Збори трудового колективу гуманітарно-педагогічного факультету: самовідданість та наполеглива праця як запорука успішного майбутнього

27 грудня 2019 року
     26.12.2019 р. відбулися збори трудового колективу гуманітарно-педагогічного факультету. Основним питанням на порядку денному був звіт декана професора Василя Шинкарука про роботу факультету 2019 року відповідно до Програми розвитку НУБіП України на 2015-2020 роки.

     Звітуючи про підсумки діяльності за 2019 році, Василь Дмитрович Шинкарук зосередив увагу на таких основних питаннях.

     У звітному році колектив факультету продовжив роботу над розвитком спеціальностей, ліцензованих у попередні роки ‒ це семи на бакалавраті та шести на магістратурі. 2019 року започатковано три нові освітньо-професійні програми підготовки магістрів ‒ «Управління персоналом», «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті» та «Соціально-психологічна реабілітація». Перший набір на ці програми відбувся цього року і він був успішним. Поточного року започатковано освітні англомовні програми зі спеціальностей «Філологія. Переклад», «Психологія», «Міжнародні відносини» та успішно проведено набір студентів-іноземців.
     Складовою якості освіти є якість кадрового складу науково-педагогічних працівників. Сьогодні на факультеті працює 233 викладачі. Із них 85 % мають наукові ступені та вчені звання. Важливим елементом діяльності колективу факультету, як зазначив Василь Дмитрович, є проведення профорієнтаційної роботи. З метою координування цього виду діяльності створено на факультеті Центр профорієнтаційної роботи, який очолює доцент Пономаренко Оксана Григорівна.
     З ініціативи Центру цього року на базі Ірпінського академічного ліцею створено науковий учнівський гурток з англійської мови, який налічує понад 50 учнів. Організовано для спеціальності «Журналістика» роботу школи молодих журналістів, яку проводить народна артистка України, професор кафедри журналістики Тетяна Цимбал та доцент кафедри, сертифікований медіатренер Антон Лягуша.
    У звітному році кафедра педагогіки продовжила практику проведення в університеті студентсько-учнівських конференцій як одного із видів профорієнтаційної роботи. Цю діяльність організовує завідувач кафедри педагогіки професор Руслан Сопівник, а колектив кафедри підтримує та реалізовує її. Викладачі кафедри філософії на чолі із завідувачем кафедри Інною Савицькою другий рік поспіль залучають учнівську молодь до Сковородинських читань. Традиційно суттєво посилюють профорієнтаційну роботу наші студенти та аспіранти. Приємно відзначити, що з кожним роком контингент студентів факультету збільшується. У десятку найпопулярніших спеціальностей університету минулого року входили три із нашого факультету ‒ це філологія, міжнародні відносини, психологія, а 2019 року ‒ журналістика і міжнародні відносини.

  

  

    2019 рік увійде в нашу історію, оскільки ми отримали сертифікат-дозвіл на проведення в стінах університету екзаменів на рівень В2. У травні цього року на базі нашого факультету вперше відбулося тестування студенів і науково-педагогічних працівників з англійської мови на рівень В2, С1. Проведення іспиту стало можливим завдяки укладанню угоди між університетом і Екзаменаційним центром Оксфорд Клас, який є в Києві офіційним представником Кембриджського університету. Зокрема, отримали сертифікат В2 студенти нашого факультету Закатей Юлія, Малиш Вікторія, Дiмiтрiєва Марія.
     Кафедра англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей (завідувач кафедри Грабовська Інна Вікторівна) спільно з офіційним представником Британської Ради (British Council) в Україні, а також компанією «Фоліо Букс» проводить науково-методичні семінари для студентів і співробітників університету. Вперше подвійні дипломи отримали 9 випускників спеціальності «Соціальна робота» і 4 випускники спеціальності «Філологія», які навчалися за програмою подвійних дипломів у Поморській академії в Слупську. У міжнародній роботі робиться акцент на підвищення мобільності студентів і викладачів університету.
     Професорсько-викладацький склад факультету у звітному році загалом активно провадив свою наукову діяльність. На загальноуніверситетському рівні за кількістю підготовлених проєктів факультет займає перші позиції. Серйозну роботу науково-педагогічні працівники поводять над опублікуванням статтей у виданнях, що входять до наукометричних баз WoS, Scopus.
     У звітному році кафедри факультету посилили роботу з підготовки до всеукраїнських студентських олімпіад ‒ маємо шість призових місць.

     Продовжено практику проведення науково-методичних семінарів для викладачів університету, зокрема організовано й проведено науково-методичний семінар з психолого-педагогічної майстерності; з підвищення педагогічної компетентності науково-педагогічних працівників, «Школу молодого педагога» та семінар для наставників академічних груп. 2019 року кафедра психології і кафедра управління та освітніх технологій започаткували два нові науково-методичні семінари ‒ «Психолого-педагогічні аспекти професійного успіху педагога ЗВО» та «Сучасні підходи до методики навчання», які позитивно сприйняли викладачі університету.
     На наукових засадах організовано систему навчально-виховної роботи. Продовжено традицію проведення тематичних тижнів: філософії, англійської мови, німецької мови, французької мови. Цього року започатковано Тиждень журналістики. Наш факультет у звітному році провадив виховну роботу, орієнтуючись на Програму національно-патріотичного виховання «Студент, громадянин, патріот».
     Очільник факультету відзначив, що цього року було багато перемог як у мистецьких конкурсах, так і спортивних змаганнях. Зокрема, команда факультету виборола гран-прі на «Голосіївській весні», а також академічна група міжнародників ‒ гран-прі на «Пісенних баталіях». У спорті, наприклад, дівочі студентські команди зайняли перше місце з баскетболу, а в забігах легкоатлетів вибороли ІІІ місце. Наша студентка Ілюхіна Олександра (практична стрільба з рушниці) – дворазова чемпіонка Європи, а Шкітов Дмитро (теніс) – майстер спорту України. Є ким пишатися.

     У підсумку професор Василь Шинкарук зазначив, що проведена робота у 2019 році – це заслуга всього колективу як студентського, так і професорсько-викладацького, та наголосив, що нам не варто зупинятись на досягнутому. Час вимагає від нас повної самовіддачі і праці в ім'я кращого майбутнього нашого університету.

     На зборах трудового колективу був присутній ректор університету академік Станіслав Ніколаєнко, який у своєму виступі зосередив увагу на тому, що гуманітарно-педагогічний факультет розвивається, зроблено багато доброго, але факультет має і резерви. Наголошено на тому, що психолого-педагогічний аспект у навчанні студентів, підготовці аспірантів дуже важливий. Станіслав Миколайович підкреслив, що зміни до закону «Про вищу освіту» ‒ це виклики і перед факультетом, адже для вступу в магістратуру потрібно скласти ЄВІ; одним із показників для фінансування університету буде показник працевлаштування випускників, обсяги наповнення спецфонду з наукової діяльності, показники рейтингу QS. Одне із завдань ‒ нова роль кафедри, нова роль викладача, адже набір студентів у світі йде до конкретного викладача; нова якість профорієнтаційної роботи, створення і розвиток спеціалізованих центрів в різних областях, які б працювали дистанційно і готували майбутніх міжнародників, журналістів, психологів тощо; потребує нових підходів і робота з іноземними студентами. Ректор наголосив, що потребує зміни і ставлення до нових технології, так звана диджиталізація. На рівні гуманітарно-педагогічного факультету це передусім створення і розвиток ютубканалу, робота над базами практики. Ректор запевнив, що висловлені під час обговорення звіту декана зауваження і побажання до ректорату, слушні і над ними будуть працювати. Станіслав Миколайович підкреслив, що сьогодні гуманітарна підготовка молоді ‒ одне з важливих завдань освіти.

     В обговоренні звіту декана Василя Шинкарука взяли участь завідувач кафедри психології професор Віталій Шмаргун, завідувач кафедри культурології професор Ірина Майданюк, голова студентської профспілкової організації Юлія Закатей, доцент кафедри романо-германських мов і перекладу Вікторія Дьоміна, магістр 1 року навчання Валентин Савченко, доцент кафедри журналістики та мовної комунікації Олена Балалаєва, які у своїх виступах відзначили продуктивну роботу декана гуманітарно-педагогічного факультету. Після обговорення звіт декана було одноголосно схвалено та завдання на новий рік підтримано.

 

Галина Фоміна,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook