За досвідом до колег: директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида відвідав Житомирський НАУ

31 січня 2020 року
     Кожного року, коли надходить розпорядження від нашого ректора Станіслава Ніколаєнка щодо стажування деканів факультетів і директорів ННІ у споріднених закладах вищої освіти, згадую слова мого духовного Батька, Анатолія Зіновійовича Швиденка, який у далекому 1977 році відправляючи мене студента 2-го курсу на першу наукову конференцію до тодішнього Львівського лісотехнічного інституту (нині НЛТУ України) і знаючи моє певне захоплення німецькою мовою говорив «Ви знаєте, як німецькою звучить слово досвід?». «Так, відповідав йому – Erfahrung!». «Якщо його розкласти на складові то «er» це ти, а «fahrеn» їздити, підсумував учитель».

     Отже, пошук досвіду для мене у цьому році відбувався у закладах освіти Житомира, де лісівників готують у Житомирському національному агроекологічному університеті та Житомирському агротехнічному коледжі. Повинен чесно сказати, що всюди є чого запозичити… Лісогосподарський факультет ЖНАЕУ зустрічає студентів і гостей прекрасною будівлею факультету прижиттєвим пам’ятником тодішньому ректору цього університету А. Малиновському. Адже кращої сучасної будівлі в Україні жоден лісогосподарський факультет немає... Наш ректор мав честь тоді ще у ранзі Міністра освіти і науки України його відкривати. Але не тільки будовою славиться цей університет. Дружня розмова з деканом факультету Василем Турком, випускником уже нашого факультету, засвідчила, що маємо спільні проблеми, вмотивовані, перш за все, станом розвитку лісівничої галузі, яка останні роки переживає не кращі часи... Певний кадровий «голод» на фахових докторів наук та професорів переживають наші колеги, чого не відчуваємо ми у нашому інституті, мабуть через стабільну роботу аспірантури та 2-х спеціалізованих учених рад із захисту дисертацій. Приємно було споглядати на чисто «лісівничі» куточки оформлення навчального корпусу, які варто перейняти і нам.

  

     Мої перші відвідини Житомирського агротехнічного коледжу залишили досить приємні враження…. І не тільки від його директора, Миколи Тимошенка, з яким доля звела мене вперше як з головою Державного комітету лісового господарства України у 2008 році, а й з його командою, яка, не дивлячись на моє несприйняття доцільності підготовки бакалаврів-лісівників в одному обласному центрі, «халтуру не гонить». Миколі Михайловичу вдається організувати навчальний процес на серйозному рівні і про це засвідчили мої зустрічі з викладачами та студентами, які розпочали навчальний процес у другому семестрі за словами директора «від Водохрестя». Що ж, ринкові умови дають можливість здійснювати освітні послуги сильнішим…, нехай їм щастить!

     Закінчуючи свій звіт словами великого Кобзаря «Чужому навчайтесь і свого не цурайтесь…», хочу подякувати Житомирським колегам за сердечний прийом і з надією на плідну співпрацю!

Петро Лакида,
директор ННІ ЛіСПГ

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook