Вчена рада: підсумки листопада, питання екології, робота Ніжинського агротехнічного коледжу та реалізація «Голосіївської ініціативи – 2020» у 2019 році

26 листопада 2019 року
     Пройшло чергове засідання вченої ради НУБіП України. Роботу традиційно розпочали з вітань колегам, які отримали нагороди за місяць.

     Про підсумки діяльності за листопад та поточні завдання університету доповів ректор Станіслав Ніколаєнко, і розпочав він з питання залучення майбутніх студентів. Відбулися три Дні відкритих дверей, на яких побували майже 2,5 тисячі молодих людей. 170 осіб навчаються на підготовчих курсах. І в умовах шаленої конкуренції профорієнтаційну роботу потрібно продовжувати та нарощувати. У магістрів вже розпочалася екзаменаційна сесія, цього року випускаються 2048 цих фахівців. В університеті працює дві експертні групи за наказами НАЗЯВО, сформовано звіти відносно виконання програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020».

     У листопаді відзначали 75-ту річницю визволення України і 76-ту – Києва, два колективи – ансамбль пісні і танцю «Колос» і студентський театр «Березіль» – підтвердили звання народного, відсвяткували Міжнародний день студента і День працівника сільського господарства. До останніх студенти, викладачі і співробітники отримали премії.

    Щодо наукової складової: університет був базою великої наради проекторів з науки університетів України, за результатами – нам обіцяне додаткове фінансування. Тільки за цей місяць захистили 5 докторських дисертацій. У міжнародній роботі: НУБіП став повноправним членом Європейської асоціації університетів.
     Щодо НДГ: тут непроста ситуація з Боярською ЛДС через намагання забрати землі цього підрозділу. У решті господарств маємо прирости по надоям і кілограмам, на черзі поміняти одиницю виміру на гривню з кілограма чи гектара. І це далеко не все, чим жив університет в листопаді.

     У науковій доповіді «Екологічний контроль за небезпечними видами діяльності» професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю Наталія Макаренко проаналізувала питання важливі для кожного з нас. Адже наразі людина і навколишнє середовище зайшли в конфлікт. Розвиток промисловості, сільського господарства, енергетики призвели до швидкого використання природних ресурсів при одночасному вибуховому рості населення. Все це разом призводить до забруднення навколишнього середовища. Тож наприкінці ХХ століття екологічний контроль у багатьох країнах був закріплений законодавчо. В Україні такі закони прийняті на початку 2000-х. Доповідач також охарактеризувала сучасну екологічну ситуацію в нашій країні та місце вчених університету у вирішення питання екології.

     Про стан навчального і виховного процесів у Ніжинському агротехнічному коледжі розповіла його директор Олена Литовченко. Сьогодні колектив – це майже 100 викладачів і 600 студентів і своєю нішею він бачить підготовку молодших спеціалістів і бакалаврів.

     Директор відмітила приріст контингенту студентів (на 10%), до НУБіП вступає до 25% випускників коледжу, встановлення сільського коефіцієнта вступників на молодших спеціалістів і бакалаврів, спинилася на створенні системи контролю якості освіти, кадровому забезпеченні, науковій та міжнародній діяльності, виховній роботі, соціально-побутових умовах в гуртожитках, озвучила основні завдання.

    Ректор поцікавився рівнем володіння студентів коледжу іноземною мовою.
     Олена Литовченко відповіла: студенти в основному вивчають англійську і приходять зі слабким рівнем знання мови, зараз намагаємося запустити курси з вивчення мови.
     Співдоповідачами з цього питання були проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило, які відмітили гарну роботу колективу коледжу.

  

  

     Виконання плану заходів щодо реалізації програми «Голосіївська ініціатива – 2020» у цьому році та план на рік наступний були в центрі уваги Сергія Кваші. Це вже п’яті підсумки, зазначив він, та спинився на міжнародному блокові (збільшення університетів-партнерів, програм подвійного дипломування, залучення іноземних студентів), проведенні Всеукраїнської студентської олімпіади, двохтурових осінніх Днів відкритих дверей, заходах щодо покращення підготовки магістрів, забезпечення належних баз практичного навчання, виховній роботі. Потужний блок наукової та інноваційної діяльності, велика увага приділяється залученню коштів (в т.ч. і за рахунок наукової діяльності, участі у інвестиційно привабливих проектах), зміцненню матеріально-технічної бази та багато іншого. Загалом же робота охоплює всі види діяльності університету. Вченій раді було презентовано проект програми на рік 2020.

     На засіданні схвалили рекомендації навчально-методичної ради, рекомендували до друку навчально-методичну літературу.

    Вчена рада таємним голосуванням обрала на посади завідувачів кафедр організації підприємництва та біржової діяльності Миколу Ільчука, маркетингу та міжнародної торгівлі Руслана Буряка, теорії та історії держави і права Віру Качур, електротехніки, електромеханіки та електротехнологій Андрія Жильцова, вищої та прикладної математики Ніну Батечко, паразитології та тропічної ветеринарії Наталію Сороку, професорів Сергія Шворова (кафедра автоматики та робототехнічних систем), Віктора Теслюка (кафедра сільськогосподарських машин та системотехніки) і Володимира Меженського (кафедра садівництва) та присвоїла вчені звання.

  

Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook