ОСВІТНЬО-НАУКОВИЙ ПРОЕКТ SAVEBEES – «SAVE ENDANGERED BEES TO IMPROVE NUTRITION, HEALTH AND LIFE QUALITY OF HUMAN»

9 жовтня 2019 року

    Співробітники кафедри конярства і бджільництва приймають участь у реалізації міжнародного освітньо-наукового проєкту SaveBees – «Save endangered bees to improve nutrition, health and life quality of human», що підтримується грантом Вишеградського фонду країн V4 ЄС № 21910411 на період 2019-2020 рр.

    Для реалізації проекту свої зусилля об’єднали 13-ть науково-освітніх установ з Словаччини, Польщі, Угорщини, України, Вірменії, Молдови, Білорусії та Сербії. Проект розроблений за ідеєю професора Яна Бріндзи (Jan Brindza), доктора філософських наук, директора Інституту збереження біорізноманіття та біологічної безпеки Словацького сільськогосподарського університету в Нітрі, який на разі виступає головним його координатором. Координатором реалізації проекту в Україні є доцент кафедри конярства і бджільництва, кандидат с.-г. наук Леонора Адамчук.

    У рамках проєкту заплановано проведення чотирьох міжнародних науково-практичних конференцій та безліч різноманітних просвітницьких заходів для поширення культури вживання продуктів бджільництва.

    Першою, 13 вересня 2019 року в м. Нітра, Словаччина, – пройшла конференція «Технологія, якість, безпека та економічна цінність бджолиного обніжжя і перги». До її організації долучилися всі співробітники кафедри, з доповідями виступили професор Валерій Броварський та доцент Леонора Адамчук.

  5-6 жовтня в рамках проєкту пройшов «Конкурс медових напоїв» під час ХVII Всеукраїнського з'їзду бджолярів «Бджолярский Круг» у Старому Салтові, Харківської області. Конкурс було організовано співробітниками кафедри конярства і бджільництва спільно за сприяння ГО «Спілка Пасічників Харківської області» під керівництвом її керівника Дениса Солдатова. У зібрані бджолярів взяло участь близько 400 учасників. На конкурс подали 60 медових напоїв. Серед них – медові вина, кріплені напої, настоянки і кваси.

   Для оцінки напоїв працювала дегустаційна комісія, серед членів якої представник ГО «Гільдія медоварів України» Олександр Бугар, срібний призер медових напоїв Апімондії – 2019 Владислав Кочерга, представник експортерів медової продукції України Андрій Бажин, виробник продукції бджільництва Володимир Пилипчук, споживач медової продукції Оксана Вологжина.

    Напої оцінювали в категоріях: 1 – чисті медові напої; 2 – медові напої з соками, медові напої з травами; 3 – медові напої комбіновані (трави, соки, фрукти, ягоди, спеції); 4 – інші медові напої (кріплені, квас, пиво, настоянки, бальзами та інші). Напої оцінювали за критеріями, відповідно до кожної категорії, від 0 до 10 балів. 9-ть медових напоїв, що за результатами оцінювання набрали найбільшу кількість балів, були нагороджені дипломами І, ІІ та ІІІ ступеня. Окремо був нагороджений медовий напій в категорії «Кращий дизайн».

     Результати конкурсу.

    Дипломи І ступеня:

  • «Варенуха», Наталія Білик, Харків
  • «Виноград-М'ята», Олександр Хвостюк, Кривий Ріг
  • «Троянда України», Олександр Хруцький, Кривий Ріг

   Дипломи ІІ ступеня:

  • «Медова айва», Геннадій Утюж, Миколай
  • «З пелюстками чайної троянди», Ігор Куцак, Апостолове, Дніпропетровська область
  • «Питний мед Орільський. Абрикос», Володимир Чернявський, Лозова, Харківська область

  Дипломи ІІІ ступеня:

  • «Медівка на березовому соці», Олександр Божок, Полтава
  • «Питний мед Орільський. Вишня», Володимир Чернявський, Лозова, Харківська область
  • «Гетьманська Слава», Наталія Білик, Харків

   Диплом за кращий дизайн:

  • «З пелюстками чайної троянди», Ігор Куцак, Апостолове, Дніпропетровська область

   19 жовтня у рамках Всеукраїнського Форуму жінок-пасічниць "Пані бджілка" пройде конкурс оригінальних сортів меду.

   Наступними заплановані конференції за напрямками: «Актуальні проблеми утримання та розведення здорових бджолиних сімей» (4 листопада 2019 року, Кишинів, Молодова); «Апітерапія в теорії і практиці» (лютий, 2020 року, Київ, Україна); «Продукти бджільництва в харчуванні людей: якість і безпека (травень, 2020 року, Єреван, Вірменія).

Леонора Адамчук

Доцент кафедри конярства і бджільництва


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook