Науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число»

14 березня 2019 року

 Науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число» приурочений Всесвітньому дню числа . 14 березня все прогресивне людство відзначає День народження цього числа. Це неофіційне свято придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць/число) дата 14 березня - 3/14 - і час 1:59 збігається з першими розрядами числа π=3,14159. Вчені дуже люблять це свято, відзначаючи його різноманітними фізико-математичними заходами. Не оминули увагою це свято і студенти нашого коледжу, адже з цим воістину унікальним числом, що позначає відношення довжини кола до її діаметра, ми постійно стикаємося в повсякденному житті. Студенти провели велику пошукову роботу, щоб дізнатися більше про це загадкове число.

Багато явищ навколишнього світу несуть на собі відбиток числа π, який ми часто не помічаємо. Коло і куля являють собою ідеально досконалі і, разом з тим, досить складні геометричні об'єкти. Тим більше дивно, що ці складні геометричні об'єкти в той же час виступають найпростішими моделями багатьох фізичних об'єктів і явищ, а для знаходження довжини кола, площі поверхні та об’єму кулі неможливо обійтися без числа π!

Найдавніші цивілізації використовували відношення довжини кола до її діаметру в своїх обчисленнях. Його використовували при розрахунках будівництва Вавилонської вежі. Проте недостатньо точне обчислення значення π призвело до краху всього проекту.

Число π використовували для обчислення довжини меридіана Землі. Знаючи, що радіус Землі дорівнює 6400 км або 6,4 * 1012 міліметрів, вийде, що використавши 11 знаків числа π після коми при обчисленні довжини меридіана, помилка склала кілька міліметрів. А при розрахунку довжини Земної орбіти при обертанні навколо Сонця (як відомо, R = 150 * 106 км = 1,5 * 1014 мм) для такої ж точності достатньо використовувати π з чотирнадцятьма знаками після коми.

Популярність числа π додає і те, що воно збігається з Днем народження великого фізика Альберта Ейнштейна.

Крім історії цього загадкового числа студентами були презентовані цікаві факти його обчислення відомими математиками, рекорди запам’ятовування, зокрема українцями, застосування його в різних науках. Присутні змогли навіть почути, як звучить число π: американським композитором Майклом Блейком створена мелодія на основі цифр, з яких складається це число. Також в холі  ІІ поверху навчального корпусу коледжу було проведено флеш-моб, присвячений цьому дивовижному числу. Організували цей захід викладачі математики Тригубець Л. Р. та Юхимчук Ю. П.

 Лариса Тригубець, голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook