Можливості майбутніх фахівців в галузі плодоовочівництва

10 грудня 2018 року

З 04 до 06 грудня проводились виїзні засідання для магістрів першого року навчання спеціальності 203 Садівництво і виноградарство в Міжнародному Виставковому Центрі, де відбулась найбільша міжнародна агропромислова виставка промислового садівництва та овочівництва «Фрукти. Овочі. Логістика».

Експонати на виставці «Фрукти. Овочі. Логістика» ознайомили студентів із сортовими овочевими, плодовими та ягідними новинками, сільськогосподарською технікою, обладнанням для краплинного зрошення, фертигації, транспортуванням, зберіганням та пакуванням продукції. Крім того магістри ознайомились з новинками післязбиральної доробки, з фрукто- та овочесховищами з контрольованими режимами зберігання, машини і комплектуючі лінії для переробки овочів та фруктів, в т. ч. сушіння, заморожування, виготовлення соків, консервів.

Технолог Станіслав Веселов ознайомив із сушеною овочевою продукцією компанії ТОВ «ЕрдКрафт», виробничі потужності якої знаходяться в Одеській області. Завод устаткований новою лінією переробки компанії Bigtem, світового лідера у виробництві обладнання для сушіння сільгосппродукції. Магістри цікавились конвективним методом сушіння, якістю сушеної продукції. А, в свою чергу, представник компанії запрошував майбутніх фахівців на практику з майбутнім працевлаштуванням, оскільки до 2020 року планують збільшити виробництво у два рази, тому актуальним залишається кадрове питання.

         Представник компанії Евкаліпт Р Володимир Винарчук ознайомив із системами автоматичного зрошення та точного дозування добрив для садів, ягідників, теплиць, полів. До речі,  він є випускником агробіологічного факультету, який закликав студентів відповідально ставитись до навчання, що дасть можливість в майбутньому отримати високооплачувану кваліфіковану роботу. З новинками серед водорозчинних добрив для овочевих і плодових культур ознайомила також італійська компанія Agrimix, яка розпочинає свою діяльність в Україні та налагоджує ділові зв’язки.

Приємною і цікавою була зустріч із магістром, який випускається цього року Іваном Басько, однак вже працює за фахом в I Company, яка надає професійні, інформаційно-консультаційні послуги у сфері ягідництва. Магістри із цікавістю слухали про розробку бізнес планів та технологічних карт з відображенням економічної доцільності виробництва обраної культури, що допоможе підприємству вийти на вірний шлях розвитку без помилок та зайвих втрат.

Наші випускники працюють і в інших компаніях, які представляли експозиції на виставці, в т.ч. Світлана Майоренко, яка працює в компанії Farmer UA, що включає чотири потужні лабораторії, а саме: агрохімічних досліджень, фітопатології, молекулярного-генетичного аналізу та лабораторно-виробничого центру садивного матеріалу. Магістри цікавились експрес-діагностикою, експертизою якості продукції, комплексною діагностикою продукції та її сертифікацією. Особливу зацікавленість викликала інформація представників компанії про мікроклональне розмноження рослин з власного банку та з вихідного матеріалу замовника, про розробку технології мікроклонального розмноження рослин. Магістри наглядно ознайомились із оздоровленням рослинного матеріалу в культурі in vitro”.

Комерційний директор компанії ДП «Голланд Плант Україна» Степан Паладі, плодовий розсадник якої розташований у Закарпатській області, ознайомив із сортовими новинками яблуні, резистентними до парші, придатні для органічного, інтегрованого та звичайного вирощування. Водночас, студенти мали можливість продегустувати новинки та визначити їхню смакову оцінку. Сфера діяльності компанії, крім виробництва та продажу високоякісного безвірусного садивного матеріалу включає також фахове консультування. Компанія, зосередивши свою увагу на стійких проти хвороб, нових сортах яблук, отримала ліцензійні права на сорти, створивши бренд «Натуральне яблуко». Серед інновацій, якими зацікавились магістри були різні способи щеплення, які були представлені наглядно на експозиції компанії.

Не залишила байдужими майбутніх фахівців зустріч з випускником плодоовочевого факультету нашого університету (випуск 2008 р.) Сергієм Змійчуком, який очолює ТОВ ФруТек. Компанія є однією з потужних професійних компаній, яка пропонує оздоровлений та сертифікований садивний матеріал ягідних культур. Це ліцензійні сорти, які включають найкращі досягнення світової селекції суниці садової, малини, чорниці садової, ожини, порічки, жимолості. Сергій ознайомив магістрів із сучасною інфраструктурою розсадника ягідних культур, новітніми європейськими технологіями та закликав майбутніх спеціалістів здобувати плідно знання, які практично закріплювати в компанії з подальшим працевлаштуванням. Доповідач акцентував увагу, що для цього потрібно лише бажання, а в компанії є всі можливості стати висококваліфікованими спеціалістами в галузі плодоовочівництва.

Виїзні засідання майбутнім випускникам були цікавими та плідними. Такі заходи дають можливість магістрам переконатись, що вони на правильному шляху. В Україні є всі умови для розвитку галузі плодоовочівництва. А професійний та кар’єрний розвиток отримують лише ініціативні висококваліфіковані спеціалісти, які наполегливі та мають бажання вчитись та працювати.

 

Ірина Бобось, доцент кафедри

овочівництва і закритого ґрунту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook