Використання дронів та сучасні методи збору польових даних

31 жовтня 2018 року

Сучасний розвиток геоінформаційних систем і геодезично-картографічних дослідницьких технологій вказує на те, що в умовах високої конкуренції серед сільськогосподарських товаровиробників головна увага буде приділятись ефективному використанню потенціалу безпілотних літаючих апаратів, як одного із основних засобів моніторингу стану посівів сільгоспкультур та підготовки планово-картографічної основи про стан ґрунтів для подальшого ефективного використання земельних ділянок.

У рамках тісної співпраці Німецько – українським аграрним демонстраційним та навчальним центром за підтримки Дрони України та факультету землевпорядкування НУБіП України відбувся 25-26 жовтня  2018 року семінар на тему: «Smart Farming, використання дронів та збір даних». Участь у семінарі, що пройшов на базі Українського науково-дослідного інститут прогнозування і випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого, прийняв доцент кафедри землевпорядного проектування Олександр Чумаченко.




На семінарі такі провідні фірми як Horsh, та DroneUA презентували сучасні можливості збору даних та практичне використання даних у сільському господарстві.
Основними темами семінару з надзвичайно цікавими доповідями стали: створення карт ґрунту за допомогою відбирання проб; створення карт ґрунту за допомогою сканеру ґрунту; дрони: фізичні основи, вибір, погодні умови та правові питання; сенсори: можливості та вибір сенсорів, вегетаційні індекси; оцінка стану полів з великої відстані та ін.
Представник компанії DroneUA, Тарас Казанцев, у своєму виступі зазначив окреслив ключові безпілотні рішення в Україні не тільки в аграрній галузі, а і в галузі енергетики, топографії та геодезії.


Вадим Коваль – продакт менеджер фірми Horsh, у своїй доповіді детально охарактеризував сучасні геоінформаційні системами щодо підготовки та обробітку ґрунту.
Провідний фахівець у даній галузі, Хельге Бекурс, поділився своїм досвідом використання та відбору даних ґрунтових обстежень із використанням навісного обладнання Veris U3 та його аналогів, а також продемонстрував можливості Topsoil Mapper, щодо визначення структури та вологозабезпеченості ґрунтів.



Загалом у семінарі прийняли участь близько 30 учасників. Це свідчить про те, що дана тема є важливою та актуальною як для науковця так і фермера. Крім виступів доповідачів, родзинкою семінару стала практична демонстрація роботи сучасних приладів та навчання роботи з ними. Такі навчання зацікавило значну кількість учасників, серед яких біли агрономи, працівники лабораторій, навчальних і науково-дослідних установ, а також керівні особи.

Провідні міжнародні та вітчизняні інтегратори та користувачі безпілотних технологій поділилися особистим досвідом впровадження технологій в агробізнес. Топ-фахівці таких компаній як Horsh, DroneUA та Німецько-українського аграрного демонстраційного та навчального центру поетапно познайомили слухачів з методами отримання та обробки даних для точного землеробства з допомогою інноваційних технологій.

 


Відвідувачі семінару отримали практичні навички керування дроном, із лінійки DJI та працювати зі знімками у програмному комплексі Pix4D, який є лідером ринку програм для обробки даних отриманих з дронів. Крім того, ознайомилися із технологіями створення карт ґрунту за допомогою відбирання проб та карт диференційованого внесення добрив за даними БПЛА із подальшим перенесенням даних на агрегат для внесення.
Загалом семінар виявився надзвичайно цікавим та пізнавальним.

 

Оксана Кустовська,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook