Науковий квітень – 2019 р.: міжнародні тренінги «Римське право як фундамент європейської правової культури: досвіди України та Польщі»

29 квітня 2019, 15:57

 

09-10 квітня 2019 року на базі юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбулися міжнародні тренінги «Римське право як фундамент європейської правової культури: досвіди України та Польщі». Організаторами тренінгів виступили юридичний факультет Львівського національного університету та Академічна Гільдія Пія XI у Любліні, за сприяння кафедри історії держави, права та політико-правових учень ЛНУ імені Івана Франка та кафедри римського права Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ.

 

Першого дня, 09 квітня 2019 року, перед учасниками тренінгів із вітальним словом виступили завідувач кафедри історії держави, права та політико-правових учень професор Ігор Бойко, заступник декана юридичного факультету ЛНУ імені Івана Франка Андрій Павлишин та завідувача кафедри римського права Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ та ідейного натхненника україно-польської зустрічі професор Мацей Йонца.

 

 

 

Подальшу роботу було побудовано у форматі трьох сесій із перервами, які тривали з 09 год. 50 хв. до 16 год. 00 хв.

Протягом першої сесії (модератор – доцент Христина Моряк-Протопопова) ми мали змогу прослухати лекцію професора Ігоря Бойка про такі цінності римського права як правда, чесніть, Мацєя Йонци «Suum cuiqe? Про значення римського права в сьогоднішній Польщі», в якій йшлося про римське право як спосіб мислення та доцента Ганни Федущак-Паславської «Значення римського права для формування правосвідомості сучасного українського правника», в якій лектор зуміла провести паралелі між принципами римського права та головними положеннями праці Володимира Старосольського «Принцип більшості».

 

 

Друга сесія (модератор – доцент Христина Моряк-Протопопова) дозволила нам поглянути на діяльність римських юристів як онову розвитку європейського інституту адвокатури в Україні (доцент Андрій Коваль) та з’ясувати важке відродження римського права у Польщі в перші повоєнні роки (докор Божена Чех-Єзерська). У своїй лекції «Місце римського права в структурі правової культури сучасного юриста» представник кафедри теорії та історії держави і права Національного університету біоресурсів доцент Віра Качур не лише вирішила поставлені завдання і досягла мети, а й продемонструвала присутнім результати соціального опитування студентів 1-4 курсу юридичного факультету та магістрів 1 року денної форми навчання НУБіП України щодо їх ставлення до римського права не лише як до навчальної дисципліни, а й до надбання європейської правової культури, яке було проведене напередодні 08 квітня 2019 року.

 

 

 

Третя сесія (модератор – професор Мацей Йонца) дозволила нам поринути в історію розвитку римського права на юридичному факультеті Львівського університету  в 1784-1918 роках (доцент Володимр Кахнич), з’ясувати вплив римського права та акти обвинувачення у Польщі і Україні через порівняльно-правовий аналіз Дигестів Юстиніана та кримінально-процесуальних кодексів двох держав, який ретельно розкрив доктор Войцєх Косіор, доцент Мар’ян Бедрій проаналізував ознаки звичаєвого права у римській і сучасній юриспруденціях та підкреслив, що «практика сама по собі ще не є правом», а доктор Ґжеґож Нанцкі доповів про погляди Марселія Хлямтича на природу позики». Слово було також надано і гостю зустрічі, старшому юристу Секретаріату ЄСПЛ Тарасу Пашуку.


  

Перший день роботи завершився підбиттям підсумків та врученням сертифікатів.

 

 

 

 

 

10 квітня 2019 року також відбулися у форматі трьох сесій, підбиття підсумків та вручення сертифікатів. Цього разу слово отримати юні правники України та Польщі, які продемонстрували свої напрацювання у цій галузі науки. Із доповідями виступили українські та польські аспіранти, магістри права та студенти-правники: Анна Петрів, Кароль Адамчевський, Богдан Гутів, Міхал Левандовський, Марлєна Пжигода, Тарас Галабурда, Кароліна Ґоусь, Наталія Клочко, Наталія Дубель, Олена Болюх, Люц’я Кєлєсіньска, Ян Ольшевський, Ельвіра Гаврилюк та Олена Панахид. І знову приємно усвідомлювати, що серед учасників другого дня була студентка 1 курсу юридичного факультету НУБіП України Ельвіра Гаврилюк з науковою доповіддю «Позашлюбні дозволені союзи чоловіка та жінки: особливості правового регулювання в Римі та сучасній Україні»

 

 

 

 

 

 

Надзвичайно приємно було взяти участь у цьому заході. Дякуємо кафедрі історії держави, права та політико-правових учень ЛНУ імені Івана Франка та кафедрі римського права Люблінського католицького університету Іоанна Павла ІІ. за нагоду виступити із лекцією, познайомитися із однодумцями із Польщі та можливість поміркувати на тему "Римського права як фундаменту європейської правової культури: досвіди України та Польщі". Як і організатори, сподіваємося, що подібні зустрічі стануть регулярними, а їхня географія розшириться.

 

Віра Качур,

завідувач кафедри теорії та

історії держави і права

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook