Аспірантка Людмила Горбата взяла участь у навчальному візиті до Гданська (Польща)

13 листопада 2019 року

 

 
Відкрите та прозоре врядування – це ключ до взаєморозуміння і довіри з боку громади. В цьому переконалися представники органів місцевого самоврядування з українських міст Бурштин, Дубно, Ірпінь, Коломия, Кременчук під час навчального візиту до Гданська (Польща), який відбувся в рамках проекту «Дані міст», організованого Фондом «TechSoup», мета якого – підтримка розвитку політики відкритих даних у муніципалітетах України.
Представницею Ірпеня стала Людмила Горбата, аспірантка кафедри публічного управління та менеджменту інноваційної діяльності, яка працює над дисертаційним дослідженням з теми «Інформаційна відкритість діяльності органів публічної влади».
У ході візиту до муніципалітету Гданська Л. Горбата детально ознайомилася з політикою відкритих даних міста, зокрема програмою «Відкритий Гданськ». Політику відкритості міста з точки зору нормативно-правової бази представив директор бюро забезпечення роботи президента міста Мацєй Бучковський та співробітник бюро Кшиштоф Гарський, який розповів історію виникнення ініціативи та її впровадження, ознайомив із результатами діяльності. Також було презентовано Гданський центр контакту (ГЦК), який називають ще «черговим інженером міста», – єдиний контактний пункт з місцевою адміністрацією для мешканців міста, що централізовано приймає заяви від громадян стосовно всіх проблем, пов’язаних з функціонуванням елементів інфраструктури міста і дає завдання з їх вирішення чи усунення відповідним службам. А якщо проблема, про яку сигналізовано, виходить за межі компетенції міської адміністрації та її служб, ГЦК інформує заявника, куди (до якої інституції) йому слід звернутися з цим питанням. Про історію впровадження ГЦК, його вплив на роботу місцевої адміністрації та висновки й рекомендації за результатами роботи центру розповів його керівник Ярослав Шредер.
 
 
Учасники обмінялися з польськими колегами власним досвідом роботи й поставили запитання щодо тих напрямів роботи у сфері відкритості органу самоврядування, які можуть бути використані в їхніх муніципалітетах.
Співробітник Бюро забезпечення роботи президента міста Анна Кетуракіс розповіла про співпрацю Гданська з містами-партнерами в Україні та участі у програмі ALDA – Європейської асоціації для місцевої демократії, яка зосереджує свою діяльність на співпраці між місцевими органами влади та громадянським суспільством. У рамках підтримки доброго управління та залучення громадян на місцевому рівні ALDA зосереджується, зокрема, на тематиці європейської інтеграції, децентралізації, громадянських ініціатив і волонтерської діяльності, а також на правах людини та стабільного економічного розвитку місцевих громад, що становить особливий інтерес у контексті української децентралізації і формування ОТГ.
Добре врядування неможливе без громадської партисипації, так само як і персональна демократія – без відкриття публічних даних, - переконана начальник відділу інформаційного забезпечення виконавчого комітету Ірпінської міської ради Людмила Горбата. Варто зазначити, що в Ірпені (Київська обл.) впровадженні окремі інструменти партисипації, які є дієвими та користуються популярністю у громадян Це, зокрема: громадський (партисипативний) бюджет, електронні петиції, «Відкрите місто», також цілодобово працює група моніторингу, куди можна звернутися і оперативно отримати відповідь з питань життєзабезпечення діяльності міста (щось на зразок Гданського центру контакту).
«У рамках проекту «Дані міст» в Ірпені було створено портал відкритих даних Ірпінської міської ради, де оприлюднено понад тридцять наборів даних. Тепер на часі – розвиток політики відкритих даних і створення на основі наборів даних дієвих інструментів для громадської участі, наприклад, чат-ботів чи інших онлайн-сервісів. Підтвердженням тому став візит до Гданська, де програма відкритих даних, яка свого часу була ініційована мером Павлом Адамовичем, має успіх: все дуже добре організовано й зручно систематизовано на окремому порталі. Відкриття наборів даних є неодмінним елементом політики розвитку міста», – зазначила Людмила Горбата.
 
Ірина Грищенко,

 

науковий керівник, доктор наук з державного управління
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook