Проходження навчальної практики студентами Агрономічного відділення спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» на базі Рівненського навчально-практичного центру

28 жовтня 2019 року
     За навчальним планом студенти ІІІ-го курсу зі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж» під керівництвом викладача агрономічного відділення Застулки О.Ю. проходили навчальну практику на базі Рівненського навчально-практичного центру ВСП «Рівненський коледж НУБіП України», який розташований за адресою: м. Рівне, вул. Дубинська, 37.

     Метою практики було набуття умінь і навичок у використанні сучасної навчальної електронно-вимірювальної та комп’ютерної техніки при виконанні польових та камеральних робіт в землевпорядному виробництві.

      Навчальна практика – це основна частина навчального процесу, під час якої студенти набувають реальної обізнаності щодо втілення тих знань, які вони одержали протягом вивчення спеціальних дисциплін. Практика проходила під керівництвом в.о. завідуючого НПЦ (навчально-практичний центр) Лютко М.Г., який провів інструктаж з техніки безпеки та охорони праці, та організував роботу студентів у групах, поділив їх на три бригади. Представник НПЦ ознайомив майбутніх фахівців-землевпорядників з робочим місцем та правилами експлуатації устаткування.

     Студенти працювали за наступним планом:
1. Ознайомлення з електронним геодезичним приладом SOUTHNTS- 352R. Студенти знайомилися з програмним забезпеченням тахеометра серії SOUTH NTS – 352R, яке передбачає проведення звичайних операцій та відповідних обчислень, пов’язаних з тахеометричним зніманням: вимірювання кутів (також від орієнтованого напрямку), віддалей, визначення координат, тощо.

2. Польові геодезичні роботи з використанням електронного геодезичного тахеометра SOUTHNTS 352R. Студенти проводили тахеометричне знімання – це один з видів планово-висотного топографічного знімання, тобто знімання, під час якого отримують як план розташування об'єктів на місцевості, так і їхню висоту, а також форму рельєфу.

  

3. Камеральні роботи по обробці результатів польових вимірів. Майбутні фахівці навчалися проводити комплекс робіт, що полягає в обробці й оцінці точності польових вимірювань та складанні графічної документації. Також, керівник практики ознайомив студентів з програмою «Credo DAT», яка призначена для обробки матеріалів польових вишукувань та створення цифрових планів та карт.

4. Створення цифрової карти в «Digitals». Практиканти вивчали цю програму, яка призначена для створення, редагування і перегляду топографічних і спеціальних карт, друку топографічних карт відповідно вимог вітчизняних нормативних документів до умовних знаків, забезпечення робіт по землеустрою, веденню міського і земельного кадастру.

     Студенти-землевпорядники вивчили будову GPS – приймача, який призначений для визначення географічних координат свого поточного місця знаходження з використанням сигналів штучних супутників відповідної системи GPS. Принцип дії прилада полягає в розрахунку положення системи GPS за даними вимірювання часу розповсюдження радіосигналів, які випромінюються штучними супутниками за допомогою антени приймача та на основі відомостей про положення кожного супутника на орбіті. В існуючих системах GPS дані щодо орбіт всіх супутників передаються періодично та зберігаються в пам'яті приймача.

     Під час практики майбутні фахівці кожного дня коротко записували виконану роботу, що ними зроблена. За результатами камерального опрацювання вимірювань, яке відбувалося з використанням найновіших програмних продуктів провідних фірм світу та України, студенти готували звіт та план топографічного знімання території. Після проходження навчальної практики «Тахеометричне знімання», майбутні фахівці захищали оформлені ними звіти.

    Отже, для майбутнього фахівця землевпорядного виробництва дуже важливо мати практичні навички у використанні сучасної електронної геодезичної та комп’ютерної техніки. Адже навчальна практика в процесі формування студентів-землевпорядників має велике значення і потребує відповідального ставлення.

Олександр Застулка,
викладач землевпорядних дисциплін
агрономічного відділення
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook