Дорадництво – рушійна сила ринкової економіки: досвід США

20 березня 2019 року

 

 

     Підготовка кадрів з дорадництва на всіх факультетах і ННІ НУБіП України – є важливим у впровадженні інновацій в розвиток конкурентоспроможного сільськогосподарського виробництва. Випускники університету сьогодні не володіють знаннями з дорадництва, воно перестало викладатись для різних спеціальностей, крім декількох груп на економічному факультеті та аграрного менеджменту. Разом з тим в НУБіП України була відкрита у 2001 році і існує кафедра аграрного консалтингу і туризму, що є єдиною в Україні. Кафедра не тільки розробила всі необхідні навчальні курси для бакалаврів і магістрів, проліцензувала магістерську програму з дорадництва, а і регулярно проводить підвищення кваліфікації дорадників і експертів-дорадників для аграрної сфери із їх подальшою сертифікацією.

     Нажаль поповнення, такими необхідними в ринкових умовах фахівцями, у нас не відбувається. Сьогодні вкрай необхідно повернутись до надання знань із дорадництва на всіх факультетах і ННІ Університету. Ввести для бакалаврів курс «Основи сільськогосподарського дорадництва», а для магістрів – «Управлінський консалтинг». Кафедра аграрного консалтингу і туризму має все для цього: розроблені курси з системою навчання в режимі on-line; начально-методичні матеріали; навчальну лабораторію із сучасним комп’ютерним обладнанням та необхідним програмним забезпеченням і навчальними відео-фільмами; зв’язки із багатьма провідними університетами як ближнього Польща, Угорщина, Нідерланди, Португалія так і дальнього зарубіжжя – Канада, США тощо. Фахівці з цих країн запрошуються для читання лекцій з дорадництва, діляться своїм досвідом. Студенти мають можливість проходити практику з дорадництва і за кордоном.

     Тетяна Кальна-Дубінюк, доктор економічних наук, професор, керівник освітніх програм з дорадництва кафедри аграрного консалтингу і туризмунещодавно повернулась із стажування з дорадництва на базі Оклахомського державного університету, США. Масштаби і глибина розвитку системи дорадництва – екстеншн сервісу (extension) в університетах США – вражають. Вони демонструють його рушійну силу як для поширення інновацій в бізнесі, розвитку малого і середнього бізнесу (що так необхідно для аграрної сфери України), так і для покращення екології навколишнього середовища, розвитку соціальної сфери, агротуризму, програм для дітей та молоді (4-Н) тощо. Програми з дорадництва пронизують усі коледжі Університету. Вони мають окремі приміщення – будівлі університету, дезнаходяться кафедри, навчальні класи, наукові лабораторії (сільськогосподарський коледж, будинок програми 4-Н, будинок бізнесу тощо). На території університету знаходяться науково-дослідні центри (Науково-дослідний центр харчування й сільськогосподарської продукції – найкрупніший в США, центр соціальних досліджень, науковий центр сучасних технологій тощо).

  

     Кожен викладач університету має навантаження, що включає три складові: освітню, наукову та екстеншн. Він може вибирати, що робити. Наприклад, 30% викладати + 30% наукою займатись + 40% екстеншн (поширювати інновації) тощо. 
     Очолює екстеншн університету – проректор з екстеншн, професор Дамона Дой. Вона відповідає як за навчальний процес, так і за роботу за програмами екстеншн в 77 екстеншн офісах штату, тобто відповідає за весь екстеншн сервіс в штаті.

     В науково-дослідних центрах університету, його лабораторіях проводяться дослідження і екстеншн спеціалісти розповсюджують їх результати через свої програми серед виробників та населення штату. Це відбувається шляхом проведення тренінгів в спеціально побудованих на місцях (в каунті) тренінгових офісах із всім необхідним для цього обладнанням.
     Екстеншн сервіс штату фінансується через екстеншн університету. В рік для розвитку його програм щодо поширення інновацій в штаті Оклахома виділяється більш ніж 15 мільйонів доларів. Це гроші із федерального, штатного і локального бюджетів, а також гранти, контрактні програми, спонсори та меценати. 
     По закінченню університету студенти різних спеціальностейз дорадчою освітою поповнюють ряди спеціалістів, що можуть працювати в екстеншн сервісі штату, науково-дослідних центрах університету, займатись науковою діяльністю з екстеншн на відповідних кафедрах тощо.

      Крім того, в штаті Оклахома знаходиться найкрупніший не тільки в США, а і в світі науково-дослідний Інститут імені Нобеля, де вчені з різних країн світу проводятьгенетичні дослідження по вирощуванню найкращих м’ясних порід великої рогатої худоби та кормів для них в тому числі і ГМО. На жаль до цього часу українських вчених серед них ще не було. В цьому Інституті працюють і екстернш фахівці, що поширюють унікальні розробки.

     Під час програми стажування відбувались зустрічі іздеканом сільськогосподарського коледжу професором Томасом КуномМайком Вудсом, завідувачем кафедри сільськогосподарської економіки, викладачами і спеціалістами екстеншн програм, студентами магістрами та аспірантами. Була зроблена презентація про наш університет, розвиток дорадчої освіти та дорадництва в Україні, що визвала значний інтерес.

     В результаті отримано домовленість про візит до нашого університету в травні професора Шіди Хеннеберри, директора міжнародних магістерських програм в сільському господарстві, яка і організувала програму стажування, а також у червні – Баррата Мура, магістра з аграрної економіки для двохтижневої практики з дорадництва. Закладено фундамент в подальший плідний розвиток навчальних і наукових програм між нашими університетами.

     Висловлюю щиру подяку ректору Станіславу Ніколаєнку, проектору Вадиму Ткачуку, директору ННІ післядипломної освіти Марії Кулаєць, а також директору міжнародних програм Шіді Неннеберрі за надану можливість стажування у Оклахомському державному університеті, США.

Тетяна Кальна-Дубінюк,
професор кафедри аграрного консалтингу і туризму

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook