Екскурсія до музею грошей Національного Банку України

10 червня 2019, 10:08
Кафедра економічної теорії

Мальовничі схили Печерська вражають своєю красою, складаються з безлічі людських історій, приховують таємниці минулого. Саме тут розташувалися усі найвеличніші будівлі української влади, зокрема і Національний Банк України. Мало хто знає, але в одній частині споруди розміщений музей грошей, величезна колекція якого почала формуватися ще у 1989 році, а офіційне відкриття відбулося 15 років тому.

 

Ми, як студенти, що цікавляться історією рідної держави, не могли оминути даний заклад. Тим паче, ми завершили вивчення курсу макроекономіки, в якому однією із ключових понять була грошово-кредитна політика країни. Отож, 6 травня 2019 року група студентів факультету аграрного менеджменту НУБіП України приїхала до музею. З-поміж численних лекцій та програм, що були запропоновані, ми обрали оглядову екскурсію "Історія грошового обігу, пам’ятні монети України та історія українського центробанку". Важливо сказати, що дана екскурсія проводиться як українською, так і англійською мовою.

 

Нас зустріла привітна пані Марта, яка пізніше провела для нас захопливу екскурсію. Експозицію музею побудовано за хронологічним принципом – починаючи від примітивних товаро-грошей і закінчуючи національною грошовою одиницею сучасної України – гривнею.

 

Матеріали музею відображають більш як тисячолітню історію гривні та інших грошових знаків, які перебували в обігу в різні часи на території України.

 

Вражає також колекція пам’ятних монет України, особливо серія, присвячена Євро-2012. Одна з монет має півкілограма золота і оцінюється в більше ніж мільйон гривень. За словами пані Марти, експозиція музею грошей Національного Банку є найбільшою в Україні.

 

Це була незвичайна екскурсія, бо ми мали змогу дослідити найважливіші віхи історії України не за допомогою археологічних знахідок і фотографій, а просто споглядаючи на гроші на стендах та у вітринах, які насправді найточніше ілюструють життя людей у різні часи. 

 

Частина розповіді пані екскурсовода була присвячена елементам захисту українських банкнот. Ми побачили гривню неначе з іншого боку, звернули увагу на ті деталі, яких не помічали у повсякденному вжитку. Для захисту від підробок на купюрах розміщені водяні знаки, наскрізні цифри, захисна стрічка, оптично-змінні та рельєфні елементи. Ми мали змогу побачити мікро тексти, тобто написи, що повторюються, і які можна прочитати за допомогою збільшувального скла.

 

 

 На центральному стенді, вершина якого прикрашена величезним глобусом, розміщені гроші багатьох країн світу, навіть тих, про які чули лише з уроків географії. Таким чином можна було поринути у світогляд інших націй, їх культуру, звичаї та побачити відомих постатей історії.

Ми безмежно вдячні за можливість відвідати такий чудовий музей та почути захопливу розповідь про гроші на території України. Без сумніву можна сказати, що музей грошей є одним з найкращих місць у Києві, які точно варто відвідати.

 

Доцент кафедри економічної теорії                                      О. Коваль

Студентка ФАМ                                                                      В. Пономаренко  

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook