Тренінг-семінар «Система підготовки організаторів сільських громад»

24 травня 2019 року

В рамках науково-дослідної роботи кафедри глобальної економіки 15 травня 2019 року о 10:00 в 307 аудиторії навчального корпусу № 10 відбувся тренінг-семінар «Система підготовки організаторів сільських громад» за участю керівника Фонду Сталого Розвитку «Стара Волинь», експерта з питань децентралізації та сталого регіонального розвитку Наталії Гнатюк, а також був презентований проект "Молодіжний децентралізаційний табір "Загублена громада".


 Тренінг-семінар відкрив декан економічного факультету, професор Анатолій Діброва, який відмітив, що на сучасному етапі розвитку України як демократичної правової держави важливу роль відіграє запровадження реформи з децентралізації влади, яка полягає в утвердженні демократичного управління, передачі владних повноважень територіальним органам, забезпеченні широкої участі громадян в управлінні справами держави й суспільства в цілому.


 

 З вітальним словом виступила завідувач кафедри глобальної економіки, професор Наталія Вдовенко, яка наголосила, що проблема децентралізації на сьогодні є досить актуальною та широко обговорюється в наукових колах, експертами та громадськістю.


 

 

Пані Наталія розпочала семінар із історії утворення фонду «Стара Волинь», якому вже більше 10 років.Мета Фонду Сталого Розвитку «Стара Волинь» - це утвердження основної ідеї сталого, гармонійного розвитку в українському суспільстві та державі. Наталія Гнатюк наголосила, що сталий розвиток починається з кожної особистості, - навести лад у свої родині, у своїй громаді, регіоні, країні, світі – це задача кожного.


 Тренінг-семінар був присвячений актуальному питанню «реформі децентралізації». Децентралізація – це формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя, узгодження інтересів держави та територіальних громад.
Для успішного, мирного впровадження цієї реформи і забезпечення сталого регіонального розвитку, необхідна, перш за все, мережа лідерів нового формату, здатна діяти ефективно і професійно в інтересах громади, сталого регіонального розвитку та зміцнення держави Україна. Експерт представила триєдину модель громади: люди, продукт, територія і щоб це все мало позитивний результат, має бути інформаційна складова, стратегія, проект, а також співпраця між лідерами.


 Наталія Гнатюк наголосила, що реформа децентралізації передбачає відповідальність органів місцевого самоврядування перед виборцями – за ефективність своєї роботи, а перед державою – за її законність. 
 Фонд Сталого Розвитку «Стара Волинь», співпрацює тісно з молоддю, тому було також представлено літнє таборування «Загублена громада-2019», децентралізаційний табір з елементами рольової гри. 
 Мета табору залучити активну і креативну молодь (16 – 24 роки) до формування ефективних систем управління сільських ОТГ, а також тих, хто прагне самореалізації через творення себе, своєї справи і своєї громади (15-28 липня 2019. Урочище Косовська біля с.Гута Славутського району, Хмельницької області).


 

 Під час тренінгу-семінару між студентами магістерської програми «Прикладна економіка», викладачами кафедри глобальної економіки та експертом постійно велася жвава дискусія щодо реформи децентралізації в Україні. Студентів також зацікавив літній табір «Загублена громада-2019», можливо, навіть хтось з них візьме у ньому участь.

Вдячні організаторам за корисну і цікаву зустріч!

Богач Л.В., старший викладач

кафедри глобальної економіки 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook