IV ФОРУМ «БДЖІЛЬНИЦТВО УКРАЇНИ – ЧАС ЗМІН» ПРОЙШОВ НА КАФЕДРІ КОНЯРСТВА І БДЖІЛЬНИЦТВА НУБіП УКРАЇНИ

20 березня 2019, 18:48

    З метою налагодження і підтримки зав’язків вищих навчальних закладів з виробничими підприємствами, для обміну досвідом, обговорення нагальних проблем, викликів у сучасному бджільництві та шляхів їх вирішення, 16 березня 2019 року на базі кафедри конярства і бджільництва факультету тваринництва і водних біоресурсів НУБіП України відбувся IV Форум «Бджільництво України – час змін».

   У роботі Форуму прийняли участь бджоляри-практики, члени обласних та районних бджільницьких спілок, підприємців, які працюють у галузі.

    Овдієнко Юрій Федорович, Голова Громадської організації «Асоціація бджолярів України» зазначив основні теми для обговорення на Форумі: освіта та підготовка кваліфікованих кадрів для бджільництва; нинішні тенденції формування ціни на мед; заходи попередження отруєння бджіл за умов обробки сільськогосподарських угідь засобами захисту рослин.

    Костюк Володимир Кіндратович, доктор ветеринарних наук, професор кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка, член науково-методичної комісії сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України, доповідав щодо питання підготовки фахівців ветеринарної медицини для потреб бджільництва. Володимир Кіндратович повідомив слухачів Форуму, що на разі подані доповнення у нові стандарти вищої освіти, щодо викладання магістрам ветеринарного факультету вибіркової дисципліни «Хвороби бджіл». Слухачі Форуму підняли дискусію про відсутність необхідних знань у лікарів ветеринарної медицини щодо профілактики та лікування інфекційних, інвазійних та незаразних хвороб бджіл, та потребу вирішення цього питання на рівні Міністерства освіти і науки України.

  На думку завідувача кафедри конярства і бджільництва, професора Миколи Повознікова, – «Національний університет біоресурсів і природокористування – єдиний вищий навчальний заклад в Україні, що має достатню матеріально-технічну базу – лабораторію «Голосіївська навчально-дослідна пасіка» – для забезпечення освітньої та наукової діяльності в бджільництві. Завдяки висококваліфікованим науково-педагогічним працівникам кафедри конярства і бджільництва є можливість саме у нашому Університеті забезпечити викладання спеціалізованих дисциплін із бджільництва для ветеринарних лікарів».

  Панич Олена Іванівна, державний експерт директорату вищої освіти МОН України, підтвердила цю думку та рекомендувала додати кваліфікаційні вимоги до стандартів навчання за спеціальністю «Ветеринарна медицина», розробити навчально-методичні комплекси дисциплін відповідно до потреб практичного бджільництва.

   Повозніков Микола Гаврилович, завідувач кафедри конярства і бджільництва, професор підтримав ініціативу слухачів Форуму про проведення курсів підвищення кваліфікації для ветеринарних лікарів за напрямком «Профілактика та лікування хвороб бджіл» та запропонував розробити критерії оцінки і порядок атестації у Громадських Об’єднаннях практикуючих пасічників з метою виявлення наявності пробілів у спеціальних знаннях і навичках, визначення заходів для навчання членів спілки, які будуть направлені на підвищення рейтингу професії бджоляра.

        Терентьєв Сергій Олексійович, екс-голова Київської обласної спілки пасічників доповів про тенденції формування ціни реалізації меду у 2019 році, відсутність у цій проблемі механізмів державного регулювання.

   Броварський Валерій Дмитрович, доктор сільськогосподарських наук,  професор кафедри конярства і бджільництва, підкреслив, що «для ефективного розвитку бджільництва, як аграрної галузі на сьогодні потрібна вертикаль управління і державний контроль». Валерій Дмитрович наголосив про необхідність організації заходів щодо вирішення проблеми збереження аборигенних для території України порід бджіл – карпатської та української степової, про відсутність законодавчої бази, яка б захищала місцевий генофонд бджіл.

     Гриньов Сергій Олексійович, представник Центру юридичної підтримки бджолярів, на високому професійному рівні подав інформацію щодо правових питань у взаємовідносинах з аграріями. Він роз’яснив, як правильно підготуватися до кризових моментів (отруєння бджіл), про порядок дій при загибелі бджіл через інтоксикацію хімічними речовин.

     Учасники Форуму підтримали Сергія Олексійовича у тому, що  невідкладними є питання, що стосуються: посилення захисту бджільництва на законодавчому рівні; запровадження кримінальної відповідальності за отруєння бджіл; спрощення порядку реєстрації пасік та кочівлі бджолиних сімей; створення механізму інформування пасічників в разі застосування аграріями засобів захисту рослин, що можуть становити загрозу бджолам.

     Сергій Гриньов наголосив, що масова загибель бджіл – це не тільки безпосередні втрати пасічника, що складаються з вартості бджолосімей та з недоотриманного прибутку, а й величезний екологічний збиток, так як медоносна бджола є засобом збереження довкілля у його цілісності та біорізноманітті.

   Підняті питання, проблеми та виокремлення шляхів їх вирішення, спонукають переглянути підходи до навчання студентів, перепідготовки практикуючих бджолярів, сформувати перелік розгляду необхідних законодавчих актів щодо організації безпечного пасічникування.

Завідувач лабораторії

«Голосіївська навчально-дослідна пасіка»

Алла Пащенко

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook