Науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число»

14 березня 2019 року

 Науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число» приурочений Всесвітньому дню числа . 14 березня все прогресивне людство відзначає День народження цього числа. Це неофіційне свято придумав у 1987 році фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу, який помітив, що в американській системі запису дат (місяць/число) дата 14 березня - 3/14 - і час 1:59 збігається з першими розрядами числа π=3,14159. Вчені дуже люблять це свято, відзначаючи його різноманітними фізико-математичними заходами. Не оминули увагою це свято і студенти нашого коледжу, адже з цим воістину унікальним числом, що позначає відношення довжини кола до її діаметра, ми постійно стикаємося в повсякденному житті. Студенти провели велику пошукову роботу, щоб дізнатися більше про це загадкове число.

Багато явищ навколишнього світу несуть на собі відбиток числа π, який ми часто не помічаємо. Коло і куля являють собою ідеально досконалі і, разом з тим, досить складні геометричні об'єкти. Тим більше дивно, що ці складні геометричні об'єкти в той же час виступають найпростішими моделями багатьох фізичних об'єктів і явищ, а для знаходження довжини кола, площі поверхні та об’єму кулі неможливо обійтися без числа π!

Найдавніші цивілізації використовували відношення довжини кола до її діаметру в своїх обчисленнях. Його використовували при розрахунках будівництва Вавилонської вежі. Проте недостатньо точне обчислення значення π призвело до краху всього проекту.

Число π використовували для обчислення довжини меридіана Землі. Знаючи, що радіус Землі дорівнює 6400 км або 6,4 * 1012 міліметрів, вийде, що використавши 11 знаків числа π після коми при обчисленні довжини меридіана, помилка склала кілька міліметрів. А при розрахунку довжини Земної орбіти при обертанні навколо Сонця (як відомо, R = 150 * 106 км = 1,5 * 1014 мм) для такої ж точності достатньо використовувати π з чотирнадцятьма знаками після коми.

Популярність числа π додає і те, що воно збігається з Днем народження великого фізика Альберта Ейнштейна.

Крім історії цього загадкового числа студентами були презентовані цікаві факти його обчислення відомими математиками, рекорди запам’ятовування, зокрема українцями, застосування його в різних науках. Присутні змогли навіть почути, як звучить число π: американським композитором Майклом Блейком створена мелодія на основі цифр, з яких складається це число. Також в холі  ІІ поверху навчального корпусу коледжу було проведено флеш-моб, присвячений цьому дивовижному числу. Організували цей захід викладачі математики Тригубець Л. Р. та Юхимчук Ю. П.

 Лариса Тригубець, голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook