Кафедра всебічно опікується бджільництвом

15 листопада 2019, 21:42

      У період з 6 по 8 листопада 2019 року за підтримки Асоціації виробників продукції бджільництва «Буковинський бджоляр», Спілки пасічників України, сприяння Чернівецької обласної адміністрації, за участі Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавілова та об’єднання матководів України Інститут біології, хімії та біоресурсів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича провів І Міжнародну науково-практичну конференцію «Стале бджільництво в Україні». До проведення цієї конференції були залучені й представники кафедри конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України: завідувач кафедри, акад., д. с.-г. наук, професор Повозніков М.Г., професор Броварський В. (член Міжнародного наукового комітету конференції), к. с.-г. наук, доцент Головецький І., аспіранти Ткаченко О. та Ягіч А.

  Конференцію відкрив голова організаційного комітету професор Р.А. Волкова. З вітальними словами до учасників конференції звернулись: проректор з наукової роботи П.М. Фочук, голова спілки пасічників України В.М. Стретович, голова Обʼєднання матководів України І.М. Доскоч.

   Далі розпочались пленарні засідання, які проходили у мармуровій залі університету впродовж двох днів. По першій секції ведучими були проф. М.М. Федоряк і проф. В.В Держанський. Впродовж роботи цієї секції були оприлюднені дві доповіді: О.В. Череватов, Р.А. Волков – Поліморфізм гена СО І, СО ІІ медоносних бджіл України та науковців зі Швеції (проф. Рer Angelstam) та Чернівецького університету (проф. М. Фудоряк) – Результати дослідження стану бджільництва на різних територіях. У першій доповіді науковці представили матеріали стосовно ДНК тестування бджіл карпатської та української порід, а також помісей відібраних від бджолиних сімей у різних регіонах України. Встановлено міжпородні відмінності, доведено близькість у походженні македонських і українських бджіл. У другій доповіді були оприлюднені результати стану бджільництва.

   По перерві розпочала роботу друга секція, яку вели проф. Р.А. Волков і В.Д. Броварський. Всього було оприлюднено 5 доповідей. Професор Грзегорз Борсук (Університет природничих наук, Люблін, Польща) виступив із доповіддю, яка стосувалась досліджень впливу Nosema Ceranae на збереженість у сперматеці, а також життєздатність і запліднюючу здатність сперматозоїдів трутнів. Професор Інституту фізіології та санокреатології В. Держанський (Республіка Молдова) представив матеріали щодо впливу протеїнових добавок для стимуляції нарощування бджіл. Марек Родлевський (Польща) поділився інформацією про результати селекції та відтворення бджолиних маток у Польщі. В. Броварський розпочав свій виступ із профорієнтаційної роботи, закликав учасників конференції до активної співпраці із залучення молоді на навчання у НУБіП України (факультет тваринництва та водних біоресурсів, магістратура за програмою «Технологія виробництва продукції бджільництва»), інформував про відкриття навчально–наукової лабораторії «Штучного введення сперми бджолиним маткам», проведення конкурсу наукових і творчих робіт приурочених пам’яті професора В.П. Поліщука, а також відкриття йому меморіальної дошки.

   Потім він представив презентацію, де проінформував присутніх про розробки кафедри конярства і бджільництва НУБіП України (обладнання для одержання бджолиного обніжжя, промислова технологія виробництва перги, технологія отримання конденсату повітря бджолиного гнізда). Завершив роботу цієї секції І.М. Доскоч – голова Об’єднання матководів України (м. Броди). Його доповідь стосувалась проблем селекції бджіл української та карпатської порід.Потім учасники конференції перейшли до червоної зали, де провели круглий стіл. Виступаючі озвучували різні проблеми галузі, важливі з них вписали до загального рішення учасників конференції.

   На третій день для учасників конференції були проведені екскурсії на промислові пасіки розплідницького та медового напрямків спеціалізації та до музею «Хотинська фортеця».

А. Пащенко

Завідувач лабораторії

«Голосіївська навчально-дослідна пасіка»

кафедри конярства і бджільництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook