Лісова дорога від Міжнародного симпозіуму студентів-лісівників у Естонії до світового конгресу IUFRO в Бразилії

19 вересня 2019 року

 Міжнародний симпозіум студентів-лісівників (IFSS) – це найбільший щорічний захід Міжнародної асоціації студентів-лісівників (IFSA), який цього разу був організований Естонською асоціацією студентів-лісівників. Цьогоріч на вже 47-му симпозіумі, що проходив з 28 липня по 12 серпня, гурток кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій «Київська асоціація студентів-лісівників» представляли студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства – Кравець Володимир (2 курс, ОС «Бакалавр») і Симоненко Карина (1 курс ОС «Магістр»).

Перший день симпозіуму розпочався з реєстрації та знайомства учасників, які прибували до Таллінну з понад 40 країн не тільки Європи, але й Північної та Південної Америки, Африки, Азії та Океанії. Тобто, це дійсно був студентський лісівничий форум, який охоплював увесь світ.

На церемонію відкриття симпозіуму завітали співорганізатори та спонсори заходу, одним з яких був директор Міжнародної спілки лісових дослідницьких організацій (IUFRO). Участь таких високоповажних гостей давала унікальну можливість студентській науковій молоді поспілкуватись із представниками міжнародних лісівничих організацій особисто, обговорити глобальні проблеми галузі та

Кожного дня учасники симпозіуму знайомились з лісовим господарством Естонії, відвідуючи передові лісогосподарські підприємства, національні парки. А також деревообробні підприємства. Найбільш захоплюючим став візит до Національного парку Lahemaa, що вразив своїми унікальними озерами та болотами.

Також наші представники відвідали Національний парк Järvselja, де насолодились виглядом величних сосен та дізнались про особливості ведення лісового господарства в Естонії.

На початку другого тижня учасники симпозіуму знайомилися з двома надсучасними деревообробними підприємствами Osula Graanul та Toftan, які справили враження своїми виробничими потужностями та автоматизацією процесів. Так, на приклад, підприємству Toftan достатньо 3 особи для повного управління виробництвом.

Молоді лісівники також відвідали лісовий розсадник RMK Marana Nursery, де познайомилися із особливостями вирощування садивного матеріалу.

Та знайомство із лісовим господарством країни-організатора не є першочерговою ціллю симпозіуму. Основною метою IFSS є, звісно, проведення Генеральної асамблеї IFSA. Під час Генеральної асамблеї було обрано нових керівників IFSA, також визначено місце проведення симпозіуму у 2021 році і це буде Коста-Ріка, вносилися корективи до статуту організації та інших регламентуючих документів. Для виконання поставлених перед учасникам задач протягом двох тижнів було проведено 5 пленарних засідань. І на одному із таких засідань Кравець Володимир презентував свою кандидатуру на посаду офіцера зв'язку з IUFRO. Виголошена промова та консультації від досвідчених учасників світової лісівничої спільноти сприяли обранню Володимира на цю посаду і тепер наш представник вже як координатор делегації IFSA представлятиме Україну на 25-му світовому конгресі IUFRO, що відбудеться невдовзі у м. Курітіба, Бразилія.

Останні два дні програми симпозіуму учасники провели на острові Saaremaa, де було проведено п’яте пленарне засідання. Відвідали ліси, що знаходяться під керівництвом Tornator, побачивши на власні очі результати сталого ведення лісового господарства від провідної європейської компанії. Також побували на маяку Sõrve, з якого відкривалися надзвичайні краєвиди, тож не погане місце для проведення воркшопу. Церемонія закриття симпозіуму відбувалася в столиці Естонії – Таллінні.

Наші студенти повернулись до Україні переповнені враженнями, озброєні ідеями та задумами із розбудови й посилення національного осередку студентів-лісівників. Також переконані, що отримані знання, зайнята позиція у IFSA та знайомство і контакти з керівниками міжнародних лісівничих організацій надасть можливості нашій молоді невідкладно змінювати Україну та світ на краще, дбаючи про ліси й людей.

 
 
Також Володимир та Карина запрошують всіх охочих до роботи у гуртку «Київська асоціація студентів-лісівників» (KFSA), завдяки якій вони отримали таку унікальну можливість.
Ганна Лобченко,
керівник гуртка Київська асоціація студентів-лісівників
Володимир Кравець та Карина Симоненко,
студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook