Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві: перехід на «зелену біоенергетику»

11 лютого 2020 року
     Однією із глобальних проблем сучасності є еколого-енергетична криза. Перспективним напрямом вирішення цього питання є біоенергетика, оскільки її функціонування є однією із складових еколого-орієнтованого економічного розвитку. Перехід на «зелену біоенергетику» дозволить зберегти для майбутніх поколінь природні ресурси, зменшити рівень негативних кліматичних змін, знизити ризик ймовірності виникнення техногенних катастроф, збільшити зайнятість населення.

     А це в свою чергу потребує формування сприятливого законодавства, норм та стандартів в Україні, що відповідатимуть кращій світовій практиці функціонування біоенергетики, розвитку внутрішнього ринку біомаси як сировини для біоенергетики, розробки та впровадження кращих світових стандартів проектування, спорудження та експлуатації біоенергетичних установок. V-й Міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток біоенергетичного потенціалу в сільському господарстві», що відбувся 7-8 лютого 2020 р. у м. Києві за ініціативою НДІ економіки і менеджменту, кафедри економічної теорії та навчально-наукової лабораторії економічної теорії та біоекономіки НУБіП України був присвячений дослідженню цих та багатьох інших питань. 

     З вітальним словом, в якому було відзначено надзвичайну актуальність наукового зібрання, виступив директор НДІ економіки і менеджменту НУБіП України, д.е.н., професор Талавиря М.П. Професор Талавиря М.П. виступив із доповіддю «Development of the bioeconomy and challenges in the German innovation system» на яку отримав декілька запитань: Чому Німеччина відмовляється від дизельних двигунів? Як викиди впливають на те, що люди хворіють на рак?

     Професор НУБіП України Голуб Г.А. розповів про енергетичну автономність агроекосистем на основі біопалив, та зауважив, що ЄС до 2030 року на 50% знизить випаровування викопних палив, а до 2050 року на 100%.

     Скрипник А.В. виступив із доповіддю про підвищення акцизу на дизельне паливо як шлях підвищення енергетичної безпеки.
     Якушко Сергій Іванович із Сумського державного університету розповів про історію біогазових установок в Україні та перспективи розвитку виробництва біогазу на сучасному етапі, звернув увагу на ефективність будівництва біогазових установок в залежності від розміру. 

     Войтовська Я.О. виступила із доповіддю «Circular economy in agriculture» та розкрила сутність концепту економіки замкнутого циклу, аспекти її розвитку в країнах Європейського Союзу, розповіла про концепцію циркулярної економіки, які виклики для України.

     З цікавою доповіддю на семінарі виступила кандидат економічних наук, доцент Лимар В.В. «Біокластери та біорегіони як елементи інфраструктурної підтримки розвитку біоорієнтованої аграрної економіки в Європі» та наголосила на практичному значенні даної концепції в Україні.

     Саяпін С.П. розповідав про роль дорадництва у збільшенні екологічного ефекту, підняв питання про проблеми збирання інформаційних даних стосовно сталого розвитку в аграрному секторі, необхідність розвитку дорадчих служб в Україні.

     Доктор економічних наук, професор Талавиря М.П. розповів інформацію щодо розроблюваного новітнього стандарту телефонного зв'язку - 6G: «Мережа шостого покоління буде в 8 тисяч разів швидше, ніж її попередник - 5G. Навіть 5G-мережу ще не розгорнута по всьому світу, але експерти вже зараз підрахували можливу швидкість передачі даних по мережах шостого покоління спеціально для Міністерства науки і технологій Китаю. За їх підрахунками, швидкість передачі даних по 6G-мереж може досягти 1 ТБ/с або 1000 ГБ/с або 8000 Гбіт/с. А це в 8000 разів більше швидкості в мережах 5G. Експерти стверджують, що по 6G можна буде за одну секунду завантажити 142 години високоякісного відео».

     Бакун Ю.О. виступив із доповіддю про алгоритм консультативної підтримки використання біоенергетичного потенціалу сільськогосподарських рослин.
Кандидат економічних наук, доцент Овсяннікова Н.В. розповіла про управління ключовими факторами попиту на біопаливо.

     Активну участь у семінарі взяли Балановська Т.І., Шинкарук Л.В., Рогоза Н., Коваленко Л., Болгарова Н.К.. Гуща І.О., Власенко Ю.Г, Бутенко В.М. та інші, а також молоді науковці, зокрема Нам’ясенко Ю.О, Козирська Т.О., Ващенко В.В, Ващенко І.В., Цоколь О.П., Кендус Д.І.

     Особливу подяку організаційний комітет висловлює інформаційному спонсору проведення семінару Всеукраїнській газеті для працівників агропромислового комплексу «Аграрник».

Інна Гуща

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook