Доцент кафедри охорони праці та інженерії середовища Білько Т.О. провела тренінг на науково-практичній галузевій семінар-нараді НАК «Нафтогаз України»

15 грудня 2018 року
місто Яремче

  10-15 грудня 2018 року в місті Яремче на Франківщині пройшла науково-практична галузева семінар-нарада «Охорона праці, екологічна, пожежна та промислова безпека в нафтогазовій галузі України».  140 учасників із 35 підприємств, компанії, органів державної влади,  Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з питань праці, Міжнародна організація праці, науково-дослідних та експертних організацій, редакцій спеціалізованих друкованих видань, міжнародні експерти та аудитори прийняли активну участь у нараді.  Метою проведення галузевої наради було проаналізувати стан охорони праці, екологічної, пожежної та промислової безпеки, запобігти надзвичайним ситуаціям, надійності транспортування газу і нафти та енергоефективності на підприємствах Компанії на забезпечення виконання вимог чинного Законодавства України, КМУ, міжнародних стандартів та кращих світових практик. А також  впровадження заходів з удосконалення організації робіт, направлених на зниження аварійності, травматизму, промислових ризиків, навантаження на навколишнє середовище, поширення позитивного досвіду діяльності підприємств Компанії щодо подальшого впровадження основних положень системи управління гігієною та безпекою праці відповідно до вимог стандарту OHSAS 18001 та 45001, британського стандарту  PAS 1010:2011. НАК "Нафтогаз" сміливо може вважатися одним з лідерів з питань впровадження управління ризиками з безпеки та гігієни праці. З точки зору змісту цей захід відрізнявся виключно широким колом питань і високим професійним рівнем учасників. Всі дискусії були цікавими і динамічними. Менеджер проекту ЄС-МОП Антоніо Сантуш вніс пропозиції щодо приведення українського законодавства до вимог директив ЄС. Неймовірно цікаві доповіді, дуже багато корисної інформації, чудова організація, корисні тренінги і як результат – ідеї для впровадження. 

   Від НУБіП України запросили доцента кафедри охорони праці та інженерії середовища Білько Тамару Олександрівну для виступу з доповіддю «Практичні рекомендації щодо надання домедичної допомоги» та  проведення тренінгу «Домедична допомога при нещасних випадках на виробництві, аптечка домедичної допомоги».  В Україні середній показник смертності від надзвичайних ситуацій (НС) становить 130-135 осіб на 100 тис. населення, що перевищує відповідні показники в країнах Європи в 20 разів. При цьому близько 24% постраждалих помирають у лікарнях, а 76% - на догоспітальному етапі. За аналогічними показником у розвинутих державах світу 72% постраждалих помирає саме в лікарні, і тільки 28% на догоспітальному етапі. За оцінкою медичних фахівців, в Україні із 100 осіб, які померли на догоспітальному етапі, 20% летальних випадків пов'язані з отриманням травм, несумісних з життям, а інші 80% випадків – з недостатньою системою організації надання медичної допомоги постраждалим безпосередньо в зоні НВ та неефективністю здійснення заходів з медичної евакуації постраждалих до лікувальних закладів, тому  надзвичайно актуальною є проблема своєчасності надання невідкладної домедичної допомоги працівникам на виробництві, які постраждали внаслідок НВ. Першочерговим завданням для вирішення зазначеної проблеми є забезпечення якомога раннього початку надання домедичної допомоги постраждалим. Сучасною медичною наукою визначено концепцію так званої «золотої години», астрономічна година (60 хв.) з моменту отримання травми або ушкодження, протягом якого має бути надано максимальний обсяг медичної допомоги постраждалому з метою порятунку його життя та здоров’я.

   Тобто, йдеться про необхідність забезпечення якнайшвидшого початку надання домедичної допомоги безпосередньо на місці аварії, але дотримуючись всіх протоколів з надання домедичної допомоги потерпілому. Досвід найбільш розвинених країн світу свідчить про те, що для досягнення цього недостатньо сил і засобів державної системи охорони здоров'я. Для забезпечення своєчасності невідкладної домедичної допомоги в усіх цивілізованих країнах світу широкого застосування набула практика залучення до вирішення зазначеної проблеми окремих категорій немедичних працівників шляхом запровадження навчання навичкам надання домедичної допомоги.

  Іван Роговський

 

                                                                                                                   

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook