських господарствах. Основну увагу було приділено клінічному застосуванню ультразвукового методу, найбільш поширеному на великих молочних фермах, який дозволяє встановити тільність з 30-32 доби після осіменіння, а також виявити неплідних корів, оцінити стан їх матки та яєчників, встановити діагноз та призначити лікування. В стаціонарі ННВ Клінічний центр «Ветмедсервіс» студенти, під керівництвом викладача ретельно обстежили корів і мали змогу порівняти ефективність загально прийнятого методу діагностики тільності (ректального) з ультразвуковим.

Доц.Лакатош В.М.

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook